H τιμή της “τιμής” του Twitter

Την περασμένη Δευτέρα, η μετοχή του Twitter κατέρρευσε στο χρηματιστήριο. Συμβαίνουν αυτά στον κόσμο των επιχειρήσεων. Είναι όμως πολύ ενδιαφέρον να δούμε γιατί.

Γιατί την Παρασκευή που είχε προηγηθεί η εφημερίδα “Washington Post” δημοσίευσε μια μεγάλη έρευνα στην οποία αποκάλυπτε ότι η εταιρεία κατάργησε περισσότερους από 70 εκατομμύρια λογαριασμούς τον Μάιο και τον Ιούνιο στην προσπάθειά της να “καθαρίσει” από ψεύτικους λογαριασμούς, τα λεγόμενα “αβγά”, από τη φωτογραφία του αβγού που έχει πριν ο χρήστης ανεβάσει τη δική του.

Η εκκαθάριση λογαριασμών ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο όταν, μετά από πίεση του Κογκρέσου, η εταιρεία παραδέχτηκε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε αβγά για να επηρεάσει την αμερικανική εκλογική καμπάνια. Πλέον οι διαδικασίες είναι αυτοματοποιημένες. Και μπορεί να βρίσκονται σε “ύπνωση” για καιρό αλλά όταν ενεργοποιούνται στέλνουν εκατοντάδες tweets την ημέρα. Μάλιστα η τεχνολογία έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που μπορεί να απαντούν με λίγες λέξεις σε πολιτικά σχόλια, παρόλο που όλα τα χειρίζεται ένα λογισμικό. Γι’ αυτό πλέον μιλάμε για “εργοστάσια” σαν αυτό που ανακαλύφθηκε στην Αγία Πετρούπολη, το Internet Research Agency (IRA) το οποίο έλεγχε 3000 λογαριασμούς. Από το φθινόπωρο και μετά, ο ρυθμός εκκαθάρισης επιταχύνθηκε φτάνοντας μέχρι το κλείσιμο και ενός εκατομμυρίου λογαριασμών την ημέρα, ενώ συνεχίζεται και τον Ιούλιο.

Πάντως, το άρθρο της εφημερίδας προέβλεπε ότι η εκκαθάριση θα είχε αντίκτυπο στον αριθμό των μηνιαίων ενεργών χρηστών (MAU, Monthly Active Users), έναν δείκτη στον οποίο αναφέρονται οι επενδυτές της Wall Street. Και πράγματι, με το άνοιγμα του χρηματιστηρίου, η μετοχή έπεφτε σχεδόν 10 μονάδες, για να κλείσει τελικά στις -5,4, η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση που έκανε ποτέ η εταιρεία. Και μιλάμε για μια μετοχή που τον τελευταίο χρόνο έχει διπλασιαστεί. Και για έναν MAU που πέρασε από 330 εκατ. χρήστες το πρώτο τρίμηνο του χρόνου σε 336 εκατ. τον Απρίλιο. Δίνοντας μεγάλη άνεση να “σβήσεις” και 70 εκατ.

Έτσι λοιπόν, η εταιρεία βρίσκεται στριμωγμένη ανάμεσα στην ανάγκη για εκκαθάριση, την οποία έχει προαναγγείλει σε όλους τους τόνους και η οποία θα της χαρίσει, μακροπρόθεσμα, αξιοπιστία άρα και διάρκεια, και τη βραχυπρόθεσμη χρηματιστηριακή κατάρρευση. Γενναία απόφαση να αγνοήσει το δεύτερο και να προχωρήσει με το πρώτο. Ταυτόχρονα κάνει επενδύσεις σε τεχνολογικά εργαλεία που θα μπορούν να βελτιώσουν την ανίχνευση των αβγών (ή bots όπως είναι η σωστή ορολογία) εμποδίζοντας τη μεγέθυνση του προβλήματος και αντιμετωπίζοντάς το στη ρίζα του. Σήμερα η εταιρεία υπολογίζει ότι περίπου το 5% των ενεργών λογαριασμών είναι είτε ψεύτικοι είτε spam αλλά εκτιμήσεις εξωτερικών αναλυτών θεωρούν ότι το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο.

Μία από τις πλευρές που φώτισε το άρθρο της Washington Post ήταν και η “μαύρη αγορά” ψεύτικων λογαριασμών. Μια πρακτική που δεν ακολούθησε μόνο ο IRA, αγοράζοντας έτοιμους λογαριασμούς αλλά και το ίδιο το Twitter σε μια μυστική επιχείρηση με το όνομα “Operation Megaphone” προσπαθώντας να βρει διασυνδέσεις και σχέσεις μεταξύ τους, πριν προχωρήσει στην εκκαθάριση. Ήταν μια επιχείρηση “αντικατασκοπείας”, που στο διαδίκτυο έχει το γενικό όνομα “white hat operation”.

Η κίνηση του Twitter προκάλεσε και τη θετική αντίδραση του Προέδρου Τραμπ, ο οποίος το Σάββατο τουίταρε: “Το Twitter ξεφορτώνεται τους ψεύτικους λογαριασμούς με διαδικασίες ρεκόρ. Θα συμπεριλάβει και τους αποτυχημένους New York Times και τη μηχανή προπαγάνδας για την Amazon, την Washington Post (σ.σ. ο Τζεφ Μπέζος ιδιοκτήτης της Amazon είναι επίσης ιδιοκτήτης της Washington Post) που συνέχεια αναφέρονται σε ανώνυμες πηγές, οι οποίες κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχουν; Και οι δύο θα κλείσουν την επόμενη επταετία”.

You May Also Like

Από τους opinion leaders στους curators

@valia_kaimaki Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης [ΜΚΔ] είναι σαν τα παπούτσια. Πρέπει να δοκιμάσεις κάμποσα ...

Τηλέφωνο με τουβλάκια

@valia_kaimaki Ίσα που το πήρε το μάτι μου στο BBC, αλλά μου έκανε τόσο ...

DIABASTE TO PARAKATO ME PROSOXH

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη Πολλά χρόνια πριν συνειδητοποιήσαμε ότι στο καθημερινό μας λεξιλόγιο μπήκε ...

Να πάρουμε πίσω τον έλεγχο

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Αρκετοί, τυχεροί, από μας μπόρεσαν να παρακολουθήσουν το ...

Δικτυακά βάσανα

@valia_kaimaki Αυτό το κόλλημα να βλέπεις ποιος είδε το προφίλ σου στο facebook δεν ...

Bitcoin: επανάσταση ή απάτη;

@valia_kaimaki Με τo Bitcoin δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα. Βλέπω καμιά φορά να το προτείνουν ...

X