Συνέντευξη στην Θεοδώρα Χρυσοστόμου

Με  τις Ρίμες Αγάπης, τα μοναδικά σωζόμενα Μεσαιωνικά κυπριακά ποιήματα που υμνούν τον έρωτα, τριτώνουν τη φετινή παρουσία τους στα θεατρικά δρώμενα της Κύπρου οι Αλέξανδρος Αχτάρ και  Παναγιώτης Μπρατάκος.Οι  δυο σκηνοθέτες, συνεργάζονται για ακόμη μια φορά ζωντανεύοντας τα πάθη και τους καημούς της μεσαιωνικής κυπριακής κοινωνίας, στο ειδυλλιακό σκηνικό ενός πάρκου με τη συνοδεία κυπριακής μουσικής παράδοσης.

Ο Παναγιώτης Μπρατάκος μιλά στο «Π» και μοιράζεται μαζί μας τη διαδρομή των ποιημάτων από την εποχή των Ιπποτών και των τροβαδούρων, στο σήμερα.

Πώς προέκυψε η ιδέα για την παρουσίαση των κυπριακών ερωτικών ποιημάτων «Ρίμες Αγάπης»;

Οι Ρίμες Αγάπης προέκυψαν από την ανάγκη μας με τον συνεργάτη και συν-σκηνοθέτη Αλέξανδρο Αχτάρ να κλείσουμε αυτή την πρώτη μας χρονιά στην Κύπρο με μια παράσταση για την ίδια την Κύπρο, ένα θεατρικό εγχείρημα δηλαδή που θα έχει έντονο το στοιχείο της εντοπιότητας και της εγχώριας παράδοσης.

Έχουμε ήδη παρουσιάσει Τα ψηλά βουνά του Ζαχαρία Παπαντωνίου, έργο που θίγει άμεσα τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Ακολούθησε η επιτυχημένη Φαίδρα του Γιάννη Ρίτσου, την οποία αντιμετωπίσαμε με μια Τσαρουχική μεταβυζαντινή λαϊκότητα, οπότε ερευνώντας την κυπριακή παράδοση ανακαλύψαμε τα μοναδικά σωζόμενα μεσαιωνικά κυπριακά ερωτικά ποιήματα, που είναι οι Ρίμες Αγάπης, ανώνυμου Κύπριου ποιητή, με το σωζόμενο αντίγραφο να χρονολογείται στον 16ο αιώνα. Τις διαβάσαμε, τις αγαπήσαμε και θεωρούμε ότι είναι η ιδανική επιλογή για να τριτώσουμε την παρουσία μας στα θεατρικά δρώμενα φέτος.

Οι Ρίμες Αγάπης είναι έντιμες στον τίτλο τους. Θίγουν τον έρωτα και μονάχα τον έρωτα σε όλο το φάσμα του.

Ποιοι θα συμμετέχουν στην παρουσίαση;

Στις Ρίμες Αγάπης μια αρσενική φωνή, ένας ερωτευμένος ποιητής, κατασκευάζει συνεχώς στιχουργήματα, για να εκφράσει τα πάθη, τους καημούς και τις χαρές του έρωτα. Δημιουργήσαμε λοιπόν μια αρσενική ομάδα, έτοιμη να πολιορκήσει τα θηλυκά.

Μιας και ο έρωτας δεν έχει ηλικία, συνθέσαμε τρεις γενιές ανδρών, με έναν εκπρόσωπο από κάθε γενιά: τον Αλέξανδρο Αχτάρ, τον Στέλιο Θεοχάρους και τον υπέροχο κύριο Στέλιο Καυκαρίδη. Μαζί τους επί σκηνής ο μουσικός Πέτρος Σολωμού, θα συνδέσει τις Ρίμες με την ενεργή κυπριακή μουσική παράδοση.

Ποιες προκλήσεις συναντήσατε; Πόσο δύσκολο ήταν να δουλέψετε την Κυπριακή διάλεκτο;

Για εμένα σαν Έλληνα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μιας και τώρα μελετώ την κυπριακή διάλεκτο. Για τους υπόλοιπους σίγουρα είναι μια όμορφη πρόκληση, αφού όλοι μαζί ερευνούμε και αναγνωρίζουμε τη γλώσσα στην απόλυτη μουσικότητα και λογοτεχνική της ανάδειξη.

 Ποια θέματα θίγει η συλλογή πέρα από τον έρωτα;

Οι Ρίμες Αγάπης είναι έντιμες στον τίτλο τους. Θίγουν τον έρωτα και μονάχα τον έρωτα σε όλο το φάσμα του: στην κατάκτηση, τη διεκδίκηση, την απόρριψη, τη συντροφικότητα, την απώλεια. Υμνούν την ομορφιά της γυναίκας με ένα μοναδικό τρόπο και περιγράφουν τον ρομαντισμό και την αγνότητα του ερωτικού συναισθήματος με μια γλώσσα υψηλής λογοτεχνικής αξίας.

Τι είναι αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει;

Η μοναδικότητά της. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που διδάσκεται σε πολλές γλώσσες σε  τμήματα λογοτεχνίας στα πανεπιστήμια. Αυτήν ακριβώς τη μοναδικότητα και τη σύνδεση με το παρελθόν και την παράδοση της Κύπρου θέλουμε να βιώσουν όσοι παρευρεθούν στις δύο βραδιές μας.

Οι Ρίμες Αγάπης, ζωντανεύουν για δύο μόνο παραστάσεις σε μορφή σκηνοθετημένου αναλόγιου, την Παρασκευή 22 Ιουνίου και το Σάββατο 23 Ιουνίου, στον  Δημόσιο Κήπο Λευκωσίας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Παρασκευή 22 & Σάββατο 23 Ιουνίου 2018  στις 8.30μ.μ.

Δημόσιος Κήπος «Κήπος 1901/Καφέ Χαράς» (πίσω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων), Λευκωσία

Γενική Είσοδος: €10

Πολύτεκνοι, Συνταξιούχοι, Φοιτητές, Απόφοιτοι Δραματικών Σχολών, Ηθοποιοί, Στρατιώτες (προσκομίζοντας την ανάλογη κάρτα)  €8

Κρατήσεις και πληροφορίες: τηλ. 96765505

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία | Διαμόρφωση χώρου: Αλέξανδρος Αχτάρ και Παναγιώτης Μπρατάκος

Φωτογραφίες & Αφίσα: Ανδρέας Ανδρέου

Trailer: Αντώνης Φραγκούς

Προβολή & Επικοινωνία: Μύρω Χριστοδούλου

Ερμηνεύουν : Στέλιος Καυκαρίδης, Αλέξανδρος Αχτάρ, Στέλιος Θεοχάρους και ο μουσικός Πέτρος Σολωμού

You May Also Like

Ανακοίνωση ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου που τιμάται κάθε 27η Μαρτίου εξέδωσε η ΕΔΟΝ. ...

«Τριλογία του παραθερισμού» στον ΘΟΚ

Ο ΘΟΚ παρουσιάζει σε πρώτη παγκύπρια την αριστουργηματική «Τριλογία του παραθερισμού», του Κάρλο Γκολντόνι, ...

La Follia, από τη θεατρική ομάδα «12 και κάτι»

Η θεατρική ομάδα «12 και Κάτι» παρουσιάζει, για τέσσερις μόνο παραστάσεις, την κωμωδία «La ...

Οι ιστορίες του “Γκιακ” στον ΘΟΚ

Η παραγωγή του ΚΘΒΕ Γκιακ, που κέρδισε κοινό και κριτικούς, ταξιδεύει στην Κύπρο φιλοξενούμενη ...

«Το ρέκβιεμ της Τερεζίν» από το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας [Εικόνες]

Στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας δόθηκε στις 18 Μαρτίου η παράσταση με το θεατρικό ...

“Hymen”: Μία περφόρμανς-ντοκουμέντο

“έν εγεννήθηκα ακόμα. αλλά εννά γεννηθώ γυναίκα, κορίτσι τζαι στα 700 μου, στα 800 ...

X