Επαναπατρίζεται η κλεμμένη εικόνα Αγίου Γεωργίου Καραβά

Σημαντικό ρόλο για την τεκμηρίωση της προέλευσής της εικόνας, ώστε να καταστεί εφικτός ο επαναπατρισμός της, έπαιξε το βιβλίο των Ανδρέα Στυλιανού και Καλλιόπης Χαρμαντά «Καραβάς» (1969), όπου υπάρχει και σχετική φωτογραφία

Επιστρέφει στην Κύπρο η κλεμμένη εικόνα του Αγίου Γεωργίου Καραβά, από την Ελβετία όπου εντοπίστηκε, μετά από συντονισμένες ενέργειες της Εκκλησίας τη Κύπρου, των κυπριακών και ελβετικών αρχών.

Την είδηση ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Γιάννης Ηλιαδης, διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου στη Λευκωσία.

Η εικόνα του 1829 κατασχέθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, λίγες ώρες πριν την πώληση της από τον οίκο δημοπρασιών Koller στη Ζυρίχη και όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, πλέον βρίσκεται σε κυπριακά χέρια, στην Ελβετία. Την εικόνα έχει αναλάβει να επαναπατρίσει στην Κύπρο η Εκκλησία της Κύπρου, όπως συνέβη στο παρελθόν σε παρόμοιες περιπτώσεις. Πρόκειται για εικόνα που βρισκόταν πριν από την τουρκική εισβολή στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου, στον κατεχόμενο σήμερα Καραβά.

O ιδιοκτήτης της εικόνας – η εθνικότητα του οποίου παραμένει άγνωστη – δεν γνώριζε ότι η εικόνα είναι προϊόν κλοπής, ενώ μόλις ενημερώθηκε, αποδέχτηκε να την επιστρέψει στις κυπριακές αρχές.

Οι νομικές διαδικασίες για την κατάσχεση της εικόνας ξεκίνησαν κατόπιν καταγγελίας της Εκκλησίας της Κύπρου, ενώ καθοριστική σημασίας για την επιστροφή της εικόνας σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους ήταν η συνεργασία μεταξύ της Εκκλησίας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Αστυνομίας, της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρώμη και των ελβετικών αρχών.


Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ από την Πρεσβεία της Δημοκρατίας στη Ρώμη, τον Αύγουστο του 2017 ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος έστειλε επιστολή στον Αρχηγό της Αστυνομίας, ενημερώνοντας τον ότι η κλεμμένη εικόνα επρόκειτο να δημοπρατηθεί στον ελβετικό οίκο Koller, στις 22 Σεπτεμβρίου. Ακολούθως, προωθήθηκε αίτημα μέσω της Interpol για απόσυρση της εικόνας από τη δημοπρασία. Παράλληλα, οι κυπριακές αρχές επικαλέστηκαν τη συμφωνία Κύπρου-Ελβετίας για την εισαγωγή και τον επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών του 2013, καθώς και τις σχετικές διεθνείς συνθήκες. Εκτιμώντας τον επείγοντα χαρακτήρα για αποτροπή της δημοπρασίας, υπήρξε επίσης στενή συνεργασία της Πρεσβείας της Δημοκρατίας στη Ρώμη – στην ευθύνη της οποίας εμπίπτει η Ελβετία – με το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελβετίας. Η εικόνα αποσύρθηκε τελικά μερικές μόνο ώρες πριν από τη δημοπρασία, με τις ελβετικές αρχές να ζητούν στη συνέχεια περισσότερα στοιχεία από την κυπριακή πλευρά. Για τον λόγο αυτό ετοιμάστηκε λεπτομερής έκθεση, αποδεικνύοντας την κυπριακή προέλευση της εικόνας και το γεγονός ότι προστατεύεται από τον περί Αρχαιοτήτων Νόμο. Ακολούθως, ανέλαβε το γραφείο του Ελβετού Εισαγγελέα να ερευνήσει κατά πόσο πρόκειται για προϊόν κλοπής και να ταυτοποιήσει την προέλευση της εικόνας πέραν πάσης αμφιβολίας.

Ο ιδιοκτήτης της κατασχεθείσας εικόνας, μόλις ενημερώθηκε ότι είναι κλεμμένη, αποδέχτηκε οικειοθελώς να την παραδώσει στις κυπριακές αρχές μέσω απλουστευμένης διαδικασίας.Βάσει της πληροφόρησης από τις ελβετικές αρχές, ο ιδιοκτήτης δεν γνώριζε ότι η εικόνα είναι προϊόν κλοπής, ενώ δεν έχει γίνει γνωστός ο τρόπος με τον οποίο η εικόνα περιήλθε στην κατοχή του. Η εικόνα παραδόθηκε τελικά στις αρχές Αυγούστου και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κυπριακά χέρια, στην Ελβετία, εν αναμονή της διαδικασίας επαναπατρισμού στην Κύπρο από την Εκκλησία της Κύπρου.

Σε αυτή εικονίζεται ο Άγιος Γεώργιος δρακοκτόνος, να περιβάλλεται από 16 ορθογώνιες παραστάσεις με 10 σκηνές από το μαρτύριο του Αγίου και 6 σκηνές από τα θαύματά του. Η εικόνα ήταν αφιέρωμα του ηγουμένου της Μονής Αχειροποίητου Μελετίου. Ο δωρητής απεικονίζεται γονυπετής πίσω από τον Άγιο. Η εικόνα αγιογραφήθηκε το 1829 από τον Χρύσανθο Σύγγελο, αγιογράφο της Μονής Αγίου Ηρακλειδίου στο Πολιτικό και είναι διαστάσεων 107 Χ 73 εκ.

You May Also Like

Πυρκαγιά στην εξοχική έπαυλη της Αικατερίνης Κορνάρο

Πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής 21 Φεβρουαρίου στην εξοχική κατοικία της Αικατερίνης Κορνάρο, ...

Τέσσερα νέα γλυπτά σε σημαντικά σημεία της Αγίας Νάπας

Νέα όψη απέκτησαν τέσσερα καίρια σημεία της Αγίας Νάπας μετά από την τοποθέτηση ισάριθμων ...

Τα «αρνητικά» των BellaSTOCK

O Simon Jacquemin και o Antoine Aubnais, μέλη της αρχιτεκτονικής ομάδας Bellastock Architecture Experimentale ...

5o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου – Στιγμιότυπα Vol.I

Στιγμιότυπα από τις τρεις πρώτες βραδιές (17, 18 και 19 Οκτωβρίου) του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ ...

Παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Χαρδαβέλλα στο Σολώνειον

Ο Κώστας Χαρδαβέλλας συνομιλεί με τον Κωνσταντίνο Κ. Χαρδαβέλλα στην παρουσίαση του βιβλίου του ...

Οι «Άντρες των Μνημείων» μπροστά στον Μυστικό Δείπνο

Πρόσβαση όπως δεν έχει τύχει ποτέ σε κανένα είχε η ομάδα της ταινίας The ...

X