Έκθεση μαθητών Δημοτικού Σχολείου Λυθροδόντα

Τα παιδιά των Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Λυθροδόντα – «Μελέτειον» σάς προσκαλούν σε περιοδεύουσα εικαστική έκθεση τρισδιάστατων έργων με τίτλο «Πεδίο: Μεταβάλλοντας το χώρο».

Τα έργα που εκτίθενται αποτελούν ομαδικά, μεγάλης κλίμακας έργα που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της υποενότητας που αποτέλεσε την κορύφωση της ενότητας «Χώρος», μιας σπονδυλωτής ενότητας κατά τη σχολική χρονιά 2017-2018, στο πλαίσιο του μαθήματος της Εικαστικής Αγωγής.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στους ακόλουθους χώρους και ημερομηνίες:

1)Στις 08-06-2018, στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Λυθροδόντα – «Μελέτειον», 16:00-18:30,

2) Στις 09-06-2018, στην Πλατεία Παλιάς Δημοτικής Αγοράς Λευκωσίας, 11:00-19:00,

3) Στις 15-06-2018, στην Κεντρική Πλατεία Λυθροδόντα, 15:00-19:00

Διδασκαλία – Επιμέλεια έκθεσης: Ανδρέας Χατζηαθανασίου

Πληροφορίες

Η έννοια του χώρου αποτελεί σημαντική έννοια του πυρήνα των εικαστικών τεχνών. Η θέση αυτή σε συνδυασμό με τις πολλαπλές δυνατότητες προσέγγισης της συγκεκριμένης έννοιας στα πλαίσια του μαθήματος της Εικαστικής Αγωγής και τις ενδεχόμενες προεκτάσεις της αποτέλεσαν την αφετηρία για τη δημιουργία μιας μεγάλης θεματικής ενότητας.
Η πραγματοποίηση της ενότητας αποτέλεσε μια εκτενή διαδικασία παρατήρησης, αναζήτησης, ανάπτυξης δεξιοτήτων και πειραματισμού. Η προσέγγιση που ακολουθήθηκε ήταν εννοιολογική και η μεθοδολογία κυρίως πειραματική. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2017-2018, η ενότητα με κεντρικό τίτλο «Χώρος» δομήθηκε μέσα από υποενότητες, με στόχο την κατά το δυνατόν (στο δεδομένο χρονικό πλαίσιο) πολύπλευρη προσέγγιση της έννοιας του χώρου.

Ως κορύφωση της ενότητας, πραγματοποιήθηκε η υποενότητα «Πεδίο: Μεταβάλλοντας το χώρο», τα προϊόντα της οποίας αποτελούν και τα εκθέματα της έκθεσης. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης τελευταίας υποενότητας τα παιδιά έθεσαν τους στόχους και τα κριτήρια της υποενότητας συζητώντας εξαρχής την προοπτική δημόσιας έκθεσης των έργων, μία πολύ σημαντική παράμετρο κάθε καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ως κύριος στόχος τέθηκε η αλλαγή μέσω των έργων του χώρου στον οποίο θα εκτίθενται. Ως προς τα κριτήρια για τη δημιουργία των έργων αποφασίστηκε η αλλαγή που θα προκύπτει να είναι μεν αισθητή, ωστόσο τα εκθέματα να δίνουν την εντύπωση ότι προέκυψαν φυσικά, σχεδόν οργανικά στο χώρο και ότι τον αλλάζουν όντας μέρος του. Επίσης, τα υλικά που θα χρησιμοποιούνταν να αποτελούν άχρηστα υλικά ως δράση επαναχρησιμοποίησης υλικών. Τα έργα είναι μεγάλης κλίμακας και ομαδικά.

Ως προς την επιλογή του χώρου, εφόσον και ο τίτλος της υποενότητας, αλλά και η ομότιτλη έκθεση θέτουν υπό έμφαση την αλλαγή στο χώρο, κρίθηκε ότι η έκθεση θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί σε διαφορετικούς χώρους ώστε να αναδειχθεί η δράση σε διαφορετικά πλαίσια, αξιοποιώντας μεγαλύτερες δυνατότητες μεταβολής. Έτσι, αποφασίστηκε η έκθεση των έργων να είναι περιοδεύουσα στους εξής χώρους: στους εξωτερικούς χώρους του σχολείου, σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας, στην πλατεία της Παλιάς Δημοτικής Αγοράς της Λευκωσίας (μεταβάλλοντας και το αστικό τοπίο) και, τέλος, στην κεντρική πλατεία της Κοινότητας. Πέρα από τους λειτουργικούς σκοπούς των χώρων έκθεσης και τη θεματική τους σύνδεση, η αποδέσμευση των έργων από το αυστηρά σχολικό τους πλαίσιο συμβάλλει στην περαιτέρω ανάδειξη της εικαστικότητας που τα χαρακτηρίζει καθώς και θέτει τις βάσεις για συμβολικές προεκτάσεις και προβληματισμό σε σχέση με την ανθρώπινη παρέμβαση στο χώρο. Ο ίδιος ο τίτλος («Πεδίο») αναδεικνύει την ενεργητική διάσταση του θέματος εφόσον μπορεί συνειρμικά να συνδεθεί με τις έννοιες του πεδίου δημιουργίας, δράσης, παρέμβασης…

You May Also Like

Data Divas Club | Έκθεση του Χρίστου Κυριακίδη

Μετά από μια περίοδο έντονης παρατήρησης του κτιρίου που στεγάζει το «TestDrive» και που ...

Είναι ο Αλμπέρτο ντι Λενάρντο μια νέα περίπτωση «Βίβιαν Μάιερ»;

Ένας Ιταλός παππούς, ο Αλμπέρτο ντι Λενάρντο (Alberto di Lenardo) αποκάλυψε, σε μια σοφίτα, ...

Πάρκο γλυπτικής στη Γεροσκήπου

Γράφει ο Κώστας Νάνος Παρέμβαση στο αστικό περιβάλλον και μάλιστα μιας υποβαθμισμένης περιοχής ολοκληρώνεται ...

Διαδραστικό εργαστήρι Τέχνης και Θεάτρου

Εικαστικό και θεατρικό διαδραστικό εργαστήρι τέχνης και θεατρικού παιγνιδιού με θέμα τις κουκουβάγιες πραγματοποιείται ...

DELIVERING VIEWS #24|Παρουσίαση έκδοσης «Cyprus / New Documents»

Για το 24ο κεφάλαιο του Delivering Views – Delivering Texts, το πολιτιστικό ίδρυμα Φανερωμένης ...

Ατομική Έκθεση: “Humming in non-linear time” του Παναγιώτη Μιχαήλ

Η γκαλερί eins είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει την ατομική έκθεση του Παναγιώτη ...

X