ΕΛΚ: Ντόμινο παραιτήσεων για το Γλωσσάρι

Συνεχίζονται μία μετά την άλλη οι παραιτήσεις στην οργάνωση, με αποτέλεσμα τη διεξαγωγή εκλογών το Σεπτέμβριο για τη σύσταση νέου διοικητικού συμβουλίου

Γράφει η Κατερίνα Μιχάηλου

Στη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Εκλογικής Συνέλευσης προχώρησαν τα εναπομείναντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, μετά τις παραιτήσεις του Προέδρου της οργάνωσης Λεωνίδα Γαλάζη, της αντιπροέδρου Αγγέλας Καϊμακλιώτη, της Νάσας  Παταπίου-μέλος του δ.σ, και της Γενικής Γραμματέως Μαρίας Σιακαλλή.

Υπενθυμίζεται ότι τα παραπάνω μέλη του δ.σ –πλην της κας Σιακαλλή- συνυπέγραψαν ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε στις 14 Ιουλίου, με την οποία ξεκαθάρισαν την αντίθετη θέση τους για το Γλωσσάρι. Με την κίνηση αυτή θέλησαν να απαντήσουν σε δημοσιευθέντα σχόλια που καλούσαν την ΕΛΚ να πάρει θέση σχετικά με το Γλωσσάρι, από τη στιγμή που η γενική γραμματέας της οργάνωσης Μαρία Σιακκαλή, συγκαταλέγεται στη συντακτική ομάδα του γλωσσαρίου.

Νέα σεζόν, νέο ΔΣ

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση ωστόσο, δεν κάλυπτε όλο το διοικητικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα τα υπογράφοντα άτομα της ανακοίνωσης να αποφασίσουν την παραίτησή τους. Με τη σειρά της η ΓΓ Μαρία Σιακαλλή ανακοίνωσε τη δική της παραίτηση μέσω μίας ανάρτησης στον προσωπικό της λογαριασμό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με την οποία καλούσε τα παραπάνω άτομα να ανακαλέσουν την απόφασή τους και να μην προχωρήσουν σε παραίτηση. Ωστόσο το ντόμινό των παραιτήσεων φαίνεται ότι συνεχίζεται στην Ένωση Λογοτεχνών, με την παραίτηση και του Χριστόδουλου Καλλίνου-μέλους της οργάνωσης- γεγονός που οδηγεί σε ένα ξαφνικό ανακάτεμα της τράπουλας του δ.σ., το αποτέλεσμα του οποίου θα καταστεί ξεκάθαρο με τις νέες εκλογές που έχουν καθοριστεί για τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Οργάνωσης: «τα μέλη του δσ της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, Μελέτης Αποστολίδης, Βασίλκα Χατζήπαπα, Κώστας Πατίνιος και Γκιουργκέντς Κορκμαζέλ ανακοινώνουν ότι σε έκτακτη συνεδρία που έγινε στις 20 Ιουλίου 2018 και ενόψει της άμεσης παραίτησης και του Χριστόδουλου Καλλίνου, που ακολουθεί τις τέσσερις προηγούμενες παραιτήσεις, με βάση το άρθρο 21 του καταστατικού της ΕΛΚ αποφασίζουν: τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Εκλογικής Συνέλευσης η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2018, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, (Ξάνθης Ξενιέρου 53, ώρα 11 π.μ.).

Διαβάστε επίσης: Ε.Λ.Κ: Παραιτήσεις στη σειρά για το Γλωσσάρι

Γιατί τόση αναστάτωση;

Τα εναπομείναντα μέλη δηλώνουν επίσης ότι παραμένουν προσηλωμένα στη διαδικασία σύγκλησης Έκτακτης Γενικής Εκλογικής Συνέλευσης και προτίθενται να υποβάλουν εν καιρώ τις παραιτήσεις τους ούτως ώστε οι εκλογές να αφορούν όλα τα μέλη του δσ της ΕΛΚ. Σημειώνεται επίσης ότι από τις 15 Ιουλίου, όταν υποβλήθηκαν οι πρώτες παραιτήσεις, μέχρι και σήμερα, «έχουν καταβληθεί σημαντικές προσπάθειες για ανάκληση των παραιτήσεων, οι οποίες όμως δεν καρποφόρησαν, εξ ου και η σημερινή απόφαση για σύγκληση Έκτακτη Γενικής Εκλογικής Συνέλευσης». Τέλος τα εναπομείναντα μέλη του δσ, καλούν «όλα τα μέλη της ΕΛΚ να παρευρεθούν στη συνέλευση και να στηρίξουν με την παρουσία τους το μακροχρόνιο σημαντικό για την Κύπρο έργο της, με σεβασμό στην ιστορία και τον χαρακτήρα της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου», καταλήγει η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ΕΛΚ.

Ωστόσο είναι γεγονός ότι παρατηρώντας κανείς τόσο τη θέση όσο και τις ενέργειες των μελών του δς της ΕΛΚ, που προκλήθηκαν θέλοντας να αποδείξουν το πόσο αντίθετοι είναι στο τόσο πολυσυζητημένο γλωσσάρι, μετά δυσκολίας μπορεί να κατανοήσει την κάθε απόφαση για παραίτηση ξεχωριστά, πόσω μάλλον να τη δικαιολογήσει. Από τη στιγμή δε που είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου και ο ρόλος της δεν συναντάται σε καμία οδό με το Γλωσσάρι και τη σύστασή του, αναρωτιέται κανείς, μήπως αυτή τη φορά η αντίδραση υπήρξε μεγαλύτερη της δράσης;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You May Also Like

Χάρτες της Κύπρου δημοπρατούνται στο Παρίσι

Μεγάλο μέρος της συλλογής βιβλίων και χαρτών του Κύπριου εκπαιδευτικού και ιστορικού Γεώργιου Παπαδόπουλου ...

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2018

Ένα πρόγραμμα με συνολικά 87 παραστάσεις (αντί 127 την περασμένη χρονιά) θεάτρου χορού και ...

H Σάρλοτ Ράμπλινγκ στo Πάφος2017

Η διάσημη ηθοποιός Σάρλοτ Ράμπλινγκ φτάνει στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για μια μοναδική ...

Γοήτευσε η «Ίντα» | Πέντε βραβεία από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου

Πέντε βραβεία απέσπασε η ασπρόμαυρη ταινία Ida, του σκηνοθέτη Πάβελ Παβλικόφσκι, κυριαρχώντας στα βραβεία ...

Ελεύθερη είσοδος στο Μουσείο Ακρόπολης αυτό το σαββατοκύριακο

Με την ευκαιρία των φετινών Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου και ...

Open House Festival από τη Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού

Στις 21 Σεπτεμβρίου ανοίγει τις πόρτες στις για τέταρτη χρονιά η Στέγη Σύγχρονου Χορού ...

X