Προεδρικός Επίτροπος: «Η πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να διαφυλάσσεται»

«Η πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου αποτελεί ανεκτίμητη αξία που πρέπει να διαφυλάσσεται, να εμπλουτίζεται, να επεκτείνεται και να μεταλαμπαδεύεται άφθαρτη στις νεότερες γενιές κατά τρόπο που να δίνει συνέχεια και να ενδυναμώνει τη σχέση της ύπαρξης μας σε αυτή τη γη, τη γη των προγόνων μας, τη δική μας γη», είπε ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου, σε χαιρετισμό του στο 7ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ του Δήμου Σωτήρας, που πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Ο κ. Φωτίου, στο χαιρετισμό του, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, συνεχάρη τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Σωτήρας, καθώς και όλους τους άλλους συντελεστές, για την οργάνωση και τη συνέχεια που δίνουν στο ξεχωριστό αυτό παραδοσιακό δρώμενο της Κύπρου.

«Είναι ένας θεσμός, μια πρωτοβουλία, που ξεχωρίζει το Δήμο Σωτήρας ως τοπική αρχή και κοινότητα, που θέτει την παράδοση και τον πολιτισμό στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων και του ενδιαφέροντος της. Πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως η αποψινή, αποτελούν αναμφίβολα κινητήρια δύναμη και μοχλό προόδου και βοηθούν στην αναβάθμιση του πολιτιστικού επιπέδου του συνόλου του λαού μας», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η παράδοση με τα κύρια στοιχεία της, που είναι η ελληνική μας γλώσσα με τη ξεχωριστή διάλεκτο της, η ορθόδοξη χριστιανική μας πίστη, τα τραγούδια και οι χοροί μας, η ιστορία μας, οι κοινοί μας αγώνες και οι κοινές μας αναμνήσεις, τα ήθη και τα έθιμα μας, η λαϊκή τέχνη και ποίηση και ακόμη τα παραδοσιακά εδέσματα  και τα άλλα παραδοσιακά στοιχεία που προβάλλονται στο Φεστιβάλ της Σωτήρας, μαζί με το δέσιμο μας με την  οικογένεια, είναι πράγματι ό,τι μας κρατά ενωμένους με τις προαιώνιες ρίζες μας, σαν αδιάψευστη απόδειξη της ιστορικής, εθνικής  και πολιτιστικής μας συνέχειας.

«Μιας συνέχειας που είναι, μάλιστα, απαραίτητη  προϋπόθεση για την ίδια την επιβίωση μας, γιατί η σύνδεση με τις ρίζες, τον πολιτισμό, την ιστορία και την παράδοση μας, μας δίνει τη δύναμη, όπως και την έμπνευση και την πίστη που χρειαζόμαστε για να δώσουμε απάντηση στις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Και η Σωτήρα, σαν μια δυναμική κοινότητα με ιστορία και φιλοπρόοδους κατοίκους, δείχνει με τη διοργάνωση του Παραδοσιακού της Φεστιβάλ, την βαθιά πίστη της για την αξία και τη δύναμη της πολιτιστικής μας παράδοσης», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

You May Also Like

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, τιμά την επέτειο του 1821

Η επετειακή ατζέντα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Υπό τον γενικό τίτλο ...

Το μεγάλο κενό

Η εφημερίδα The New York Times ανάθεσε πρόσφατα σε δεκάδες φωτογράφους να τραβήξουν εικόνες ...

Πέθανε ο τραγουδιστής Αντώνης Καλογιάννης

Πέθανε ο σπουδαίος μουσικός Αντώνης Καλογιάννης σε ηλικία 81 ετών. Ο Αντώνης Καλογιάννης είχε ερμηνεύσει ...

Προκήρυξη θέσης επιμελητή Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή

H Εταιρία Σχολή- Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή προκηρύσσει θέση επιμελητή του Μουσείου στα Πλατανίστεια Λεμεσού, ...

«Μικρός Πρίγκιπας» η Μαρίνα Αργυρίδου

H Μαρίνα Αργυρίδου θα κρατά τον ρόλο του «Μικρού Πρίγκιπα» στην ομότιτλη παράσταση που ...

Παιδική «Γκουέρνικα» από την Κύπρο στην Ιαπωνία

Μια «Γκουέρνικα» που ζωγράφισαν παιδιά από την Κύπρο στάλθηκε στην Ιαπωνία για την Ημέρα ...

X