Διεθνής διάκριση για φοιτήτριες Πανεπιστημίου Κύπρου

Μέσα από τις τέσσερις θεματικές που προτείνει ο διαγωνισμός, πέντε φοιτήτριες του Τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών διακρίθηκαν σε τρεις θεματικές

Πέντε βραβεία εξασφάλισαν φοιτήτριες του Τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου που συμμετείχαν στον παγκόσμιο Διαγωνισμό Προώθησης της Γαλλικής Γλώσσας, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος AMOΠA Γαλλίας (AMOPA FRANCE) στον οποίο συμμετείχαν 15 χώρες.

Ανακοίνωση του Τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου αναφέρει ότι κάθε χρόνο ο Σύνδεσμος Μελών του Τάγματος Ακαδημαϊκού Φοίνικα Κύπρου (AMOPA CHYPRE) προτείνει στους Καθηγητές Γαλλικών, να ενθαρρύνουν τους  φοιτητές τους να συμμετέχουν στον εν λόγω διαγωνισμό, ο οποίος διεξάγεται κάθε χρόνο στη Γαλλία και σε αυτόν λαμβάνουν μέρος νέοι από όλο τον κόσμο. Ο σκοπός είναι αφενός να αναδειχθούν νέοι με λογοτεχνικά ταλέντα και αφετέρου να αναπτυχθεί ο προβληματισμός γύρω από το θέμα της  ευρωπαϊκής συνείδησης.

Μέσα από τις τέσσερις θεματικές που προτείνει ο διαγωνισμός, πέντε φοιτήτριες του Τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών διακρίθηκαν σε τρεις θεματικές. Συγκεκριμένα, η πρωτοετής φοιτήτρια, Άντρια Σωφρονίου απέσπασε το 1ο Βραβείο στην κατηγορία «ποίηση» (Prix de la Jeune Poésie), η τεταρτοετής φοιτήτρια Ζωή Χριστοφίνη απέσπασε το 1ο Βραβείο στην κατηγορία «νουβέλα» (Prix Maupassant de la Jeune Nouvelle). Τα τρία βραβεία στην κατηγορία «Ευρώπη» (Nous, l`Europe) απέσπασαν οι, τριτοετής φοιτήτρια Μαριάννα Θεοχάρους, η τεταρτοετής φοιτήτρια Βάνα Πέτρου, και η επίσης τεταρτοετής φοιτήτρια Μαρία Τζουβελέκα.

Η τελετή βράβευσης των φοιτητών που εξασφάλισαν το 1ο βραβείο πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 31 Μαΐου 2018. Oι φοιτήτριες παρέλαβαν το βραβείο τους από τον Πρέσβη της Κύπρου στο Παρίσι, Παντιά Ηλιάδη. Οι φοιτήτριες του βραβείου στην κατηγορία «Ευρώπη» πραγματοποίησαν τετραήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Στρασβούργο και στην πόλη Μπεζανσόν (από τις 28-31 Μαΐου 2018) όπου, μεταξύ άλλων, επισκέφτηκαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος, Καθηγητής Γιάννης Η. Ιωάννου συνεχάρη τις διακριθείσες φοιτήτριες καθώς και τον σύνδεσμο AMOPA Κύπρου για τη συνεργασία.

Ο Σύνδεσμος «AMOPA» ιδρύθηκε το 1962 και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της  Γαλλικής Δημοκρατίας, του Υπουργού Παιδείας της Γαλλίας και του Καγκελαρίου της Λεγεώνας της Τιμής. Σκοπός του Συνδέσμου είναι η διάδοση της γαλλικής γλώσσας και πολιτισμού μέσω πολύμορφου πνευματικού και ανθρωπιστικού έργου. Αποτελείται δε από τις προσωπικότητες που έχουν τιμηθεί με το  Παράσημο του Ακαδημαϊκού Φοίνικα.

Ο Σύνδεσμος ΑΜΟΠΑ-ΚΥΠΡΟΥ ιδρύθηκε το 2006 και είναι μέλος του Διεθνούς Συνδέσμου «AMOPA».

Πηγή: ΚΥΠΕ

You May Also Like

Oσκαρ 2018: Οι υποψηφιότητες

Καλύτερη Ταινία H Μορφή του Νερού (The Shape of Water) Οι Τρεις Πινακίδες Εξω ...

Δεκατρία δρύινα βαρέλια μετατράπηκαν σε έργα τέχνης

Δεκατρία δρύινα βαρέλια μετατράπηκαν  σε έργα τέχνης από φοιτητές Σχολών Αρχιτεκτονικής και Καλών και ...

Κατάμεστο το Ηρώδειο για τον Μάριο Τόκα

Μια συγκινητική μουσική βραδιά απόλαυσαν το βράδυ της Παρασκευής 03 Οκτωβρίου 2014 οι χιλιάδες ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ | Μέρα 32η

Γράφει ο Σάιμον Μπαχτσελί /Δημοσιογράφος 12 Απριλίου 2020 Συνήθως με παίρνει ο ύπνος ακούγοντας ...

Συνεχίζονται οι εργασίες για μετατροπή του Μεσαιωνικού Μοναστηριού Αγίας Νάπας σε μουσείο

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες για μετατροπή του Μεσαιωνικού Μοναστηριού της Αγίας Νάπας ...

Μυθιστόρημα του Νίκου Θέμελη κυκλοφορεί μετά θάνατον

Ένα βιβλίο το οποίο ο Νίκος Θέμελης ξεκίνησε να γράφει το 2010 και ολοκλήρωσε ...

X