Ο Μαρκ ανοίγει τα χαρτιά του

O διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ βρέθηκε στο επίκεντρο μιας νέας διαμάχης όταν ανακοίνωσε ότι ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης δεν θα διαγράφει τα μηνύματα των αρνητών του Ολοκαυτώματος. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο Recode (https://goo.gl/NXEHRq) , ο Ζούκερμπεργκ εξήγησε ότι το facebook θα διαγράφει ορισμένες “ψευδείς ειδήσεις” (fake news), που είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε βίαιες ενέργειες, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν σκοπεύει να απαγορεύσει τοποθετήσεις που διατυπώθηκαν, σύμφωνα με τον ίδιο, “με ειλικρίνεια”.

“Είμαι Εβραίος και υπάρχουν άνθρωποι που αρνούνται την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος. Το βρίσκω πολύ σοκαριστικό. Όμως, στην τελική, δεν πιστεύω ότι η δική μας πλατφόρμα πρέπει να διαγράψει τέτοιους είδους απόψεις διότι πιστεύω ότι υπάρχουν πράγματα για τα οποία ορισμένοι άνθρωποι πέφτουν έξω”. Μπροστά στις επικρίσεις, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έστειλε κατόπιν email στο Recode για να αποσαφηνίσει τις δηλώσεις του. “Σίγουρα, εάν ένα μήνυμα παραβιάζει την κόκκινη γραμμή της υποκίνησης της βίας ή του μίσους εναντίον ειδικά μιας ομάδας, θα αποσύρεται” έγραψε ο ίδιος.
Εδώ και αρκετές εβδομάδες το facebook επικρίθηκε δριμύτατα διότι επέτρεψε την αναδημοσίευση άρθρων, φωτογραφιών ή βίντεο τα οποία, αν και δεν υποκινούσαν με άμεσο τρόπο το μίσος, θα μπορούσαν να γίνουν αντιληπτά ως ενθάρρυνση στη διάπραξη βίαιων ενεργειών. Ο δημοφιλής ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης κατηγορήθηκε ιδιαίτερα ότι διέρρευσε τις φήμες που προκάλεσαν συγκρούσεις, ιδίως στη Μιανμάρ ή τη Σρι Λάνκα.

Δεν είναι όμως μόνο το Ολοκαύτωμα. Το facebook -και ώς έναν βαθμό έχει κάποιο δίκιο- αρνείται συνολικά να κάνει φιλτράρισμα των αναρτήσεων. Δεν θα κατεβάζει αναρτήσεις ούτε καν αυτών που αρνούνται τα συμβάντα στο Sandy Hook (στις 14 Δεκεμβρίου του 2012, ο 20χρονος Άνταμ Λάντζα σκότωσε 20 παιδιά 6-7 ετών και 6 μέλη του προσωπικού στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook στο Νιούταουν του Κονέκτικατ) και συνδράμουν στις θεωρίες συνωμοσίας που έχουν αναπτυχθεί γύρω από αυτό. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της συνέντευξης είναι ότι ο Ζούκερμπεργκ επιβεβαίωσε ότι η ρωσική κατασκοπεία προσπάθησε να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ. Όσο και αν το αρνείται ο Πρόεδρος Τραμπ, τα στοιχεία του facebook το επιβεβαιώνουν. Όσον αφορά το “προσωπικό” επίπεδο, ο Ζούκερμπεργκ έκανε τρεις ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις. Η πρώτη είναι ότι, παρόλο που μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να κάνει οποιοδήποτε πολιτικό σχόλιο και αποφεύγει κάθε πολιτική ταμπέλα, σχολίασε αρνητικά τον χωρισμό οικογενειών μεταναστών. “Τρομερό”, το χαρακτήρισε και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως το facebook συνέφερε σημαντικά στην αλλαγή πολιτικής με τη συλλογή χρημάτων για τη βοήθεια των οικογενειών. “Έγινε viral”, αποκάλυψε.

Το δεύτερο είναι ότι θεωρεί πως αν κάποιος πρέπει να καταδικαστεί για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica είναι ο ίδιος. “Σχεδίασα την πλατφόρμα κι αν κάποιος πρέπει να απολυθεί για το σκάνδαλο αυτός είμαι εγώ”, δήλωσε και πρόσθεσε, “για μένα είναι ένα παράδειγμα για το πώς κρίνεσαι όταν κάτι προκύψει. Και πιστεύω ότι σε αυτήν την περίπτωση κάναμε το σωστό -και μάλιστα το είχαμε κάνει χρόνια πριν- για να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο να ξανασυμβεί”.

Τέλος, εντύπωση προκάλεσε η παραδοχή του για τεταμένες σχέσεις με την Κίνα. “Δεν έχουν τις ίδιες αξίες με μας. Μπορείς να στοιχηματίσεις ότι εάν η κυβέρνηση μάθει ότι υπάρχει ζήτημα επιρροής των εκλογών ή τρομοκρατίας οι κινεζικές εταιρείες δεν θα θελήσουν να συνεργαστούν για να βοηθήσουν σε εθνικά θέματα”. Οι απόψεις αυτές βέβαια δεν είναι άσχετες με το γεγονός ότι η Κίνα έχει μπλοκάρει το facebook σε όλες τις συσκευές.

Ο νεαρός δισεκατομμυριούχος είναι συνεχώς στην επικαιρότητα. Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που όλοι αγαπάμε (και εσχάτως μισούμε ταυτόχρονα) έχει ένα πρόσωπο, μία ταυτότητα, αυτήν του Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

You May Also Like

Το δάκρυ για τον Μαρκ

Facebook, Cambridge Analytica και Ευρωκοινοβούλιο, δεν γλυτώνουμε από αυτά ούτε κι εσείς ούτε κι ...

Οδηγίες χρήσης

Στη διάρκεια των διακοπών το τηλέφωνο χτυπά για διαφορετικούς λόγους. Ιδιαίτερα το δεκαπενταύγουστο. Δεν ...

Η μάχη του streaming

Ίσως το μεγαλύτερο γεγονός στην παρουσίαση των καινούργιων μοντέλων της Apple, να ήταν ότι ...

Το κουμπί μας

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Το τελευταίο μας απόκτημα στο σπίτι είναι το ...

Ιστορίες με iPhone 6s

Στην Κύπρο, τα νέα iPhones 6s ήρθαν την Παρασκευή και την ώρα που γράφονται ...

Χάκερ εναντίον μοιχών

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη/valia@inrec.gr Πανικός! Μια ομάδα χάκερ έκλεψε προσωπικές πληροφορίες τουλάχιστον 37 εκατομμυρίων ...

X