Διεθνής διάκριση για Κύπριο σκηνοθέτη όπερας

Στη κατηγορία «Συνολικά Καλύτερη Παραγωγή  Όπερας» βραβεύτηκε η παράσταση  «Capriccio»  , έμπνευσης και σκηνοθεσίας του Αντώνη Πηλαβάκη

Πριν λίγες  μέρες ανακοινώθηκαν τα βραβεία Austrian Music Theatre Awards 2018 (Βραβεία Λυρικού Θεάτρου Αυστρίας  2018).  Ο θεσμός αυτός, στην Αυστρία,  ισοδυναμεί με Όσκαρ θεάτρου.  Το βραβείο απονέμεται σε δεκαοκτώ κατηγορίες  καλλιτεχνών ξεκινώντας  από νεαρό/η ανερχόμενο/η σολίστα μέχρι και για έργο ζωής.

Στη κατηγορία «Συνολικά Καλύτερη Παραγωγή  Όπερας» βραβεύτηκε η παράσταση  «Capriccio»  (Richard Strauss) από το θέατρο Tiroler Landestheater. Τόσο η έμπνευση όσο  και η όλη σκηνοθεσία της παραγωγής ανήκει στον Κύπριο Αντώνη Πηλαβάκη.

Για τον Πηλαβάκη, η αναγνώριση αυτή είναι το επιστέγασμα μιας σειράς διακρίσεων όπως το Echo Klassik Award 2012 (Ευρωπαϊκό ισάξιο με το Βρετανικό  Grammy) και το German Record Award 2011 και οι δύο για την ψηφιακή παραγωγή της όπερας  “The Ring” του Richard Wagner που οι κριτικοί έκριναν  σαν την  πιο ‘επιτυχημένη και καινοτόμα παραγωγή των τελευταίων χρόνων’ .

Ο Αντώνης  Πηλαβάκης  γεννήθηκε στη Λεμεσό, μεγάλωσε στη Γαλλία και τώρα ζει στη Κολωνία.  Νωρίς φάνηκε το ταλέντο του.  Στα είκοσι του, το 1983, ανέβασε στο Μόντε Κάρλο την όπερα “La Serva Padrona” του Pergolesi . Αμέσως μετά  ακολούθησε υποτροφία από το Ίδρυμα ‘Princess Grace of Monaco’ για σπουδές στη Διεύθυνση Σκηνής στη περίφημη σχολή  The Guildhall School of Music and Drama του Λονδίνου, από όπου απεφοίτησε το 1986.

Έκτοτε  ο Αντώνης  Πηλαβάκης  συνεργάστηκε με την ‘Οπερα της Βόννης, 1987-92, και την Όπερα της Κολωνίας, 1992-95. Από το 1996 εργάζεται σαν ελεύθερος επαγγελματίας σκηνοθέτης όπερας.  ‘Έχει σκηνοθετήσει  ογδονταέξη παραστάσεις όπερας διεθνώς  – μεταξύ   άλλων και τη παγκόσμια πρεμιέρα της  αναδομημένης  όπερας  ‘Gustavo III’ του Verdi στo Γκετεμπόργκ  της Σουηδίας,  το 2002, και τη Γερμανική πρεμιέρα του ιδίου έργου στο Νταμστάντ, 2004.

Το 2015, σκηνοθέτησε τη παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας ‘The Ghost of Canterville’ του Gordon Getty’s στη Λειψία.  Επίσης τον ίδιο χρόνο ανέβασε  το “Capriccio” του Richard Strauss για τα 350 χρόνια του θεάτρου Hofkapelle Meiningen.  Για τη σαιζόν 2016-17 σκηνοθέτησε τον “Eugen Onegin”  του Tchaikovsky στο Κέντρο Χάρπα της Ισλανδικής Όπερας στο Ρεϊκιάβικ,  όπως επίσης και  ‘Cinq Mars’ του Gounod για την Όπερα της Λειψίας.  Το 2017 σκηνοθέτησε το “Capriccio” του Richard Strauss στο Ίνσμπρουκ της  Γερμανίας, που είναι και το έργο που βραβεύτηκε από το θεσμό  Austrian Music Theatre Awards 2018 (Βραβεία Λυρικού Θεάτρου Αυστρίας  2018) παρόλο τον σκληρό ανταγωνισμό από της  οπερατικές σκηνές the Volksoper και Stadtheater  της Βιέννης και Klagenfurt.

Με τον Πηλαβάκη ασχολήθηκαν πολλοί κριτικοί όπερας όπως ο L.N. Jurgen Feldhoff  της έκδοσης Lubecken Nachrichater που έγραψε ‘ σπάνια ένας σκηνοθέτης καταφέρνει να μεταφέρει τη μουσική σε εικόνα και κίνηση τόσο τέλεια όσο ο Πηλαβάκης’.

You May Also Like

Cyprus Rialto World Music Festival στην Πλατεία Ηρώων

Με μια συναυλία από τους Rumba Attack ξεκινά το 14ο Cyprus Rialto World Music ...

ΥΠΠΑΝ: «Δεν υποβιβάζεται η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου»

Ανακοίνωση με την οποία υπογραμμίζει ότι δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί που προβάλλονται ότι παραμελείται ...

Τραγούδια τσιγγάνων στο Κυπριακό Οινομουσείο

Τραγούδια τσιγγάνων της περιοχής της Μεσογείου, της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων θα παρουσιάσουν ...

Συναυλία Ινδικής Κλασικής Μουσικής στο The Shoe Factory

Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος παρουσιάζει μια μοναδική συναυλία Ινδικής Κλασικής Μουσικής με το εξαίρετο ...

To Μπουένος Άιρες χορεύει ταγκό στη Λευκωσία

Η ορχήστρα του Roberto Siri, ενός ζωντανού θρύλου του ταγκό, φτάνει στην Κύπρο στο ...

Διαδικτυακή Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της Σ.Ο.Κ

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου σε συνεργασία με την PwC Κύπρου παρουσιάζουν μια ξεχωριστή Χριστουγεννιάτικη ...

X