ΒΙΒΛΙΟ | Αιόλου και Πανδρόσου

Στο νέο της βιβλίο, η Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη συστήνει τον Κύπριο Κωνσταντή Χριστοδούλου, που έμεινε στα νομισματικά χρονικά ως ο μεγαλύτερος παραχαράκτης αρχαίων νομισμάτων

Αιόλου και Πανδρόσου

Της Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη

Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Οι ήρωές της, απλοί καθημερινοί άνθρωποι, κινούνται ελεύθερα με τα πάθη τους, πλέκονται περίτεχνα μέσα στους ρόλους τους και αποδίδονται μέσα από πλοκή και φαντασία, ζουν και κινούνται με μοναδική άνεση και αποπνέουν έναν αέρα φρεσκάδας, έστω κι αν ασχολούνται με το παρελθόν, διασταυρώνονται μέσα από άλλες εποχές, με περιγραφές γλαφυρές, το ίδιο και τα συναισθήματα που καταφέρνει να μεταφέρει στο χαρτί ώστε να σε αγγίζουν, να σε συγκινούν και να σε ταξιδεύουν, μυρωδιές με τις οποίες αναδύονται το παρελθόν, εικόνες, σκηνές του χθες και του σήμερα δοσμένες με μαεστρία.

«Κάτω από τη σκόνη της λήθης, κρύβονται μερικές φορές συναρπαστικές ιστορίες, λες και περιμένουν έναν συγκεκριμένο παραμυθά να τις διηγηθεί. Έτσι, προνομιούχα, ένιωθα όσο έγραφα την ‘Ψυχή του χρυσού’ αλλά και το ‘Γκαίρλιτς’ που ακολούθησε»… μας αποκαλύπτει η Βίβιαν Αβρααμίδουπ-Πλούμπη.

Η ιστορία του βιβλίου

Ένα ταχυδρομικό δελτάριο, το κατηγορητήριο μιας δίκης και ένα μεταποιημένο κουστούμι, μεταξύ άλλων, συνθέτουν μια ιστορία που θα διαδραματιστεί μέσα σε έξι καλοκαιρινές ημέρες στην Αθήνα. Φόντο, η Ελλάδα της δικτατορίας του Μεταξά και κύριοι πρωταγωνιστές ο Ιάκωβος από την Αμμόχωστο, ο Χάρης από τα Γιάννενα και ο κύριος Αγγέλου. Από την Αιόλου και Πανδρόσου, ο Κωνσταντής Χριστοδούλου θα τους κοιτάζει πάντα με την ίδια σπιρτάδα στα μάτια και θα χαμογελά. Τον κατηγόρησαν για κιβδηλοποιό. Πως έφτιαχνε πλαστά αρχαία νομίσματα και ξεγελούσε τον κόσμο πουλώντας τα για αυθεντικά. Ο διευθυντής του νομισματικού μουσείου τον πήγε στα δικαστήρια, αλλά έσπασε τα μούτρα του. Θα σου διηγηθώ εγώ την ιστορία του Κωνσταντή Χριστοδούλου, γιατί τον έζησα από κοντά…
«Για τρίτη φορά, έρχομαι με τη νουβέλα μου με τίτλο ‘Αιόλου και Πανδρόσου’, να σας παρουσιάσω έναν ακόμα Κύπριο, τον Κωνσταντή Χριστοδούλου Δερυνειώτη, που έζησε στην Αθήνα στα πρώτα χρόνια του προηγούμενου αιώνα και που παρά το γεγονός ότι έχει παραμείνει στα νομισματικά χρονικά ως ο μεγαλύτερος παραχαράκτης αρχαίων νομισμάτων, είναι παντελώς άγνωστος στο ευρύ κοινό. Το μυστικό του μου το εμπιστεύθηκε ο καλός μου φίλος και εξαιρετικός φωτογράφος Βάσος Στυλιανού. Μετά την έρευνα που έκανα μέσα από διάφορες νομισματικές πηγές, αλλά και με όσα στοιχεία κατάφερε να εντοπίσει και να μου παραχωρήσει ο ερευνητής και συντοπίτης του Χριστοδούλου, Βίκτωρας Καραγιάννης, πάντα υπό τη φιλική παρότρυνση του δημάρχου της Δερύνειας Άντρου Καραγιάννη, ήμουν έτοιμη. Όχι όμως για να γράψω μια μυθιστορηματική βιογραφία όπως αρχικά σκεφτόμουν. Τις απαραίτητες λεπτομέρειες για τον χαρακτήρα του Χριστοδούλου και την προσωπική του ζωή δεν είχα καταφέρει να τις μάθω. Την ιστορία του, λοιπόν, θα την έλεγα με έμμεσο τρόπο. Έτσι γεννήθηκε ο κεντρικός χαρακτήρας, ο Βαρωσιώτης Ιάκωβος που ζούσε στην Αθήνα, για να διηγηθεί την ιστορία του Χριστοδούλου στον νεαρό Χάρη, έναν Γιαννιώτη φοιτητή, νοικάρη στο εργένικο σπίτι του Ιάκωβου.
Τοποθετώ την ιστορία μου στα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας, σε χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης, με το ελληνικό Δημόσιο να έχει ήδη πτωχεύσει. Βρισκόμαστε σε αυτό που ονομάζουμε τέλος μιας εποχής. Γιατί πέρα από την ιστορία του Χριστοδούλου, την οποία διηγείται ο Ιάκωβος στις πρώτες μέρες του καυτού Αυγούστου του 1938, διηγούμαι παράλληλα και μια άλλη ιστορία: Για τη σχέση ενός γιου με τον πατέρα, μια σχέση που χαράζεται πάνω στην αντιπαλότητα, στην παρεξήγηση, στην απουσία διαλόγου, στο πείσμα. Και πάνω στις λάθος αποφάσεις. Ήθελα να σας μιλήσω για αρχαία νομίσματα, ναι.
Μαζί όμως, και για τις όψεις των νομισμάτων, που πολλές φορές επιμένουμε να βλέπουμε μόνο τη μία. Για τον λόγο και τον αντίλογο. Για το απρόοπτο που θα φέρει την ανατροπή σ’ ένα τέτοιο τέλος εποχής», καταλήγει η Βίβιαν.

+ Τα υπόλοιπα θα τα μάθουμε στις τρεις παρουσιάσεις του βιβλίου που θα γίνουν ως εξής:

στις 4 Ιουνίου στο υπαίθριο Μουσείο λαϊκής τέχνης παραδοσιακών επαγγελμάτων Δερύνειας, στις 20:00

στις 5 Ιουνίου στο Μουσείο «Το πλουμιστό ψωμί» στη Λεμεσό στις 19:30

και στις 6 Ιουνίου στο βιβλιοπωλείο Rivergate, Λατσιά – Λευκωσία στις 19:00. Πληροφορίες τηλ. 22572722.

You May Also Like

3ο Φεστιβάλ Αφήγησης Κύπρου στον κήπο του Μυριστικού

Το 3ο Φεστιβάλ Αφήγησης Κύπρου με θέμα: «Η αφηγηματική διάσταση των δημοτικών τραγουδιών», διοργανώνει ...

Νόμπελ Λογοτεχνίας στους Όλγκα Τοκάρτσουκ και Πέτερ Χάντκε

Ο Αυστριακός Πέτερ Χάντκε τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2019, ενώ εκείνο του ...

Δέντρα: Ένα παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο της Tiffany Bozic

Επίκαιρο, σε μια περίοδο στην οποία καίγονται δάση σε όλον τον πλανήτη, είναι το ...

Γιάννης Καλπούζος: «Κάθε βιβλίο είναι κι ένας άλλος κόσμος»

Μια μίνι περιοδεία στην Κύπρο ξεκίνησε τη Δευτέρα 7 Μαΐου ο Γιάννης Καλπούζος, για ...

Ένωση Λογοτεχνών και Δήμος Αγλαντζιάς τίμησαν την Ημέρα της Γυναίκας

Εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας, με θέμα Μορφές γυναικών στην πεζογραφία μας, συνδιοργάνωσαν ...

X