«Ο κουρέας της Σεβίλλης» στο Pafos Aphrodite Festival 2018

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη σήμερα στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της εταιρείας Pafos Aphrodite Festival, Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, είπε ότι για μια ακόμη φορά φιλοξενείται στο φεστιβάλ ιταλική παραγωγή με καταξιωμένους και έμπειρους συντελεστές

Είκοσι θα είναι φέτος τ’ αστέρια στον ουρανό που θα σκεπάζει το Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου την 31η Αυγούστου, 1η και 2α Σεπτεμβρίου, όσα χρόνια συμπληρώνει και το Pafos Aphrodite Festival που γιορτάζει τα 20α γενέθλιά του παρουσιάζοντας την δημοφιλέστερη  όπερα του  Τζοακίνο Ροσσίνι, «Ο κουρέας της Σεβίλλης» τιμώντας και τα 150 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Ιταλού μουσουργού.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη σήμερα στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της εταιρείας Pafos Aphrodite Festival, Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, είπε ότι για μια ακόμη φορά φιλοξενείται στο φεστιβάλ ιταλική παραγωγή με καταξιωμένους και έμπειρους συντελεστές.

Πρόσθεσε ότι «η συνεργασία αυτή που αναπτύσσεται μέσω του πολιτισμού ενισχύει και εμπλουτίζει τις διαχρονικές σχέσεις φιλίας μεταξύ Ιταλίας και Κύπρου και αποδεικνύει ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών ιδιαίτερα στον τομέα της τέχνης και του πολιτισμού.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Χαμπιαούρης, στον χαιρετισμό του τον οποίο ανέγνωσε ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης, Κυπριανός Λούης, αναφέρθηκε στα οφέλη που έχουν προκύψει μέσα από την 20ετή πορεία του θεσμού σημειώνοντας την προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό.

Πρόσθεσε ότι η πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου κατέχει υψηλή θέση ανάμεσα στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Το οποίο, όπως διαβεβαίωσε, θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα κάθε προσπάθεια που προάγει την ποιοτική δημιουργία, την καλαισθησία, την παιδεία και τον πολιτισμό.

Σε δικό της χαιρετισμό το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, Ξένια Λοϊζίδου είπε ότι ο ΚΟΤ έχει θέσει τα τελευταία χρόνια την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στις προτεραιότητες του και σαν τέτοιο τον προωθεί ενώ ένα μέρος του προϋπολογισμού του διατίθεται σταθερά στη στήριξη μεγάλων εκδηλώσεων με τουριστικό ενδιαφέρον.

Ανέφερε ότι ο ΚΟΤ ερχόταν πάντα αρωγός στις παραγωγές του Pafos Aphrodite Festival που δίνει την ευκαιρία στις χιλιάδες φίλους της κλασσικής μουσικής να την απολαύσουν στο ειδυλλιακό περιβάλλον του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου. Η κ. Λοϊζίδου ευχήθηκε, η ίδια πολιτική να συνεχιστεί και με το υπό σύσταση Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Τον χαιρετισμό της Προέδρου του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, Αίγλης Παντελάκη, ανέγνωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος, Νέναντ Μπογκντάνοβιτς, λέγοντας ότι «η όπερα αποτελεί ένα ιδιαίτερο τομέα της τέχνης ο οποίος σήμερα στην Κύπρο έχει πολλές προοπτικές ανάπτυξης τόσο από πλευράς ταλαντούχων καλλιτεχνών όσο και άλλων επαγγελματιών που εμπλέκονται στη δημιουργική διαδικασία».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει λοιπόν έντονα η ανάγκη δημιουργίας οράματος και συνεπώς πλαισίων και θεσμών για αξιοποίηση του δυναμικού αυτού. Σημείωσε με περηφάνεια το γεγονός ότι είναι η έκτη συνεχόμενη χρόνια που η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου συμμετέχει στο Φεστιβάλ Όπερας της Πάφου για πρώτη όμως φορά υπό την διεύθυνση του Καλλιτεχνικού της Διευθυντή Γιανς Γκέοργκ Μπάχμαν.

Ο Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Κύπρο, Τόμασο Κονίλιο, είπε ότι αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή που για ακόμη μια χρονιά η εταιρεία  Pafos Aphrodite Festival επιλέγει να φιλοξενήσει μια ιταλική παραγωγή η οποία συμπράττει με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου ενισχύοντας τους πολιτιστικούς δεσμούς Κύπρου και Ιταλίας.

Ο Ιταλός διπλωμάτης είπε ότι καλλιτέχνες από την χώρα του συμμετείχαν σε αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κύπρο, όπως την φιλανθρωπική εκδήλωση/συναυλία για το Τέλεθον στο Προεδρικό Μέγαρο και πάλι με τη συμβολή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, την Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και στο πλαίσιο της Πάφου Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης σε εκδήλωση για νέους χορευτές .

Η Στέλλα Μουρουζίδου Δάμτσα ,Διευθύντρια Premier Banking και Στρατηγικής της Τράπεζα Κύπρου, Μέγα Χορηγού του  Pafos Aphrodite Festival, δήλωσε ότι «με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη ικανοποίηση συνεισφέρουμε στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου και συμβάλλουμε ως Premier Club της Τράπεζας Κύπρου στην επιτυχία του θεσμού της ετήσιας όπερας στην Πάφο».

Περισσότερα στοιχεία για το φεστιβάλ έδωσε η Διευθύντρια του Pafos Aphrodite Festival , Στέλλα Σιέπη. Είπε ότι η φετινή παραγωγή είναι του ιταλικού οργανισμού «C.I.A.L.M. – Teatro Lirico Italiano σε συνεργασία με το Θέατρο Ventidio Basso Ascoli Piceno».

«Ο Κουρέας της Σεβίλλης» ανήκει στο είδος της ιταλικής κωμικής όπερας μπούφα και αποτελείται από δύο πράξεις με λιμπρέτο του Cesare Sterbini. Το λιμπρέτο είναι βασισμένο στο πρώτο μέρος της ομώνυμης θεατρικής τριλογίας του Pierre Beaumarchais, Ο Κουρέας της Σεβίλλης (1775).

Η πρεμιέρα της όπερας του Ροσίνι παρουσιάστηκε (υπό τον τίτλο: Il Barbiere di Siviglia, ossia L’ inutile precauzione –  Ο Κουρέας της Σεβίλης ή Η περιττή προφύλαξη) στις 20 Φεβρουαρίου του 1816, στο Teatro Argentina, στη Ρώμη.

Πρόκειται  για ένα οπερατικό αριστούργημα με εύθυμη διάθεση, πλημμυρισμένο από ωραίες μελωδίες και άριες, σπιρτάδα και μουσικούς αυτοσχεδιασμούς. Ο  Ροσίνι είχε ολοκληρώσει τη σύνθεση, αλλά και την ενορχήστρωση του έργου μέσα σε μόλις είκοσι τέσσερις μέρες, χρόνο ρεκόρ ακόμη και για τα δεδομένα εκείνης της εποχής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

You May Also Like

ΘΟΚ: Μικρές Μουσικές Ιστορίες / Εβδομάδα 21 – 28 Ιουνίου

Ο ΘΟΚ παρουσιάζει στο κοινό την ξεχωριστή σειρά από διαδικτυακές μουσικές ιστορίες και μικρά ...

“De profundis” του Oscar Wilde με την Βασιλική Κυπραίου και τον Βαγγέλη Γέττο

«Διάβασε και ξαναδιάβασε αυτό το γράμμα μέχρι να σκοτώσει τη ματαιοδοξία σου». Με αυτή ...

Κυπριακή Μουσική Άλλως… πως

Στο πλαίσιο του προγράμματος FlashArt2 του Θεάτρου Ριάλτο που στόχο έχει την στήριξη των ...

Η Misia στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου

Η Σκηνή που Ταξιδεύει* [πρόγραμμα συναυλιών στο πλαίσιο του Πάφος2017] μετά την Luz Casal και το ...

Λήξη για το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»

Ο Δημήτρης Μπάσης και η Σαββέρια Μαργιολά τραγουδούν μελοποιημένη ποίηση από τον κορυφαίο Έλληνα ...

«Θησαυροί του ρομαντισμού» από τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου παρουσιάζει δύο συναυλίες σε Λευκωσία και Πάφο υπό την καλλιτεχνική ...

X