Κύπρια 2018: «Ντενεκεδούπολη»

Ένα ανατρεπτικό παραμύθι με βαθιά κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα δοσμένα με άφθονο χιούμορ και φαντασία, ετοιμάζεται να ξεδιπλωθεί στη σκηνή, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Κύπρια 2018.

Ένα κλασικό έπος, ένα εικαστικό δρώμενο, όπου η ιστορία μεταφέρεται μέσω της ευφάνταστης δραματουργίας, της μουσικής, της εικόνας και της υποκριτικής. Ο λόγος για το θεατρικό έργο Ντενεκεδούπουλη, που έρχεται υπό την σκηνοθετική επιμέλεια της Ειρήνης Ανδρονίκου.

Πρόκειται για την ιστορία μιας πολιτείας αλλιώτικης από τις άλλες. Δεν είναι φτιαγμένη από τούβλα, πέτρες, τσιμέντο ή γυαλί. Είναι ολόκληρη φτιαγμένη από ντενεκέδες. Και μένουν σ΄αυτήν -τι άλλο;- ντενεκεδάκια. Άδεια, σκουριασμένα, παλιά ντενεκεδάκια. Βρέθηκαν όλα πεταγμένα σε έναν σκουπιδότοπο κι αποφάσισαν να φτιάξουν τη δική τους πολιτεία, για να μένουν μόνα τους και να έχουν την ησυχία τους. Τα ντενεκεδάκια που μένουν εδώ έχουν περίεργα ονόματα, όπως Σαρδέλας, Μηλίτσα, Βουτυρένιος, Οκέυ-μπαμ-μπαμ. Ο Σαρδέλας είχε πριν τον πετάξουν σαρδέλες, η Μηλίτσα είχε κομπόστα μήλο, ο Βουτυρένιος βούτυρο, και ο Οκέυ-μπαμ-μπαμ είχε κόκα-κόλα. Ζούσαν όλα πολύ ευτυχισμένα στην Ντενεκεδούπολη, ώσπου μια μέρα…

Η συνέχεια επί της σκηνής με τους Ειρήνη Ανδρονίκου, Άντονυ Παπάμιχαηλ, Ήβη Νικολαίδου και Αλέξανδρο Αχτάρ. Την παράσταση ντύνει μουσικά η Ηρώ Κλείτου.

Η αναγωγή της ιστορία της «Ντενεκεδούπολης» και σε ενήλικο κοινό, αποκτά ιδιαίτερο κοινωνικό και πολιτισµικό ενδιαφέρον εφόσον, µέσα από τους χαρακτήρες και την πλοκή του έργου αναπαρίσταται διαχρονικά η κοινωνική πραγματικότητα της σχέσης πολιτών µε την κοινωνική εξουσία,  µε καθοριστικό παράγοντα τη σκιαγράφηση της στάσης που διαμορφώνουν οι πολίτες απέναντι σε αυτή. Όπως στην καθημερινότητα, έτσι και στο έργο, οι πολίτες άλλοτε λειτουργούν ως υπόδουλοι, µμέσα από φαινομενικές πράξεις ηρωισμού, προδοσίας, θυσιών, δολοπλοκιών και µίσους, τα οποία εντέλει ενισχύουν την υπεροχή της εξουσίας και ενίοτε, λειτουργούν επαναστατικά, οργανώνοντας και διεκδικώντας την ανεξαρτησία τους, ελαχιστοποιώντας το κύρος και ελέγχοντας την εξουσία που βιώνουν.

Αυτό που έχει όμως πραγματικά σημασία για κάθε πολίτη, έτσι όπως διαγράφεται µέσα από τη στάση των καταπιεσμένων ντενεκέδων, είναι η προάσπιση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειάς τους.

Παραστάσεις θα δοθούν στις 25 Σεπτεμβρίου στις 18:00 στο θέατρο Ριάλτο, στις 26 Σεπτεμβρίου στις 18:00 στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, στις 29 Σεπτεμβρίου στις 18:00 και στις 30 Σεπτεμβρίου στις 18.00 και 20.30 στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ στη Λευκωσία.

Εισιτήρια πωλούνται προς €10 και €5 για μαθητές, φοιτητές, εθνοφρουρούς συνταξιούχους, στο www.soldouttickets.com.cy, σε επιλεγμένα So Easy Kiosks παγκύπρια, στο περίπτερο Time Out στην Πάφο και στο περίπτερο In N’ Out στο Παραλίμνι.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 70002212.

 

You May Also Like

Θέατρο-τσίρκο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ένα έργο-αφιέρωμα στο βωβό κινηματογράφο παρουσιάζει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου η ομάδα Dromocósmicas, στις 14 ...

«Ρίμες Αγάπης»: επιπλέον παράσταση

Μετά την ολοκλήρωση των δύο προγραμματισμένων παραστάσεων οι  «Ρίμες Αγάπης» επιστρέφουν για μία επιπλέον ...

Football: μια «ματωμένη κωμωδία» επί σκηνής

Τι σχέση μπορεί να έχει το ποδόσφαιρο, οι αναφορές στον Μέσι, τον Ρονάλντο, τον ...

The Hunt er/ed

Γράφει ο Χάρης Καυκαρίδης Βρεθήκαμε ξανά στην Πράγα, κουβαλώντας βαλίτσες με κοστούμια, μάσκες, κέρατα, ...

«Ψηλά από τη γέφυρα» στο Σατιρικό Θέατρο

Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου σηκώνει αυλαία το Σατιρικό Θέατρο με το κλασικό έργο του ...

Ρεπερτόριο ΘΟΚ για τη σεζόν 2018-19

Προτάσσοντας το στίχο του Καβάφη «Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου ...

X