H Λευκωσία μαζί με 55 πόλεις στο πλευρό των προσφύγων

Η πρωτοβουλία Cities #WithRefugees των Πόλεων αποτελεί μέρος της τρέχουσας εκστρατείας #WithRefugees της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες, 20 Ιουνίου, δήμαρχοι από περισσότερες από 55 πόλεις από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων εκείνων του Άμστερνταμ, της Βαρκελώνης, του Βερολίνου, του Λος Άντζελες, του Μάντσεστερ, της πόλης του Μεξικού, της Νέας Υόρκη, του Σάο Πάολο, του Σύδνεϋ και της Λευκωσίας, καλούν όλες τις τοπικές αρχές και τους δήμους να τους ακολουθήσουν την πρωτοβουλία, να καλωσορίσουν και να εντάξουν τους πρόσφυγες στις κοινότητές τους.

Η πρωτοβουλία Cities #WithRefugees υπογραμμίζει τον ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι πόλεις στην υποδοχή των προσφύγων. Σχεδόν δύο στους τρεις πρόσφυγες εγκαθίστανται σε αστικές περιοχές, οι κάτοικοι των οποίων συχνά είναι οι πρώτοι που βοηθούν τους πρόσφυγες, όταν διαφεύγουν από τον κίνδυνο ή αργότερα όταν επανεγκαθίστανται σε νέες χώρες.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, επαίνεσε τις κοινότητες και τα άτομα που προωθούν την ένταξη.

«Οι πόλεις μέσω της πρωτοβουλίας Cities#WithRefugees στέλνουν ένα σημαντικό μήνυμα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, σε μια στιγμή που οι συγκρούσεις και οι διώξεις ξεριζώνουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Με την πλειοψηφία των προσφύγων που ζουν τώρα στις πόλεις, οι δήμαρχοι και οι ηγέτες των κοινοτήτων διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην κινητοποίηση της κοινής γνώμης για παροχή υποστήριξης, την παροχή υπηρεσιών και ευκαιριών και την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες, ώστε να γίνουν μέλη των κοινοτήτων. Καθώς εργαζόμαστε για τη σύσταση ενός νέου Παγκόσμιου Σύμφωνου για τους Πρόσφυγες, είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωρίσουμε και να προσφέρουμε υποστήριξη τις τοπικές κοινότητες και οργανώσεις, οι οποίες καλωσορίζουν τους πρόσφυγες».

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, στήριξε τους πρόσφυγες και τόνισε το ρόλο των τοπικών αρχών.

«Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σήμερα και ο Δήμος Λευκωσίας ακολουθεί το ‘Ταξίδι της Αλληλεγγύης’. Σήμερα υποστηρίζουμε τα δικαιώματα των προσφύγων, τιμούμε και στηρίζουμε όλους εκείνους τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αυτό μας υπαγορεύει η ανθρωπιά και η συνείδησή μας και αυτό απαιτεί η πρόσφατη ιστορία μας, όταν, όχι πολύ καιρό πριν, έπρεπε εμείς να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας. Οι πόλεις αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις αλλά από κοινού, μπορούν να βρουν απαντήσεις, προς ένα καλύτερο μέλλον για όλους.»

Η πρωτοβουλία Cities #WithRefugees των Πόλεων αποτελεί μέρος της τρέχουσας εκστρατείας #WithRefugees της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η εκστρατεία επιδιώκει να κατευθύνει την παγκόσμια δημόσια στήριξη σε οικογένειες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και κάνει έκκληση ώστε όλοι οι πρόσφυγες να μπορούν να ζουν με ασφάλεια, να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και να μπορούν να υποστηρίζουν τις οικογένειές τους. Μέχρι σήμερα η εκστρατεία έχει σχεδόν 2 εκατομμύρια υπογραφές και προσεγγίζει 19 εκατομμύρια δράσεις υπέρ των προσφύγων.

 

You May Also Like

Με Τζάρμους, Μάλικ, Αλμοδοβάρ, Λόουτς και αδερφούς Νταρντέν οι φετινές Κάννες

Γράφει ο Νίνος Φένεκ Μικελλίδης Μερικά από τα μεγάλα τέρατα του παγκόσμιου κινηματογράφου, όπως ...

Δρομάκια και αυλές της Λάνιας

Οι γυναίκες της Λάνιας ανοίγουν τις αυλές τους για 11η χρονιά και καλούν το ...

Διεθνής Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης

Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου συμμετέχει και φέτος στη Διεθνή Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης  με ...

“Στέλλα Κοιμήσου” του Γιάννη Οικονομίδη στον ΘΟΚ

Η παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας, Στέλλα Κοιμήσου που απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια και ...

Οσκαρικές πρεμιέρες στη μεγάλη οθόνη

Hugo Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορσέζε Παίζουν οι: Τζουντ Λο, Άσα Μπάτερφιλντ, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Σάσα Μπαρόν ...

Κωστής Μαραβέγιας παραλιακά και δωρεάν

Την τρίτη του συναυλία στην Κύπρο -και πρώτη σε ανοιχτό χώρο- θα δώσει ο ...

X