Σχολή Χαρακτικής Χαμπή: κλείσιμο κακήν-κακώς

Επαρχιακή διοίκηση και κοινοτάρχης αποφάσισαν το κλείσιμο της μοναδικής κύριας εισόδου προς τη σχολή δυσχεραίνοντας τη λειτουργία της

Ξαφνικό κλείσιμο της σχολής Χαρακτικής Χαμπή που εδρεύει στα Πλατανίστεια της Λεμεσού, ανακοίνωσε την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018 το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας «Σχολή-Μουσείων Χαρακτικής Χαμπή», μετά από την προκλητική ενέργεια του κοινοτάρχη, Ανδρέα Κωστή, να κλείσει το δρόμο που οδηγεί στη Σχολή.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος δρόμος έχει δημιουργηθεί 23 χρόνια πριν με κονδύλι και κατασκευή της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού ειδικά για πρόσβαση στη Σχολή Χαρακτικής Χαμπή, με πρωτοβουλία του τότε κοινοτάρχη. Από το 1995, όποτε και ιδρύθηκε η σχολή, ο δρόμος χρησιμοποιείτο από κοινού με τους κατοίκους του σπιτιού που στεγάζεται ακριβώς δίπλα από τη σχολή, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Προίκα ο δρόμος

Ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν όταν η συγκεκριμένη κατοικία πέρασε στα χέρια του γιου του κοινοτάρχη. Από το 2015 μέχρι και σήμερα παρατηρούνται ανασταλτικές ενέργειες από μέρους του τελευταίου, που επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία της σχολής, γεγονός που αποδεικνύει και η έκθεση που εξέδωσε η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (14/10/2015).

Με την εν λόγω έκθεση η Επίτροπος καταλογίζει σοβαρότατες ευθύνες στην Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού και την κοινοτική αρχή Πλατανίστειας, επισημαίνοντας  «συμπεριφορές και πρακτικές που απαξίωναν το σεβασμό στη τέχνη και τον πολιτισμό, την προσφορά της Σχολής- Μουσείου και τη σημασία των δραστηριοτήτων τους».

Εντούτοις, σε ώτα μη ακουόντων έφτασε η έκθεση της Επιτρόπου, με αποτέλεσμα ο ιδρυτής της σχολής κος Χαμπής Τσαγγάρης να αποφασίσει κακήν-κακώς την αναστολή τόσο της λειτουργίας της σχολής, αφού χωρίς την πρόσβαση που προϋπήρχε δεν μπορεί να λειτουργήσει η Σχολή και το Μουσείο αφού είναι απαραίτητη για τις μεταφορές χαρακτικών πιεστηρίων, βαρετών αντικειμένων, υλικών και κορνιζαρισμένων έργων.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου «Η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή εκφράζει τη λύπη της που είναι αναγκασμένη να ακυρώσει προγραμματισμένα εργαστήρια παροχής δωρεάν μαθημάτων τον Ιούλιο στην Επισκοπή Πάφου, τον Αύγουστο στα Πλατανίστεια, τον Σεπτέμβρη στη Λόφου και τον Οκτώβρη στη Λευκωσία.»

Εμείς εδώ και 23 χρόνια δώσαμε τη ψυχή μας σε ολόκληρη την Κύπρο. Μορφώσαμε. Βγήκαν σπουδαίοι χαράκτες, που τώρα είναι δάσκαλοι χαρακτικής. Για εμάς αυτό είναι η πληρωμή μας

Μιλώντας στον «Π» ο ιδιοκτήτης της σχολής και χαράκτης κος Χαμπής Τσαγγάρης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από μέρα σε μέρα «θα μπει και το κάγκελο και θα κλείσει εντελώς ο δρόμος. Εδώ και μία εβδομάδα πραγματοποιούνται οι εργασίες, με τον κοινοτάρχη να επιβλέπει της κατάστασης σαν Καίσαρας». Εκφράζοντας την αγανάκτησή του ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι  δεν πρόκειται να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια επί του θέματος, συμπληρώνοντας ότι η «σχολή θα ανοίξει εάν και εφόσον οι αρμόδιες πολιτιστικές αρχές ανοίξουν τη διάβαση που προϋπήρχε». «Εμείς εδώ και 23 χρόνια δώσαμε τη ψυχή μας σε ολόκληρη την Κύπρο. Μορφώσαμε. Βγήκαν σπουδαίοι χαράκτες, που τώρα είναι δάσκαλοι χαρακτικής. Για εμάς αυτό είναι η πληρωμή μας», επεσήμανε ο κος Τσαγγάρης τονίζοντας ότι η ζημιά που προκαλείται δεν αφορά ουσιαστικά την ίδια τη σχολή, αλλά τον πολιτισμό του τόπου μας. Με αυτά τα δεδομένα οι πόρτες της σχολής κλείνουν , μαζί και ένα μεγάλο κεφάλαιο πολιτισμού του χωριού, ενώ επαναλειτουργία της σχολής είναι στα χέρια των αρμόδιων αρχών.

 

 

You May Also Like

Ένας σκελετός T-Rex σε δημοπρασία

Η τελευταία δημοπρασία του οίκου Christie’s επιφύλασσε ένα ασυνήθιστο αντικείμενο: τον σκελετό ενός Tyrannosaurus ...

Ο πόλεμος των παιδιών: παιδιά στρατιώτες 1ης και 2ης γραμμής

Με αφορμή την παράσταση «Ήχος από κόκκαλα που σπάνε» στις Αποθήκες ΘΟΚ. Του Βαγγέλη ...

Έκθεση με σκίτσα και γελοιoγραφίες του Μποστ στον Τεχνοχώρο ΕΘΑΛ

Έκθεση με σκίτσα και γελοιογραφίες, καθώς και φωτοαντίγραφα πινάκων, βιβλίων και στίχων του μεγάλου καλλιτέχνη ...

«Τρεις» στο Θέατρο Διόνυσος

Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» ανεβάζει σε Παγκύπρια πρώτη παράσταση στις 13 Απριλίου στις 8.30 μ.μ. ...

Μάριος Θεοφιλίδης στην γκαλερί Διάτοπος

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει την έκθεση του Μάριου Θεοφιλίδη με τίτλο «Redefine» ...

Το δειν: το ερωτικό βλέμμα στην κυπριακή ποίηση

«Το δειν: Το ερωτικό βλέμμα στην κυπριακή ποίηση» είναι ο τίτλος εκδήλωσης που οργανώνει ...

X