Ο Βιμ Βέντερς εξηγεί πώς τα κινητά τηλέφωνα σκότωσαν τη φωτογραφία

Το BBC News συνάντησε τον Βιμ Βέντερς σε μία από τις εκθέσεις των Polaroid φωτογραφιών του. Ο γερμανός φωτογράφος και σκηνοθέτης («Παρίσι – Τέξας», «Το αλάτι της γης», «Ένας Αμερικανός φίλος») μίλησε για το πώς τα κινητά – κάμερες έχουν επηρεάσει την φωτογραφική τέχνη κάνοντας τους πάντες φωτογράφους και συγχρόνως κανέναν με αποτέλεσμα η φωτογραφία να είναι πιο ζωντανή, αλλά και πιο νεκρή από ποτέ. Η αντίφαση αυτή είναι αποτέλεσμα του ότι, αν και βγάζουμε περισσότερες φωτογραφίες από ποτέ, κανένας δεν τις κοιτάει πραγματικά – ούτε καν αυτοί που τις τραβάνε -, ενώ καμία από αυτές δεν τυπώνονται.

Όταν ερωτήθηκε σχετικά με το κατά πόσο πιστεύει ότι τα φίλτρα και οι διάφορες εφαρμογές έχουν κάνει την φωτογραφία πιο δημιουργική από ποτέ, απάντησε ότι με βάση την εμπειρία του «όσο λιγότερα σου δίνονται, τόσο πιο δημιουργικός αναγκάζεσαι να γίνεις. Το ότι μπορείς να μετατρέψεις μία φωτογραφία στο ακριβώς αντίθετο της δεν είναι αναγκαστικά σημάδι δημιουργικότητας». Επιπλέον, για την επεξεργασία της φωτογραφίας σχολιάζει ότι πλέον οι άνθρωποι με το που κοιτάνε μία φωτογραφία θεωρούν ότι κάτι έχει «πειραχτεί» σε αυτήν · ωστόσο ο πρωταρχικός σκοπός της δημιουργίας της φωτογραφικής τέχνης αποτελούσε το να αναπαρασταθεί η πραγματικότητα με έναν πιο γνήσιο τρόπο απ’ ότι στη ζωγραφική. Όσο για τις selfies, αν και ομολογεί ότι και ίδιος βγάζει, αρνείται να τις θεωρήσει φωτογραφίες και τις εξισώνει με το να κοιτάμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη.

Στο τέλος της συνέντευξής του, ο Βέντερς χαρακτηρίζει την φωτογράφιση από κινητό ως «μία νέα δραστηριότητα που μοιάζει πολύ με φωτογραφία, αλλά πλέον δεν είναι φωτογραφία» και μας καλεί να βρούμε μία νέα ονομασία για αυτήν. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί χρήστες ανταποκρίθηκαν στην δοκιμασία του και πρότειναν ονόματα, όπως «Phone – no – graphy» και «Faux – tography», αλλά ήταν πολλοί και αυτοί που σχολίασαν ότι παρόμοια κριτική ασκήθηκε και στην τέχνη της φωτογραφίας από ζωγράφους στο ξεκίνημα της, καθώς και ότι υπάρχουν περιπτώσεις που φωτογραφίες τραβηγμένες από κινητά μπορούν να θεωρηθούν τέχνη.

You May Also Like

«Εφυγε» ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας – Τετάρτη το τελευταίο αντίο

Tα ξημερώματα της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου 2019 έφυγε από τη ζωή, ύστερα από καρδιακό ...

Η επισιτιστική κυριαρχία στην Κύπρο μέσα από τη φωτογραφία

Η επισιτιστική κυριαρχία και η τέχνη συναντιούνται στην έκθεση φωτογραφίας του Κυριάκου Χ”Ηλία στο ...

«Τα ίχνη γράφουν Άνθρωπο» / Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει την έκθεση «Τα ίχνη γράφουν Άνθρωπο» που αποτελείται ...

Στην Κύπρο ο Αντονι Ντάνιελς, ο C-3PO των Star Wars

Γράφει ο Δημήτρης Γεωργίου Το χρυσό ρομπότ της σειράς ταινιών Star Wars, o γνωστός ...

Βιβλία, φως κι η φαντασία του Jean Nouvel

Γράφει η Χρύστα Ντζάνη | Φωτογραφίες Ελένη Παπαδοπούλου Όταν, στις αρχές της δεκαετίας του ...

Βραβείο ερμηνείας στον Κωνσταντίνο Φαρμακά, στο Λος Άντζελες

Ο Κωνσταντίνος Φαρμακάς απέσπασε το Βραβείο Ερμηνείας του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες, ...

X