«Μνήμες, νοσταλγίες και ξεριζωμοί. Τρίκωμο – Σαλαμίνα» του Βάσου Καραγιώργη

Αυτό το βιβλίο «είναι ένα συμπλήρωμα των απομνημονευμάτων μου», αναφέρει ο κ. Καραγιώργης

Στις 12 Ιουνίου παρουσιάζεται το βιβλίο του αρχαιολόγου Βάσου Καραγιώργη, μια προσωπική μαρτυρία του ιδίου από τον τόπο καταγωγής του, το Τρίκωμο και τη Σαλαμίνα.

Στη Ζακλίν Καραγιώργη, σύντροφο και συνοδοιπόρο της ζωής του για 65 χρόνια, η οποία απεβίωσε τον περασμένο Μάρτη είναι αφιερωμένο το πιο πρόσφατο και -κατά τον ίδιο- τελευταίο βιβλίο του Βάσου Καραγιώργη «Μνήμες, νοσταλγίες και ξεριζωμοί. Τρίκωμο – Σαλαμίνα». Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εν Τύποις και θα παρουσιαστεί την Τρίτη 12 Ιουνίου στις 19:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων Ι.Μητροπόλεως Λεμεσού. 

Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Κοινοτάρχης Τρικώμου κ. Ιάκωβος Χατζηβαρνάβας

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν

Παύλος Φ. Ιωαννίδης Εκπαιδευτικός
Γιάννης Βιολάρης Αρχαιολογικός Λειτουργός,
Τμήμα Αρχαιοτήτων
Αντιφώνηση από τον συγγραφέα

Αυτό το βιβλίο «είναι ένα συμπλήρωμα των απομνημονευμάτων μου», αναφέρει ο κ. Καραγιώργης, αρχαιολόγος και επί σειρά ετών διευθυντής του τμήματος Αρχαιοτήτων. «Προσπάθησα να καταγράψω τα παιδικά μου χρόνια γιατί πιστεύω πως η δική μου εμπειρία αυτών των χρόνων, σε μια φτωχή οικογένεια την εποχή του Β’ Παγκoσμίου Πολέμου, ίσως ενδιαφέρει και τον ιστορικό αυτής της περιόδου».

Τελευταίο βιβλίο

«Είμαι 90 χρονών. Δεν έχω μεγάλα σχέδια για άλλα βιβλία. Δεν έχω άλλωστε ούτε τα μέσα, ούτε τον χρόνο, ούτε τη δύναμη για κάτι τέτοιο», σχολιάζει ο Βάσος Καραγιώργης, δηλώνοντας πως αυτό θα είναι το ύστατο βιβλίο του. «Όσο πλησιάζει η ώρα της αποδημίας, ο θάνατος, τόσο πιο έντονη νιώθει κανείς την ανάγκη απολογισμού, έστω κι αν αυτός είναι επιλεκτικός και απόλυτα υποκειμενικός». Εξακολουθεί, πάντως, να κάνει και να δημοσιεύει μικρές έρευνες.

Τρίκωμο και Σαλαμίνα

Το Τρίκωμο είναι το χωριό όπου γεννήθηκε ο Βάσος Καραγιώργης το 1929. Η Σαλαμίνα είναι ο χώρος που συνδέθηκε με το όνομά του, αφού ο ίδιος ανέσκαψε το αρχαίο της θέατρο λίγο πριν την τουρκική εισβολή. Ο Βάσος Καραγιώργης εστιάζει σε αυτούς τους δύο τόπους με ένα πολύ προσωπικό τρόπο.

«Πέρασα μια περίοδο ακατανίκητης επιθυμίας να επισκεφθώ ξανά τη Σαλαμίνα, να δω πάλι το γυμνάσιο και το θέατρο, τους ’βασιλικούς’ τάφους, παρόλο ότι γνώριζα τον πόνο που θα μου προξενούσε μια τέτοια επίσκεψη. Νοσταλγούσα το πατρικό μου σπίτι στο Τρίκωμο, τα αλώνια του χωριού όπου έπαιζα με τους φίλους μου, το σχολείο, την εκκλησία της Παναγίας στην Πάνω Γειτονιά. Μου ήταν επιτακτική ανάγκη να ξαναδώ αυτούς τους τόπους, ν’ αντιμετωπίσω τον πόνο της πραγματικότητας παρά τον καθησυχασμό της άγνοιας και της λήθης. Πρόσφατα έκανα την υπέρβαση, επισκέφθηκα το Τρίκωμο. Νωρίτερα πήγα και στη Σαλαμίνα. Εξοικειώθηκα με το μέγεθος της συμφοράς και οι επισκέψεις μου ήταν συχνές και καταπραϋντικές».

.

You May Also Like

Διαδικτυακή παρουσίαση ποιητικής ανθολογίας

Οι εκδόσεις Αρμίδα διοργανώνουν διαδικτυακή παρουσίαση της Ανθολογίας “Οι νεότεροι-Κύπριοι ποιητές και ποιήτριες 1981-2001”, ...

Ο Μάρξ σε παιδικό βιβλίο και ταινία άνιμε στην Κίνα

Το ιστορικό, θεωρητικό έργο “Το Κεφάλαιο” (Das Kapital) του Καρλ Μαρξ σε εικονογραφημένη έκδοση ...

5ος Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ποίησης “K.Π. Καβάφης” 2019

Η International Art Academy διοργανώνει τον 5ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης “K.Π. Καβάφης” 2019. Στο Διαγωνισμό ...

Παρουσίαση Βιβλίου: «Ριζοκαρπασίτικη Γευσιγεωγραφία ή Προς τα Νερά του Σέλενα»

Το Βιβλιοπωλείον-Καφεαναγνωστήριον «Το Έρμα» και οι Εκδόσεις «Αιγαίον» παρουσιάζουν το βιβλίο: «Ριζοκαρπασίτικη Γευσιγεωγραφία ή ...

Ο Ντενκτάς στον Νότο

Του Γρηγόρη Ιωάννου Εκδόσεις Ψηφίδες Αν και πολιτικού περιεχομένου, το βιβλίο του Γρηγόρη Ιωάννου ...

Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ποίησης «Κ.Π Καβάφης» 2018

Η International Art Academy διοργανώνει τον 4ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης «K.Π. Καβάφης» 2018. Στο Διαγωνισμό μπορεί ...

X