Σειρά Εργαστηρίων «Θέατρο για Θεραπεία»

Θα πραγματοποιηθούν συνολικά τέσσερα αυτοτελή εργαστήρια

Μία σειρά τεσσάρων αυτοτελών θεατρικών εργαστηρίων με τίτλο «Θέατρο για Θεραπεία», διοργανώνεται από το Σεπτέμβριο στον Πολυχώρο «Κόσμος Χωρίς Σύνορα».Σε αυτή τη σειρά αυτοτελών εργαστηρίων, χρησιμοποιείται το θέατρο ως εργαλείο για προσωπική ανάπτυξη, ενδυνάμωση και θεραπεία.

Βάση των εργαστηρίων αποτελεί το «Θέατρο των Καταπιεσμένων» του Βραζιλιάνου ακτιβιστή Augusto Boal (1931-2009) και συγκεκριμένα οι τεχνικές που ανέπτυξε για ψυχοθεραπεία με τον γενικό τίτλο «The rainbow of desire». Τα εργαστήρια θεμελιώνονται στη φιλοσοφία και πρακτική της Συστημικής Ψυχοθεραπείας.

Το κάθε εργαστήρι ξεκινά με θεατρικά παιγνίδια κατά τη διάρκεια των οποίων τα άτομα εξασκούνται στην ψυχοσωματική έκφραση και ταυτόχρονα μέσω των παιγνιδιών αυτών ρίχνεται φως στην κοινωνική διάσταση του προσώπου. Έπειτα, διεξάγονται οι κύριες ασκήσεις κατά τη διάρκεια των οποίων με χρήση θεατρικών εικόνων, δράματος και αυτοσχεδιασμών, οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες διαπραγματεύονται τις προσωπικές ιστορίες και δυσκολίες τους. Το κάθε άτομο επιλέγει να μοιραστεί (ή όχι) στο βαθμό που επιθυμεί και δημιουργείται μια κοινότητα δράματος που υποστηρίζει το άτομο στην προσπάθειά του να κάνει πρόβα την αλλαγή ή να αγγίξει ένα δύσκολο θέμα. Το εργαστήρι ολοκληρώνεται με συζήτηση.

Τα εργαστήρια διεξάγονται μια φορά το μήνα και διαρκούν 3 ώρες. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 

Εργαστήρι Ι (22/9/18): Αντιμετωπίζοντας την καταπίεση

Εργαστήρι ΙI (20/10/18): Τελετουργίες και Μάσκες

Εργαστήρι ΙΙΙ (24/11/18): Το Ουράνιο Τόξο της Επιθυμίας μας

Εργαστήρι IV (15/12/18): Οι Μπάτσοι στο Κεφάλι μας

Μέγεθος ομάδας: μέχρι 12 άτομα

Ώρα έναρξης: 10:30

Τιμή: 15 ευρώ το εργαστήρι ή 50 ευρώ για τα τέσσερα εργαστήρια (προπληρωμή ισχύει για την προκράτηση του πακέτου των τεσσάρων εργαστήρίων).

Δηλώστε συμμετοχή συμπληρώνοντας αυτή την αίτηση. 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Γιώργο Χριστούδια (99422855 για θέματα πληρωμής ή για θέματα που αφορούν τον χώρο) ή τον Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου (95723757 για θέματα που αφορούν το περιεχόμενο των εργαστηρίων).

Ο συντονιστής της ομάδας 

Ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου έχει σπουδές κι εμπειρία στη Δημοτική, Ειδική και Μη-τυπική Εκπαίδευση. Είναι εκπαιδευόμενος Συστημικός Ψυχοθεραπευτής και προσφέρει υπηρεσίες ψυχοθεραπευτή στον οργανισμό “Hope for Children – CRC Policy Center”. Έχει εξειδικευτεί στη μεθοδολογία του Θεάτρου των Καταπιεσμένων στο Σικάγο, Βερολίνο και Βαρσοβία. Ασχολείται με την αντι-ρατσιστική εκπαίδευση και με την εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει εργαστεί ως εκπαιδευτής θεάτρου για την πρόληψη της παραβατικότητας και της πρόωρης εγκατάλειψης σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, έχει διοργανώσει παραστάσεις Θεάτρου της Αγοράς και Αόρατου Θεάτρου στην Κύπρο, Ελλάδα και Πορτογαλία, είναι στη συντονιστική επιτροπή της Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης Κύπρου κι επίσης συντονιστής στις Πολύχρωμες Συναντήσεις της Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου.

Έχει υλοποιήσει θεατρικά εργαστήρια για ενήλικες στους πιο κάτω φορείς: Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Frederick, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, Παιδαγωγική Εταιρεία Κύπρου, Παιδικό Μουσείο ΡΟΤΑ, Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Ψυχοθεραπείας, Κέντρο Στήριξης Μη-κυβερνητικών οργανώσεων, Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού, Νεολαία για Ανταλλαγή και Κατανόηση Κύπρου, Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου, Ασπίδα κατά της Ομοφοβίας στην Εκπαίδευση, United Societies of Balkans, Youth for Exchange and Understanding International κ.α.

You May Also Like

Καταχειροκροτήθηκε “Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια”

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η πρεμιέρα της νέας θεατρικής παραγωγής του ΘΟΚ “H Στέλλα ...

«Μια Κωμωδία» του Ιάκωβου Καμπανέλλη από το Υπόγειο Θεατρήρι

Στις όχθες της Αχερουσίας λίμνης, ο Θεός Πλούτων – οικοδεσπότης Θεός του Κάτω Κόσμου, ...

Καλοκαιρινά φεστιβάλ σε στάση αναμονής

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και βρισκόμαστε σε στάση αναμονής», είναι η απάντηση των περισσότερων διοργανωτών ...

Φεστιβάλ Τεχνών FANEROMENI21: Πολιτισμός ξανά!

Η αυλή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου στη Φανερωμένη, ανοίγει ξανά και μας προσκαλεί ...

Μήνας Θεάτρου στη Λακατάμια με δωρεάν παραστάσεις

Ο Δήμος Λακατάμιας καλεί το κοινό σε μία γιορτή θεάτρου παρουσιάζοντας πέντε θεατρικές παραστάσεις ...

«Ο Καραγκιόζης» επιστρέφει για τρίτη χρονιά

Το διήγημα της Λένας Κιτσοπούλου «Ο Καραγκιόζης», επανέρχεται δραματοποιημένο επί σκηνής, με τον Ηρόδοτο Μιλτιάδους ...

X