To Φεστιβάλ Ξαρκής συνεχίζει και φέτος την εξερεύνηση της σύμπραξης και της συμβίωσης των διαφορετικών πτυχών της σύγχρονης κοινωνίας με τη λαϊκή κουλτούρα, την άυλη και υλική κληρονομιά. Μέσα από δέκα εργαστήρια, το κοινό καλείται να συμμετάσχει σε αυτήν την εξερεύνηση, εστιάζοντας στις δυνατότητες που προσφέρουν οι διαφορετικές θεματικές πτυχές της «Bottom-up Κληρονομιάς», κι έχοντας ως πηγή άντλησης ιδεών τις έννοιες της «συμβίωσης» και του «υβριδισμού».

 

Possible Landscapes* (ΜΕΞ)

Monica Alcazar Duarte

Εργαστήρι

Δευτέρα 13 & Πέμπτη 16 Αυγούστου / 11:00 – 12:00, 14:00 – 15:00

Έκθεση

Σάββατο 18 – Κυριακή 19 Αυγούστου

Μια συμμετοχική πρωτοβουλία συμφιλίωσης στην Κύπρο που χρησιμοποιεί το Instagram ως μέσο προσέγγισης νέων Κυπρίων σε όλη τη χώρα. Καλλιτέχνες από τις ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές κοινότητες θα κληθούν να συνεισφέρουν με εικόνες που περιέχουν τον ορίζοντα. Μέσα από εργαστήρια, το έργο θα εξετάσει τις συμβιωτικές σχέσεις των δύο κοινοτήτων και θα δοκιμάσει ένα είδος δημιουργίας μιας «ζώνης ασφαλείας» για την οικοδόμηση της ειρήνης και ενός χώρου κοινής ύπαρξης στην ίδια γη και στον ίδιο ουρανό. Το εν λόγω έργο είναι αποτέλεσμα συμμετοχής σε πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών που ολοκληρώθηκε στην Κύπρο το 2015 από τη Monica Alcazar-Duarte. Η αρχική ιδέα ήταν να συνδυάσει άψογα τη γη και τον ουρανό της βόρειας και νότιας Κύπρου. Έχει εξελιχθεί σε πρόσκληση προς μέλη της κυπριακής κοινότητας να συνεισφέρουν με δικές τους φωτογραφίες που αποτυπώνουν την Κύπρο. Instagram: @possiblelandscapes.

 

Κατασκευή & συντήρηση δομών (ΚΥΠ)

Σωκράτης Σωκράτους

Σάββατο 18 Αυγούστου | 8:00 – 11:00, 17:00 – 19:00

Κυριακή 19 Αυγούστου | 8:00 – 11:00

Ο Σωκράτης θα μοιραστεί με τους συμμετέχοντες τη διαδικασία κατασκευής και συντήρησης αναβαθμίδων ή δομών κατά την κυπριακή διάλεκτο. Οι αναβαθμίδες χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια για να συγκρατούν το γόνιμο χώμα και να αποτρέπουν τη διάβρωση, να δημιουργούν επίπεδες επιφάνειες σε κεκλιμένα εδάφη για καλλιέργειες και να προσδίδουν έναν πιο παραδοσιακό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα στην περιοχή.

 

Αναθεωρώντας το τοπίο (ΚΥΠ)

Νίκος Φιλίππου

Σάββατο 18 Αυγούστου | 10:00 – 11:30

Κυριακή 19 Αυγούστου | 11:00 – 13:00

Το εργαστήρι θα παρουσιάσει το έργο ταξιδιωτών – φωτογράφων της αποικιακής περιόδου και τον τρόπο με τον οποίο τα διάφορα πλαίσια παραγωγής αναπαραστάσεων στρέφουν την προσοχή σε διαφορετικές πτυχές του κυπριακού τοπίου, ερμηνεύοντας έτσι την «κυπριακότητα» διαφορετικά. Στη συνέχεια, θα καθοδηγηθούν στην εξερεύνηση του τοπίου στο Κοιλάνι και στη γύρω περιοχή, και στη δημιουργία δικών τους οπτικών τοπογραφικών έργων. Όλες οι φωτογραφικές τεχνολογίες, τα φωτογραφικά «ατυχήματα» και οι υβριδικές τεχνικές (όπως το κολάζ) είναι ευπρόσδεκτες, όπως επίσης και οι κάμερες polaroid, τα κινητά τηλέφωνα, οι συσκευές lomography και οι πανάκριβες Leicas. Κοπιάστε με πεινασμένο μάτι!

 

Φυσική & ανθρώπινη παραμόρφωση* (IT)

Sara Ortolani

Σάββατο 18 Αυγούστου | 12:00 – 15:00

Μια ανάλυση της ανθρώπινης και φυσικής κληρονομιάς, προκειμένου να διευρυνθεί το φάσμα της μνήμης από μια προσωπική (ή φυσική) μνήμη προς μία συλλογική. Στη συνέχεια, θα γίνει μελέτη για το πώς η «συμβίωση» της φύσης και της ανθρώπινης κληρονομιάς μπορεί να αλληλεπιδράσει με τις αναμνήσεις του τόπου. Το εργαστήρι θα λάβει τη μορφή συμμετοχικής παρέμβασης στο χωριό.

 

Κύκλοι τραγουδιού* (ΚΥΠ, ΗΒ)

Σόφη Φετοκάκη

Εργαστήρι

Σάββατο 18 Αυγούστου | 14:00

Ολοήμερο περφόρμανς

Κυριακή 19 Αυγούστου

Μια αναζήτηση για το «πνεύμα του τόπου» (Raphael Samuel). Ο Κύκλος Τραγουδιών διερευνά θέματα πολιτισμικής πολυφωνικής κληρονομιάς, αναζητώντας τραγούδια και αφηγήσεις από ανθρώπους με ποικίλο υπόβαθρο. Θα μελετηθούν οι έννοιες της μετάδοσης του λαϊκού τραγουδιού, της μνήμης και της επανάληψης, η σχέση μεταξύ των μορφών του τραγουδιού και της ιστορίας, η φωνή ως μέσο που πάντα υπερβαίνει τον εαυτό της. Οι συμμετέχοντες θα ερμηνεύσουν στη συνέχεια τον site-specific μαραθώνιο τραγουδιού ή ιστορίας, ο κάθε ένας από αυτούς για μια ώρα σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία στο χωριό. Στο τέλος της ώρας αυτής, ο επόμενος καλλιτέχνης θα αναλάβει μια άλλη θέση και ούτω καθεξής.

 

Χαρτογραφώντας το Κοιλάνι* (ΚΥΠ, ΗΒ)

Νάσια Παπαβασιλείου

Σάββατο 18 Αυγούστου | 15:00 – 19:00

Το εργαστήρι της περφόρμερ Νάσιας Παπαβασιλείου θα ξεκινήσει με μια ψυχογεωγραφική ομαδική πορεία, όπου οι συμμετέχοντες θα κληθούν να τεκμηριώσουν τις παρατηρήσεις τους σε γραπτές και οπτικές μορφές. Μια διερεύνηση της εθνογραφικής, συλλογικής μνήμης των ντόπιων και τις ενώσεις με τους επιλεγμένους τόπους. Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια θα ανταποκριθούν στα ευρήματά τους με επιτόπιες, παραστατικές δράσεις, σε συνδυασμό με αντικείμενα και υλικά που θα συλλεχθούν από την πορεία του εργαστηρίου.

Τοποποίηση: Εργαστήριο ποίησης για τη δημιουργία του χώρου (ΚΥΠ)

Μαριλένα Ζακχαίος

Σάββατο 18 Αυγούστου, 2018 | 16:30 – 19:30

Ένα περιπατητικό εργαστήριο ποίησης με την ποιήτρια και ακαδημαϊκό Μαριλένα Ζακχαίος. Φορέστε άνετα παπούτσια και ρούχα. Φέρτε στυλό, χαρτί και κουβερτούλα. Εξερεύνηση του περιβάλλοντος χώρου, ανάγνωση και συζήτηση δημοσιευμένων ποιημάτων στα αγγλικά που σχετίζονται με την έννοια του τόπου, εντοπίζοντας τους τρόπους με τους οποίους αυτά αποδίδουν τον χώρο. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν με γραπτές ασκήσεις αντλώντας στοιχεία από την προσωπική εμπειρία για να δημιουργήσουν τις δικές τους μαρτυρίες για το Κοιλάνι και όχι μόνο. Το εργαστήριο απευθύνεται τόσο σε αρχάριους όσο και σε προχωρημένους ποιητές. Θα προσφέρονται νερό και σνακ.

 

Το Σκριπτόριο των ακατανόητων πληροφοριών |Τα βιβλία ως έργα τέχνης (ΚΥΠ)

Λοΐζος Ολύμπιος

Κυριακή 19 Αυγούστου | 14:00 – 18:00

Ο εικαστικός Λοΐζος Ολύμπιος προτείνει ένα εργαστήρι-αντίδραση στη μεταψηφιακή εποχή, όπου το τέλος του χαρτιού έχει προβλεφθεί αλλά δεν έχει ακόμη συμβεί. Μια εξερεύνηση της τέχνης του βιβλίου, των περιοδικών και των φυλλαδίων και της μεταποίησής τους, με επίκεντρο την ατομική και συλλογική μετάφραση του σήμερα. Οι συμμετέχοντες θα συνδυάσουν διάφορες τεχνικές, όπως το σχέδιο ως μορφή γραφής (asemic writing), την κοπή ως μορφή σχεδίου, το κολάζ, τη δακτυλογράφηση. Απευθύνεται σε επαγγελματίες εικαστικούς, γραφίστες και ποιητές που χρησιμοποιούν την οπτική επικοινωνία και ενδιαφέρονται για πειραματικές χειροποίητες εκδόσεις.

 

Να γίνεσαι σώμα* (ΠΟΛ)

Borys Slowikowski + Dorota Michalak

Τρίτη 14 – Σάββατο 18 Aυγούστου | 17:00 – 20:00

Κυριακή 19 Αυγούστου | 12:00 – 15:00

Η συμμετοχή μας προτείνει μια πρακτική εξάσκησης διάρκειας έξι ημερών με βάση τον αυτοσχεδιασμό ως κύριο εργαλείο. Μια διερεύνηση της έννοιας της κληρονομιάς ως ενσωματωμένης και οικείας γνώσης που δημιουργείται πάντα σε σχέση με ένα άλλο άτομο, σε συνεχή μετακίνηση και μετασχηματισμό. Ευπρόσδεκτοι είναι όσοι ενδιαφέρονται για τον χορό ή τον αυτοσχεδιασμό, ανεξάρτητα από το επίπεδο και τις ικανότητες.

«Oικο-λόγος» |  Εμπειρία και κατανόηση του ηχοτοπίου από ό,τι μας περιβάλλει

Βασίλης Φιλίππου

Ηχητικοί περίπατοι

Πέμπτη 16 Αυγούστου + Παρασκευή 17 Αυγούστου | 7:00 – 12:00

Σάββατο 18 Αυγούστου | 14:00 – 16:00

Παρουσίαση

Σάββατο 18 Αυγούστου στο σχολείο | 20:00

Η συνειδητοποίηση του περιβαλλοντικού μας ηχοτοπίου μάς δίνει μια ελαφρώς καλύτερη κατανόηση του κόσμου μέσα στον οποίο ζούμε. Μέσα από μια σειρά ακουστικών περίπατων θα γίνει καταγραφή των ήχων του χωριού και στη συνέχεια η δημιουργία μιας σύνθεσης ηχοτοπίου με όλα τα δείγματα ήχου που έχουν συγκεντρωθεί, και θα καταλήξει σε μια διαδραστική απόδοση της σύνθεσής μας με όλους τους συμμετέχοντες και το κοινό του φεστιβάλ.

+ Φεστιβάλ Ξαρκής, 18-19 Αυγούστου 2018, Κοιλάνι, Λεμεσός. Παράλληλα με τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από performances, τρεις χωρικές εγκαταστάσεις, μία έκθεση, συναυλία με πέντε μουσικά δρώμενα, καθώς κι ένα πειραματικό «ζιαφέττιν» με τη σύμπραξη πέντε μουσικών. Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ στο www.xarkisfestival.org.

 

 

You May Also Like

1ο Φεστιβάλ Dıscover Larnaka Open Cıty

Το 1ο Φεστιβάλ Dıscover Larnaka Open Cıty διοργανώνουν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, το ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 30η

Γράφει ο Πήτερ Εραμιάν/Εικαστικός Από την αρχή της καραντίνας, συνάντησα πολλά άρθρα που υποστηρίζουν ...

Τι θέλουν επιτέλους οι Burakis;

Θα μπορούσε να επαναληφθεί η συναυλία του 1997, σε μια εποχή που η περιοχή ...

Εκτός μνημείων UNESCO το Λίβερπουλ

Η αγγλική πόλη αφαιρέθηκε από τον κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και η ...

Η επιστροφή των καλοκαιρινών φεστιβάλ

Ένα καλοκαίρι που έρχεται για να αγκαλιάσει ξανά τα φεστιβάλ και δίνει ζωή στις ...

«Aλana» zine

Το zine Aλana δημιουργήθηκε από τέσσερις νέους Κύπριους που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία Young Leaders ...

X