Το Παλιό Ξυδάδικο ετοίμασε ένα πλούσιο πρόγραμμα και για το μήνα Ιούλιο, που περιλαμβάνει μουσική, θέατρο και χορό.

 

  • 1η Ιουλίου 2018

TratSik String Quartet Project

Μετά την πρώτη επιτυχημένη σειρά συναυλιών του «TratSik String Quartet» τον περασμένο Απρίλιο, το κουαρτέτο συνεχίζει τις εμφανίσεις του αυτή τη φορά στο χώρο του παλιού Ξυδάδικου στη Λεμεσό, την 1η Ιουλίου στις 7μμ.

Tο κουαρτέτο εγχόρδων «TratSik String Quartet», είναι ένα νεοσύστατο σύνολο μουσικής δωματίου του οποίου η δουλειά αποτελείται από πρωτότυπες μεταγραφές παραδοσιακών Κυπριακών τραγουδιών για κουαρτέτο εγχόρδων συνδυάζοντας την παραδοσιακή μουσική της Κύπρου με τον ήχο του κλασσικού κουαρτέτου εγχόρδων και τη σύγχρονη συνθετική δημιουργία. Το κουαρτέτο αποτελείται από τους τέσσερεις έγχορδους μουσικούς: Γιώργο Χατζιηγεωργίου (βιολί), Σπύρο Σπύρου (βιολί), Νικόλα Ευθυμίου (βιόλα) και Δώρο Ζήσιμο (βιολοντσέλο) και τους τέσσερεις νέους, ταλαντούχους συνθέτες: Αντρέα Παπαπέτρου, Άντη Σκορδή, Δημήτρη Τσούκα και Σταύρο Χόπλαρο.

Τα έργα που παρουσιάζονται έχουν γραφτεί κατά παραγγελία και αποκλειστικά για το «TratSik String Quartet». Σε αυτά, η μελωδία του παραδοσιακού σκοπού παραμένει ευδιάκριτη ενώ οι συνθέτες πειραματίζονται ελεύθερα με τον ρυθμό, την αρμονία, τη φόρμα και τα ηχοχρώματα. Στην πρώτη τους δουλειά οι μουσικοί και οι συνθέτες που απαρτίζουν το  «TratSik String Quartet» αντιμετωπίζουν με σεβασμό την παραδοσιακή μουσική της Κύπρου χωρίς όμως να χρησιμοποιούν παγιωμένες ενορχηστρωτικές νόρμες ή τυποποιημένες μορφές μουσικής επεξεργασίας. Ταυτόχρονα, η φρεσκάδα και ο ενθουσιασμός αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό  τόσο των συνθέσεων όσο και των εκτελέσεων.

Η πρωτοτυπία και η εξωστρέφεια των έργων δημιουργούν το αναπάντεχο αποτέλεσμα της συμμετοχής κατά την ακρόαση  εξίσου τόσο των ακροατών που δεν είναι εξοικειωμένοι με τον ήχο του κουαρτέτου εγχόρδων και δεν είναι γνώστες της «κλασσικής μουσικής» όσο και των πιο απαιτητικών ακροατών της «έντεχνης δυτικής μουσικής». Το όλο εγχείρημα δεν είναι απλά μια συναυλία αλλά αποτελεί μια καινούρια μουσική πρόταση και μια ευκαιρία  για το κοινό να απολαύσει την παραδοσιακή μουσική μέσα από ένα άλλο πρίσμα και μια οπτική που δεν έχει εξερευνηθεί μέχρι σήμερα.

Πληροφορίες

1η Ιουλίου 2018

Ώρα έναρξης – 19:00

Είσοδος – €10

Κρατήσεις – 99 588706 / 99 552978

Παλιό Ξυδάδικο, Γενεθλίου Μιτελλά 34, Λεμεσός

 

  • 5 Ιουλίου 2018

15ο Διεθνές Συνέδριο Sound & Music Computing

Επιλεγμένα έργα Σύγχρονης Μουσικής θα φιλοξενηθούν στο Παλιό Ξυδάδικο, στο πλαίσιο του 15ου Διεθνούς Συνεδρίου Sound & Music Computing, που διοργανώνεται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Συνολικά, έντεκα (11) έργα θα εκτελεστούν, η πλειοψηφία των οποίων χρησιμοποιεί διαδραστική τεχνολογία και πρωτότυπα εργαλεία ηχητικού σχεδιασμού. Η θεματική του φετινού συνεδρίου είναι ‘Ηχητικά Περάσματα’.

Πληροφορίες

5 Ιουλίου 2018

Ώρα Έναρξης – 17:00

Είσοδος – €10 (για μη συμμετέχοντες στο Συνέδριο)

Παλιό Ξυδάδικο, Γενεθλίου Μιτελλά 34, Λεμεσός

 

theYard.Residency.18

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ διοργανώνει για 8η συνεχόμενη χρονιά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενίας, theYard.Residency.18, που πραγματοποιείται την περίοδο Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2018, στο Παλιό Ξυδάδικο στη Λεμεσό.

H φετινή διοργάνωση προτείνει μια συγκεκριμένη δομή του προγράμματος χωρισμένο σε κατηγορίες: Πρεμιέρα – αφορά προτάσεις στις οποίες το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ θα λειτουργήσει ως συμπαραγωγός, Επί σκηνήςαφορά επαγγελματικές παραστάσεις θεάτρου, χορού, performance art που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, Residency – αφορά προτάσεις για τη δημιουργία νέων έργων με τη στήριξη μέντορα, 24hουr shot – αφορά καλλιτεχνικές δράσεις από τα διάφορα πεδία όπου οι δημιουργοί έχουν στη διάθεση τους το Παλιό Ξυδάδικο για 24 ώρες .

  • 24hour shot

8 Ιουλίου 2018

Eυη Δημητρίου / Εν δράσει

when it turns red | χορός

Η παράσταση when it turns red έχει ως έναυσμα τον ασταμάτητα «πολυάσχολο κόσμο» στον οποίο ζούμε, τον κόσμο ο οποίος απαιτεί από τα άτομα που τον κατοικούν να είναι ή να δηλώνουν διαρκώς ”very busy”.  Μέσω έντονης σωματικότητας, αφαίρεσης και αφήγησης η παράσταση διερευνά τις συνέπειες αυτού του φαινομένου πάνω στο σώμα και στον εαυτό μας.

Στο πλαίσιο της παράστασης το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, διοργανώνει το Gin Beach Party, το οποίο θα ξεκινήσει στις 20:30 και θα συνεχίσει μετά την παράσταση μέχρι τις 22:30.

Συντελεστές

Χορογραφία/ Περφόρμανς: Εύη Δημητρίου, Σύμβουλος – Tabea Martin, Σχεδιασμός Φωτισμού – Alexander Jotovic, Συνεργάτες – Έμιλυ Παπαλοίζου, Λουίζα Παπαλοίζου, Στυλιστική Επιμέλεια – Κρήστια Μιχαηλίδου, Φωνητική καθοδήγηση – Cathryn Robson, Μουσική – “For Teda” Olafur Arnalds, “Spanish Flea” Herb Alpert & the Tihuana Brass, Φωτογραφία – Μιχάλης Παπαμιχαήλ, Παραγωγή – Ομάδα Εν δράσει 2017

Στηρίζει η Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού

Eυχαριστίες – Άντης Ιακώβου και Μάριος Ιωάννου

www.eviedemetriou.com

Πληροφορίες

8 Ιουλίου 2018

Ώρα προέλευσης 20:30 / Ώρα παράστασης – 21:00

Eίσοδος – €5 με ένα ποτό

Kρατήσεις –  99 349716

Διάρκεια φιλοξενίας – 24 ώρες

Παλιό Ξυδάδικο, Γενεθλίου Μιτελλά 34, Λεμεσός

 

  • 24hour shot

18 Ιουλίου 2018

Άλμπατρος

Οι νύχτες των Άλμπατρος | μουσική

Το σχήμα «Άλμπατρος» καταθέτει μια πρόταση για εναλλακτική μορφή τραγουδοποιίας. Αποτελείται από τρία μέλη που προέρχονται από διαφορετικές μουσικές σχολές και συναντιόνται στην αισθητική που διακατέχει το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Η λιτότητα του σχήματος δημιουργεί τις συνθήκες για ελευθερία στην ερμηνεία και πολυπλοκότητα στην ενορχήστρωση. Η μουσική και οι στίχοι χαρακτηρίζονται από το έντονο δραματουργικό ύφος. Η θεματολογία ποικίλει και καταπιάνεται με όποια πτυχή φέρνει έμπνευση. Οι ενορχηστρώσεις τείνουν να αποδώσουν το νόημα του στίχου σε τρια επίπεδα -όσοι και οι συμμετέχοντες- με αποτέλεσμα να συντάσσεται μια μουσική παράσταση από τρεις σολίστες που λειτουργούν με ένα κοινό σκοπό.

Οι Άλμπατρος φιλοδοξούν να εδραιώσουν το δικό τους στίγμα στην καλλιτεχνική μουσική δημιουργία.

 Συντελεστές

Κιθάρα / φωνή – Γιώργος Κολιάς, Φωνή – Γιώργος Ιωάννου, Φλάουτο – Κωνσταντίνος Μακαρίτης, Φωνή – Χαρά Σώζου, Κρουστά/ Μαρίμπα – Μαρία Καμβή, Ηθοποιός – Ήβη Νικολαΐδου

 

Πληροφορίες

18 Ιουλίου 2018

Ώρα – 20:30

Είσοδος – €5

Κρατήσεις – 96 661220

Διάρκεια φιλοξενίας – 24 ώρες

Παλιό Ξυδάδικο, Γενεθλίου Μιτέλλα 34, Λεμεσός

You May Also Like

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου: Open Calls

Open Calls από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου για δημιουργικές συνεργασίες. Ανοικτή πρόσκληση σε ...

Κύπρια με θέατρο, μουσική και χορό

Στο 13%-14% ήταν την περασμένη βδομάδα το επίπεδο προπώλησης εισιτηρίων για τις παραστάσεις του ...

«Ηχώ»: μία παράσταση-περίπατος στο Πάρκο Ακαδημίας

Μία παράσταση περίπατος για παιδιά, στον φυσικό χώρο του πάρκου Ακαδημίας, θα πραγματοποιηθεί μεταξύ ...

Το Ioannis Vafeas Trio παίζει τζαζ στην πλατεία Ηρώων

Μια συναυλία της τζαζ μουσικής ως προέκταση των Μουσικών του Κόσμου θα δώσει το ...

33οι ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ | Τα βραβεία

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου διοργάνωσαν την τελετή βράβευσης ...

Επίστολή της ηθοποιού Πόπης Αβρααμ προς τον ΠτΔ

Η ηθοποιός Πόπη Αβράαμ απεθύνει ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέση ...

X