Ο Βιμ Βέντερς εξηγεί πώς τα κινητά τηλέφωνα σκότωσαν τη φωτογραφία

Το BBC News συνάντησε τον Βιμ Βέντερς σε μία από τις εκθέσεις των Polaroid φωτογραφιών του. Ο γερμανός φωτογράφος και σκηνοθέτης («Παρίσι – Τέξας», «Το αλάτι της γης», «Ένας Αμερικανός φίλος») μίλησε για το πώς τα κινητά – κάμερες έχουν επηρεάσει την φωτογραφική τέχνη κάνοντας τους πάντες φωτογράφους και συγχρόνως κανέναν με αποτέλεσμα η φωτογραφία να είναι πιο ζωντανή, αλλά και πιο νεκρή από ποτέ. Η αντίφαση αυτή είναι αποτέλεσμα του ότι, αν και βγάζουμε περισσότερες φωτογραφίες από ποτέ, κανένας δεν τις κοιτάει πραγματικά – ούτε καν αυτοί που τις τραβάνε -, ενώ καμία από αυτές δεν τυπώνονται.

Όταν ερωτήθηκε σχετικά με το κατά πόσο πιστεύει ότι τα φίλτρα και οι διάφορες εφαρμογές έχουν κάνει την φωτογραφία πιο δημιουργική από ποτέ, απάντησε ότι με βάση την εμπειρία του «όσο λιγότερα σου δίνονται, τόσο πιο δημιουργικός αναγκάζεσαι να γίνεις. Το ότι μπορείς να μετατρέψεις μία φωτογραφία στο ακριβώς αντίθετο της δεν είναι αναγκαστικά σημάδι δημιουργικότητας». Επιπλέον, για την επεξεργασία της φωτογραφίας σχολιάζει ότι πλέον οι άνθρωποι με το που κοιτάνε μία φωτογραφία θεωρούν ότι κάτι έχει «πειραχτεί» σε αυτήν · ωστόσο ο πρωταρχικός σκοπός της δημιουργίας της φωτογραφικής τέχνης αποτελούσε το να αναπαρασταθεί η πραγματικότητα με έναν πιο γνήσιο τρόπο απ’ ότι στη ζωγραφική. Όσο για τις selfies, αν και ομολογεί ότι και ίδιος βγάζει, αρνείται να τις θεωρήσει φωτογραφίες και τις εξισώνει με το να κοιτάμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη.

Στο τέλος της συνέντευξής του, ο Βέντερς χαρακτηρίζει την φωτογράφιση από κινητό ως «μία νέα δραστηριότητα που μοιάζει πολύ με φωτογραφία, αλλά πλέον δεν είναι φωτογραφία» και μας καλεί να βρούμε μία νέα ονομασία για αυτήν. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί χρήστες ανταποκρίθηκαν στην δοκιμασία του και πρότειναν ονόματα, όπως «Phone – no – graphy» και «Faux – tography», αλλά ήταν πολλοί και αυτοί που σχολίασαν ότι παρόμοια κριτική ασκήθηκε και στην τέχνη της φωτογραφίας από ζωγράφους στο ξεκίνημα της, καθώς και ότι υπάρχουν περιπτώσεις που φωτογραφίες τραβηγμένες από κινητά μπορούν να θεωρηθούν τέχνη.

You May Also Like

Στο ΡΙΚ η σειρά Butterfly

Το ΡΙΚ έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα για τη μετάδοση της βρετανικής σειράς Butterfly, κεντρικό ...

Μονόγραμμα Ηφαιστίωνα στον τάφο της Αμφίπολης

Νέα στοιχεία που οδηγούν στην εκτίμηση ότι ο τύμβος Καστά της Αμφίπολης κατασκευάστηκε, τουλάχιστον ...

Η Σούζαν Σάραντον υπέρ των διαδηλωτών στην Τουρκία

Μήνυμα αλληλεγγύης στους ακτιβιστές στην Τουρκία στέλνει μέσω της Διεθνούς Αμνηστίας η ηθοποιός και ...

12th Cyprus Rialto World Music Festival 2017 |Πρόσκληση υποβολής προτάσεων

Το Θέατρο Ριάλτο ανακοινώνει έναρξη υποβολής μουσικών προτάσεων για ζωντανές μουσικές εμφανίσεις καλλιτεχνών στο ...

1ο Διεθνές Φεστιβάλ ΑΕΙ Ντοκιμαντέρ και Πολιτισμού

Η Τετρακτύς Φιλμς σε συνεργασία με τον Δήμο Αγλαντζιάς, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και ...

enLIVE: Ζωντανή μουσική σε βωβές ταινίες

Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος υποδέχεται το καλλιτεχνικό 2016 με το enLIVE – μια φρέσκια ...

X