Το δάκρυ για τον Μαρκ

Facebook, Cambridge Analytica και Ευρωκοινοβούλιο, δεν γλυτώνουμε από αυτά ούτε κι εσείς ούτε κι εγώ, μέχρι να φτάσει, όπως λέει η κοινοτοπία, το μαχαίρι στο κόκκαλο. Πριν από λίγες μέρες το Ευρωκοινοβούλιο έδωσε στη δημοσιότητα το δεύτερο “πακέτο” απαντήσεων του Μαρκ Ζούκερμπεργκ προς τους επικεφαλής των ευρωομάδων κατά την ακρόασή του. Και έπεται συνέχεια αφού θα ακολουθήσουν και νέες ακροάσεις, μια στις 25 Ιουνίου και μια στις 2 Ιουλίου. Stay tuned.
Το δεύτερο αυτό πακέτο αφορά απαντήσεις σε σχέσεις με αλγόριθμους, ασφάλεια στο διαδίκτυο, εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) από το facebook και χειραγώγηση των εκλογών. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις ήταν ακριβώς γι’ αυτό το θέμα: “Μπορείτε να εγγυηθείτε ότι δεν θα υπάρξει χειραγώγηση μέσα από την πλατφόρμα σας στις επερχόμενες εκλογές στην Ευρώπη;” (Τα σχόλια δικά μου)

“Υποστηρίζουμε την εξασφάλιση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, είπε ο Ζούκερμπεργκ. Πιστεύουμε ότι οι υπηρεσίες μας μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στον διάλογο των πολιτών στην Ευρώπη και στον κόσμο. Βλέπουμε πολίτες να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα μας για να μοιραστούν τις απόψεις τους σε θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος με τους αντιπροσώπους τους και τις κυβερνήσεις και βλέπουμε και πολιτικούς να χρησιμοποιούν τα εργαλεία μας για να έρθουν σε απευθείας επαφή με τους πολίτες, με τρόπους που δεν ήταν δυνατοί μια δεκαετία πριν”. (Δίκιο έχει εδώ που τα λέμε, αλλά εμείς εδώ κυρίως βρίζουμε κάτω από αναρτήσεις)

“Αναγνωρίζουμε, όμως, ότι μπορεί να υπάρξει κατάχρηση της πλατφόρμας μας και παραδεχόμαστε ότι στο παρελθόν δεν κάναμε αρκετά για να βρούμε και να αποτρέψουμε την κατάχρηση αυτή. Το 2016 δεν υπήρξαμε αρκετά γρήγοροι ώστε να εμποδίσουμε τη ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές”. (Τους λέει αυτά που θέλουν να ακούσουν) “Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για τις συντονισμένες καμπάνιες παραπληροφόρησης. Από τότε κάναμε σημαντικές επενδύσεις και γίναμε καλύτεροι στο να βρίσκουμε και να απομακρύνουμε κακούς δράστες από την πλατφόρμα μας”. (Ελάχιστο αυτομαστίγωμα και μετά πάλι όλα καλά)

“Επενδύουμε σε περισσότερους ανθρώπους. Βελτιώνουμε την τεχνολογία μας ενσωματώνοντας τεχνητή νοημοσύνη για να αφαιρέσουμε ψεύτικους λογαριασμούς. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση η τεχνολογία μας γίνεται καλύτερη. Εργαζόμαστε σκληρά για να αποφύγουμε κατάχρηση της πλατφόρμας μας στις επερχόμενες εκλογές, τόσο σε κάθε κράτος ξεχωριστά όσο και στις ευρωεκλογές του 2019. Επικεντρωνόμαστε σε πέντε τομείς: καταπολέμηση της ξένης παρέμβασης, κατάργηση ψεύτικων λογαριασμών, διαφάνεια στις διαφημίσεις, λιγότερη διάδοση ψευδών ειδήσεων και νέα προϊόντα που θα κάνουν τους πολίτες να συμμετέχουν. Παίρνουμε μέτρα ώστε η αναγνώριση απειλών από την κοινότητα να είναι πιο εύκολη και συνεργαζόμαστε με κυβερνήσεις και εξωτερικούς εταίρους για να μοιραζόμαστε πληροφορίες για νέες απειλές σε πραγματικό χρόνο. Οι απειλές γύρω από τις εκλογές αλλάζουν και πρέπει να εξελιχθούμε κι εμείς. Η ασφάλεια δεν είναι ένα πρόβλημα που λύνεις μια για πάντα και απέναντί μας έχουμε εξελιγμένους και με πολλά κεφάλαια αντίπαλους που συνεχώς ψάχνουν νέους τρόπους να πλήξουν την άμυνά μας” (Πολεμική φρασεολογία για να ξεσηκώσεις το ακροατήριο, να το πάρεις μαζί σου στη μάχη. Άσε μας ρε φίλε που οι άλλοι έχουν τεχνολογία και κεφάλαια κι εσύ δεν έχεις)

Και κατέληξε: “Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα παρεμποδιστεί κάθε κατάχρηση αλλά έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε τις επενδύσεις που χρειάζονται για να βρισκόμαστε μπροστά. Μπορούμε να υπερασπιστούμε καλύτερα την ακεραιότητα των εκλογών όταν εργαζόμαστε μαζί με τα πολιτικά κόμματα, τις ρυθμιστικές αρχές, τις κυβερνήσεις και τους ακαδημαϊκούς. Επιθυμούμε κατά τους επόμενους μήνες να συνεχίσουμε τις συνεργασίες αυτές, συμπεριλαμβανομένου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να κάνουμε όλα όσα μπορούμε και να προστατέψουμε μαζί τις επερχόμενες εκλογές”. (Κι εδώ ένα δάκρυ κύλησε)

You May Also Like

Τα φάουλ της Apple

Αν το τηλέφωνό σας κλείνει ξαφνικά ή χάνει μπαταρία χωρίς λόγο μπορεί και να ...

Πώς το τερματίζεις…

Τώρα μιλάω για την Ελλάδα και δεν είμαι σίγουρη εάν κάτι τέτοιο θα μπορούσε ...

Προσοχή στο ρολόι

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη  Οι επενδύσεις στην εκπαίδευση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές μπορεί να εξοικειώνουν ...

Ενδιάμεσες και φέικ

Στις εκλογές του 2016, το μεγάλο θέμα ήταν τα “fake news”, πραγματικά ψευδείς ειδήσεις ...

Ζόμπι επιτίθενται στα πνευματικά δικαιώματα

Στην επικαιρότητα της πληροφορικής τις τελευταίες ημέρες κυριάρχησαν η ανακάλυψη και στη συνέχεια μια ...

Το μοιραίο enter

Όχι, δεν θα μιλήσω για το βιβλίο μου, αλλά για τον κακό χαμό που ...

X