Σε μία ειδική τελετή στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας θα πραγματοποιηθεί η απονομή βραβείων Κοινοπολιτείας 2018, απόψε 25 Ιουλίου στις 19:30. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα απονεμηθούν τα βραβεία σύντομου μυθιστορήματος στους πέντε περιφερειακούς νικητές, ενώ ταυτόχρονα θα ανακοινωθεί ο μεγάλος νικητής, του πιο παγκόσμιου λογοτεχνικού βραβείου στον κόσμο, για το 2018.

Η διεθνής κριτική επιτροπή, με πρόεδρο την  μυθιστοριογράφο και ποιήτρια Sarah Hall, επέλεξε τους νικητές από έναν κατάλογο 24 συμμετεχόντων, με 5182 ιστορίες που υποβλήθηκαν από 48 χώρες της Κοινοπολιτείας. Πέντε μικρές ιστορίες που αγγίζουν θέματα όπως την άμβλωση, την ταυτότητα των τρανσέξουαλ, μέχρι τη θρησκεία και τη ψυχική ασθένεια, έχουν απονεμηθεί με το περιφερειακό βραβείο.

And the Winners are…

Η Νιγηριανή-Γερμανίδα συγγραφέας Efua Traoré, που μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη στο νότιο τμήμα της Νιγηρίας, κερδίζει το βραβείο στην Αφρική,  με μια αφήγηση πρώτου προσώπου, που βλέπει ένα 13χρονο αγόρι να παλεύει με το ερώτημα τι σημαίνει να βρεις την Αληθινή Ευτυχία. Ανάμεσα στους νικητές βρίσκεται και η Jenny Bennet-Tuionetoa, υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Σαμόα, η οποία βραβεύεται στην περιοχή του Ειρηνικού για το Matalasi, για μια ιστορία που καλύπτει τη διάρκεια ζωής ενός νεαρού τρανσέξουαλ, που έχει οριστεί την ημέρα του συμφωνημένου γάμου του- ως γυναίκα. Ακολούθως ο Kevin Jared Hosein, ο οποίος κέρδισε επίσης το περιφερειακό βραβείο της Καραϊβικής το 2015, στέλνει με τη βραβευθείσα ιστορία του,  τον πρωταγωνιστή στην κρίση της μέσης ηλικίας στην έρημο αναζητώντας μια γυναίκα μυστήριο – με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για τους άλλους όσο και για τον εαυτό του. Εντούτοις για την ιστορία Ghillie’s Mum, βραβεύεται στην Ευρώπη η  Βρετανίδα συγγραφέας και  πρώην παραγωγός βιντεοπαιχνιδιών Lynda Clark. Πρόκειται για μία σουρεαλιστική άποψη για τη σχέση μητέρας και γιου που εξετάζει τη ψυχική ασθένεια με ένα φρέσκο και ασυνήθιστο τρόπο. Το τελευταίο περιφερειακό βραβείο ανήκει στην Ασία και στον Sagnik Datta, συγγραφέα από το Siliguri της Ινδίας, για τη δική του ιστορία που περιγράφει την εγκυμοσύνη μίας δωδεκάχρονης γυναίκας , που βλέπει ένα μικρό χωριό να έρχεται αντιμέτωπο με την απόφαση της μητέρας να μη φέρει στον κόσμο το παιδί.

«Ένα πραγματικά διεθνές βραβείο»

Το βραβείο σύντομου μυθιστορήματος της Κοινοπολιτείας, που αναπτύσσει και συνδέει τους συγγραφείς σε όλο τον κόσμο, διοργανώνεται από τους Κοινοπολιτειακούς Συγγραφείς. Πρόκειται για ένα θεσμό που συγκεντρώνει τους συγγραφείς από κάθε γωνιά της γης, διαγράφοντας κάθε γεωγραφικό όριο. Στη μεγάλη αυτή εξάπλωση των βραβείων και στη σημασία τους αναφέρεται και ο  Γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Κοινοπολιτείας Vijay Krishnarayan, ο οποίος δηλώνει σχετικά με τους φετινούς νικητές: «Αυτές οι αξιόλογες ιστορίες αποτελούν απόδειξη της ζωτικότητας και του εύρους της γραφής από την Κοινοπολιτεία, ενισχύοντας τη σημασία ενός πραγματικά διεθνούς βραβείου: ένα έργο που ξεπερνά κάθε γλωσσικό και πολιτισμικό όριο». Όσον αφορά την επιλογή των νικητών, αυτή γίνεται από μία διεθνή ομάδα συγγραφέων που ανήκουν στην κριτική επιτροπή και που εκπροσωπούν καθεμία από τις πέντε περιοχές της Κοινοπολιτείας. Την κριτική επιτροπή φέτος απαρτίζουν οι : Damon Galgut (Αφρική),  Sunila Galappatti (Ασία),  Kateri Akiwenzie-Damm (Καναδάς και Ευρώπη), Mark McWatt (Καραϊβική) και  Paula Morris (Ειρηνικός). Ωστόσο ο συνολικός νικητής του βραβείου σύντομου μυθιστορήματος της Κοινοπολιτείας 2018 θα ανακοινωθεί στην αποψινή τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Εικαστικών και Έρευνας-Cvar στη Λευκωσία, στις 19:30.

 

 

You May Also Like

Διαβάστε ή «ξεφυλλίστε» 300 βιβλία τέχνης από το Μουσείο Γκέτι online και δωρεάν

Βυθιστείτε σε κάθε ξεχωριστό τόμο της εικονικής βιβλιοθήκης από το Getty Publications Archive, σε ...

Ροζ Στόρι

Ροζ Στόρι Γεωργία Δεμίρη – Εκδόσεις Ψυχογιός Όμορφες καλοκαιρινές νύχτες, έναστρες, σε πιάνει μια ...

Γιώργος Σκαμπαρδώνης: «Το γράψιμο είναι τρόπος ζωής»

Η γραφή, ως “τρόπος θέασης του κόσμου και ως τρόπος ζωής”, είναι ένα από ...

Σκυλίσια ψυχή

Σκυλίσια ψυχή Αύγουστος Κορτώ – Εκδόσεις Πατάκη Κάθε καινούργιο του βιβλίο είναι πραγματικά μια ...

«Η μουσική στην ποίηση»

Το «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» σας προσκαλεί σε βραδιά ποίησης με τίτλο ...

Λογοτεχνικοί Διαγωνισμοί Ανέκδοτου Μυθιστορήματος & Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα Παιδικής Λογοτεχνίας

To Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου αθλοθετεί δύο διαγωνισμούς λογοτεχνίας. Τον ετήσιο διαγωνισμό για ανέκδοτο ...

X