Διεθνής διάκριση για φοιτήτριες Πανεπιστημίου Κύπρου

Μέσα από τις τέσσερις θεματικές που προτείνει ο διαγωνισμός, πέντε φοιτήτριες του Τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών διακρίθηκαν σε τρεις θεματικές

Πέντε βραβεία εξασφάλισαν φοιτήτριες του Τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου που συμμετείχαν στον παγκόσμιο Διαγωνισμό Προώθησης της Γαλλικής Γλώσσας, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος AMOΠA Γαλλίας (AMOPA FRANCE) στον οποίο συμμετείχαν 15 χώρες.

Ανακοίνωση του Τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου αναφέρει ότι κάθε χρόνο ο Σύνδεσμος Μελών του Τάγματος Ακαδημαϊκού Φοίνικα Κύπρου (AMOPA CHYPRE) προτείνει στους Καθηγητές Γαλλικών, να ενθαρρύνουν τους  φοιτητές τους να συμμετέχουν στον εν λόγω διαγωνισμό, ο οποίος διεξάγεται κάθε χρόνο στη Γαλλία και σε αυτόν λαμβάνουν μέρος νέοι από όλο τον κόσμο. Ο σκοπός είναι αφενός να αναδειχθούν νέοι με λογοτεχνικά ταλέντα και αφετέρου να αναπτυχθεί ο προβληματισμός γύρω από το θέμα της  ευρωπαϊκής συνείδησης.

Μέσα από τις τέσσερις θεματικές που προτείνει ο διαγωνισμός, πέντε φοιτήτριες του Τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών διακρίθηκαν σε τρεις θεματικές. Συγκεκριμένα, η πρωτοετής φοιτήτρια, Άντρια Σωφρονίου απέσπασε το 1ο Βραβείο στην κατηγορία «ποίηση» (Prix de la Jeune Poésie), η τεταρτοετής φοιτήτρια Ζωή Χριστοφίνη απέσπασε το 1ο Βραβείο στην κατηγορία «νουβέλα» (Prix Maupassant de la Jeune Nouvelle). Τα τρία βραβεία στην κατηγορία «Ευρώπη» (Nous, l`Europe) απέσπασαν οι, τριτοετής φοιτήτρια Μαριάννα Θεοχάρους, η τεταρτοετής φοιτήτρια Βάνα Πέτρου, και η επίσης τεταρτοετής φοιτήτρια Μαρία Τζουβελέκα.

Η τελετή βράβευσης των φοιτητών που εξασφάλισαν το 1ο βραβείο πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 31 Μαΐου 2018. Oι φοιτήτριες παρέλαβαν το βραβείο τους από τον Πρέσβη της Κύπρου στο Παρίσι, Παντιά Ηλιάδη. Οι φοιτήτριες του βραβείου στην κατηγορία «Ευρώπη» πραγματοποίησαν τετραήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Στρασβούργο και στην πόλη Μπεζανσόν (από τις 28-31 Μαΐου 2018) όπου, μεταξύ άλλων, επισκέφτηκαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος, Καθηγητής Γιάννης Η. Ιωάννου συνεχάρη τις διακριθείσες φοιτήτριες καθώς και τον σύνδεσμο AMOPA Κύπρου για τη συνεργασία.

Ο Σύνδεσμος «AMOPA» ιδρύθηκε το 1962 και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της  Γαλλικής Δημοκρατίας, του Υπουργού Παιδείας της Γαλλίας και του Καγκελαρίου της Λεγεώνας της Τιμής. Σκοπός του Συνδέσμου είναι η διάδοση της γαλλικής γλώσσας και πολιτισμού μέσω πολύμορφου πνευματικού και ανθρωπιστικού έργου. Αποτελείται δε από τις προσωπικότητες που έχουν τιμηθεί με το  Παράσημο του Ακαδημαϊκού Φοίνικα.

Ο Σύνδεσμος ΑΜΟΠΑ-ΚΥΠΡΟΥ ιδρύθηκε το 2006 και είναι μέλος του Διεθνούς Συνδέσμου «AMOPA».

Πηγή: ΚΥΠΕ

You May Also Like

Έφυγε από τη ζωή ο Στάθης Ψάλτης

Ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, ο Στάθης Ψάλτης άφησε την τελευταία του ...

MELLON| POST-HUMANOID |Γυμναστήριο Καινοτομίας στο ARTos

   Είναι το μέλλον μας προαποφασισμένο;  Ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δρ. BradfordSkow του Ινστιτούτου Τεχνολογίας ...

Απεβίωσε ο ποιητής και συγγραφέας Ανδρέας Παστελλάς

Στην ηλικία των 80 ετών απεβίωσε την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου ο ποιητής και συγγραφέας ...

7η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Θεάτρου 2021 | 5-9 Ιουλίου 2021

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Θεάτρου 2021, που διοργανώνει η Σύνοδος των Θεάτρων της Ευρώπης (ETC ...

Η Κύπρος στο Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Μεσογείου FLEM 2

Ολοκληρώθηκε στο Βελιγράδι μεταξύ 25 με 27 Οκτωβρίου 2019, το Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής ...

«Βραδιά του ερευνητή» στη Λεμεσό

Μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων θα έχουν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και ...

X