Ο Κ. Κρομμύδας μιλά για το νέο του βιβλίο “Μυρωδιά από σανίδι”

Λίγο προτού φτάσει στη χώρα μας για να παρουσιάσει το βιβλίο του σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο, ο συγγραφέας και ηθοποιός κ. Κρομμύδας μίλησε στον “Π” 

Ο Κώστας Κρομμύδας θα βρίσκεται στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο με τίτλο “Μυρωδιά από σανίδι” (εκδόσεις Διόπτρα). Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα τοποθετημένο στην Αθήνα του 1940, όπου ένας έρωτας γεννιέται ανάμεσα στον Νικόλα και τη Λύδια, πρωταγωνιστές της “Δωδέκατης Νύχτας” του Σαίξπηρ.

Στο νέο σας βιβλίο το θέατρο έχει τον πρώτο λόγο και η συγγραφική σας ιδιότητα συναντά αυτήν του ηθοποιού, την οποία διατηρείτε επίσης. Πώς προέκυψε η ιστορία της “Μυρωδιάς από σανίδι” και τι αφορά;

Πάντα ονειρευόμουν να γράψω ένα βιβλίο για έναν μεγάλο έρωτα που γεννιέται πάνω στο σανίδι. Σαφέστατα όμως δεν ήθελα να μείνω μόνο σε αυτό, αλλά να εμβαθύνω σκαλίζοντας τις πτυχές της σχέσης που δημιουργείται και κάτω από το σανίδι. Δηλαδή με ενδιέφερε πολύ να αναλύσω αυτά που κυρίως νιώθουν οι πρωταγωνιστές όταν βρίσκονται κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας. Έμπνευση για την ιστορία μου αποτέλεσαν όλοι αυτοί οι μεγάλοι έρωτες οι οποίοι έχουν μείνει στην ιστορία. Και βέβαια στο βιβλίο μου υπάρχουν και πολλά από αυτά που εγώ έχω νιώσει κατά τη θητεία μου ως ηθοποιός. Εξέχουσα θέση έχουν πολλές από τις μαρτυρίες που άκουσα στα παρασκήνια των θεάτρων από μεγάλους ηθοποιούς!

“Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή. Κι όλοι οι άντρες και οι γυναίκες είναι απλώς ηθοποιοί”. Συμφωνείτε με αυτό;

Αν αναλύσουμε τη φράση με τυπικούς όρους, θα σας πω πως όχι, δεν ισχύει. Αν δούμε όμως αυτήν τη φράση λίγο πιο ποιητικά, θα καταλάβουμε ότι πραγματικά ο καθένας από μας έχει έναν ρόλο στη ζωή. Πιθανόν να μην συμφωνεί με αυτόν τον ρόλο, αλλά η ίδια η μοίρα τον έχει ορίσει. Θεωρώ όμως ότι στην πραγματική ζωή οι άνθρωποι μπορεί να καθορίσουν κατά πολύ τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί αυτός ο ρόλος. Εννοώ αν θα γίνει κάποιος πραγματικά πρωταγωνιστής της ίδιας του της ζωής ή για όλη του τη ζωή θα παραμείνει κομπάρσος και αμέτοχος σε αυτά που συμβαίνουν γύρω του. Και κυρίως σε ό,τι αφορά τον έρωτα…

Έχετε εμπνευστεί από αληθινούς έρωτες του θεάτρου και του σινεμά για το βιβλίο σας. Ποιοι είναι αυτοί;

Θα ήταν μεγάλη αδικία να αναφέρω τα γνωστά ονόματα γιατί θα αδικούσα άλλους έρωτες που έχουν γεννηθεί μέσα στο θέατρο από λιγότερο γνωστούς ηθοποιούς. Θα προτιμούσα να φανταστούμε τη μυρωδιά από σανίδι σαν ένα μεγάλο κάδρο το οποίο δημιουργήθηκε από μικρά κομμάτια ενός παζλ που έδεσαν σε αυτήν την ιστορία με σκοπό ο αναγνώστης να κάνει και ο ίδιος τη βουτιά στο πάθος που κάνουν οι δύο πρωταγωνιστές μου.

Πού συναντά η πραγματικότητα τη μυθοπλασία;

Πραγματικά υπήρξαν στιγμές που και εγώ ο ίδιος μπερδευόμουν για το τι είναι αρκετά κοντά στην πραγματικότητα και τι όχι. Νομίζω πως η μυθοπλασία και τα πραγματικά γεγονότα σε αυτό το βιβλίο μπερδεύονται με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο αφού, όπως σας ανέφερα και παραπάνω, στο βιβλίο συμπεριλαμβάνονται και δικά μου προσωπικά βιώματα από την ατμόσφαιρα που έχω ζήσει στο θέατρο, στο σινεμά και την τηλεόραση. Δεν με ενδιέφερε να αποτυπώσω μια ιστορία που είναι ήδη καταγεγραμμένη. Μου αρέσει να δίνω προεκτάσεις και να αφήνω τους χαρακτήρες μου να διαλέγουν οι ίδιοι τους δρόμους τους. Σαφέστατα οι αληθινές ιστορίες είναι η έμπνευση, αλλά από κει και πέρα η μυθοπλασία νομίζω είναι που κάνει τη διαφορά σε ένα τέτοιου είδους βιβλίο.

Κινούμενος μεταξύ θεάτρου και συγγραφής, πόσο χρόνο διαθέτετε για το καθένα; Συνήθως χρειάζεται πλήρης αφοσίωση μόνο για το ένα, πόσω μάλλον όταν ασχολείστε και με τα δύο. Πώς ισορροπείτε ανάμεσα στα δύο;

Τα τελευταία χρόνια ο χρόνος που αφιερώνω στη συγγραφή, και δεν εννοώ μόνο τη διάρκεια και τον χρόνο που χρειάζομαι για να γράψω αλλά και όλα τα υπόλοιπα -παρουσιάσεις προώθησης του βιβλίου και τα λοιπά- είναι πολύ περισσότερος. Συνειδητά απέχω από τη θεατρική πραγματικότητα στην Ελλάδα θεωρώντας ότι διανύει μια από τις χειρότερες περιόδους των τελευταίων χρόνων. Η συμμετοχή μου άλλωστε στην αγγλική σειρά The Durrells είναι μια από τις κορυφαίες στην καριέρα μου και ήρθε για να καλύψει το όποιο κενό υπήρχε στην ιδιότητά μου ως ηθοποιός. Σαφέστατα όμως νομίζω πως η μια ιδιότητα βοηθάει την άλλη. Ειδικά αυτήν την περίοδο που γράφω νομίζω ότι ο ηθοποιός λειτουργεί συμβουλευτικά στον συγγραφέα και αυτό είναι κάτι για το οποίο νιώθω πολύ τυχερός.

“Η γέννηση της κόρης μου η αφορμή για το πρώτο βιβλίο”

Ποια ήταν η αφορμή για να ξεκινήσετε να γράφετε;

Πάντα μου άρεσε να γράφω, αλλά η αφορμή για να ξεκινήσω να γράψω το πρώτο μου βιβλίο ήταν η γέννηση της κόρης μου. Πολύ μεγάλη έμπνευση αποτέλεσε αυτό το γεγονός και το όμορφο είναι ότι συνεχίζει αυτό το παιδί να είναι μεγάλη έμπνευση για εμένα.

Εσείς τι βιβλία διαβάζετε; Τι διαβάζετε αυτήν την περίοδο;

Ήδη έχω ξεκινήσει να διαβάζω βιβλία και μελέτες που έχουν να κάνουν με το επόμενό μου βιβλίο. Το οποίο θα χρειαστεί πολύ μεγάλη έρευνα και πολλή μελέτη. Δυστυχώς δεν μπορώ να σας αποκαλύψω τίποτα περισσότερο αυτήν τη στιγμή, αλλά το μόνο που μπορώ να σας πω είναι πως από αυτά που διαβάζω νιώθω πως θα περάσω ένα υπέροχο καλοκαίρι διαβάζοντας και γράφοντας μαζί. Θέλω όμως πολύ σύντομα να χαθώ και εγώ στα μονοπάτια ενός καλού λογοτεχνικού βιβλίου, κάτι που σκοπεύω να κάνω κατά τη διάρκεια των διακοπών μου.

* Οι παρουσιάσεις του βιβλίου “Μυρωδιά από σανίδι” έχουν ως εξής: 11/06 στο βιβλιοπωλείο Parga Πάφου, 12/06 στο βιβλιοπωλείο Parga Λάρνακας, 13/06 στο βιβλιοπωλείο Parga Λευκωσίας (Τσερίου) στις 19:00 και 14/06 στο Public του MyMall Λεμεσού στις 18:00.

You May Also Like

Ένωση Λογοτεχνών και Δήμος Αγλαντζιάς τίμησαν την Ημέρα της Γυναίκας

Εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας, με θέμα Μορφές γυναικών στην πεζογραφία μας, συνδιοργάνωσαν ...

Τιμητική εκδήλωση για τον ποιητή Θεοκλή Κουγιάλη

Με μια εκδήλωση στην οποία ποιητές θα απαγγείλουν ποιήματά του, η κοινότητα της Δευτεράς ...

Giovanni Fontana: O ποιητής ως “πολυτεχνίτης”

Συνέντευξη στην Gaia Zaccagni Ο Giovanni Fontana (Frosinone, 1946) είναι ποιητής και performer που ...

Γυναίκες της μικρής πατρίδας

Του Θοδωρή Παπαθεοδώρου Εκδόσεις Ψυχογιός Μετά την τετραλογία “Οι κόρες της Λησμονιάς”, ένα λογοτεχνικό ...

«Έπεα πτερόεντα: Ρίμες σε πεζό ρυθμό» από τη Στεφανία Σάββα

Η Στεφανία Σάββα παρουσιάζει την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Έπεα Πτερόεντα: Ρίμες ...

Μαθητική Λογοτεχνική Διημερίδα

Το Περιφερειακό Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάρων και η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας ...

X