Πλούσια ευρήματα από το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης ζωολογικού κήπου Πάφου

Πλούσια εκθέματα φιλοξενεί το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης του Ζωολογικού Κήπου Πάφου στην Πέγεια, αφού ο ιδιοκτήτης της συλλογής Χρίστος Χριστοφόρου άρχισε να τα συλλέγει από το 1980.

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν κυρίως είδη της καθημερινής ζωής των αγροτών όπως γεωργικά εργαλεία που συνδέονται με τις παραδοσιακές καλλιέργειες του σιταριού, της ελιάς και του αμπελιού καθώς και είδη ιπποσκευής όπως σαμάρια , χαλινάρια , αναβατήρες  καθώς και προβιομηχανικές εγκαταστάσεις για την παραγωγή λαδιού και ζιβανίας.

Ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι το Μουσείο φιλοξενεί ακόμη εργαλεία παραδοσιακών τεχνών, όπως του τσαγκάρη, του μαραγκού, του σιδερά, του χαλκωματά, του πεταλωτή, του χρυσοχόου και του αγγειοπλάστη καθώς και της υφάντρας.

Επίσης φιλοξενεί είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως χάλκινα και πήλινα μαγειρικά σκεύη , ξύλινα έπιπλα και σύνεργα ζυμώματος καλάθια, γυάλινες λάμπες φωτισμού και μυροδοχεία για ροδόσταγμα, υφαντά είδη ρουχισμού, αποθηκευτικά και επιτραπέζια σκεύη, διακοσμητικά είδη,  καθώς και καπνιστήρια.

Στο Μουσείο υπάρχουν και είδη που χρησιμοποιούσαν οι σιδηρουργοί, όπως δρεπάνια, κουδούνια, ζυγαριές , μαχαίρια , καθώς και  μαγειρικά και άλλα σκεύη του χαλκωματά. Υπάρχουν ακόμη αργυρά σκεύη κοσμικής χρήσης και κοσμήματα καθώς και είδη ξυλογλυπτικής.

Παράλληλα με τα είδη τοπικής κατασκευής, εκτίθενται έργα λαϊκής τέχνης της Ελλάδας  καθώς και άλλων γειτονικών με την Κύπρο περιοχών , προσφέροντας στον επισκέπτη εικόνα της παραδοσιακής καλλιτεχνικής δημιουργίας του ευρύτερου χώρου.

Ο κ. Χριστοφόρου χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα αξιόλογη την συλλογή από πόρπες ζωνών και ζώνες του 19ου αιώνα, με πλούτο σχεδίων , τεχνικών κατασκευής υλικών και μοτίβων.  Ανέφερε επίσης ότι πλούσια είναι και η συλλογή αγγείων τύπου Τσανάκ Καλέ , όπως ονομάστηκαν από την κοιτίδα κατασκευής τους, την ομώνυμη πόλη των Δαρδανελλίων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

You May Also Like

Ο Θεμιστοκλής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα

Στην Αθήνα βρίσκεται η προτομή του Θεμιστοκλή που έφτασε από το αρχαιολογικό μουσείο Parco ...

Αρχαία πόλη των Μάγια ανακαλύφθηκε στη ζούγκλα Γουατεμάλας

Ερευνητές χρησιμοποιώντας μια υψηλής τεχνολογίας τεχνική εναέριας χαρτογράφησης εντόπισαν δεκάδες χιλιάδες οικισμούς, πυραμίδες και ...

Το «φιρμάνι» που ξήλωσε τον Παρθενώνα

Tο αμφιλεγόμενο «φιρμάνι», το οθωμανικό έγγραφο που χρησιμοποίησε ο λόρδος Ελγιν για να τεμαχίσει ...

Τα αρχαία αγάλματα δεν ήταν λευκά

Tα αρχαία αγάλματα δεν ήταν στην αρχή απλώς λευκό μάρμαρο, αλλά “μία έκρηξη χρώματος ...

Ψηφιακή καταγραφή των εκκλησιών στα κατεχόμενα

Το Ινστιτούτο Κύπρου, σε συνεργασία με το Βυζαντινό Μουσείο, έχει επισήμως εγκριθεί από το ...

Διάλεξη «Το Μουσείο Αλλιώς: Το Μουσείο Μπενάκη στον 21ο αιώνα»

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες ο ρόλος των μουσείων έχει διευρυνθεί: μουσεία δίχως συλλογές και ...

X