Viral βίντεο απαγορεύει το καμάκι

Παράνομη θεωρείται πλέον η σεξουαλική παρενόχληση στους δρόμους της Γαλλίας, το γνωστό καμάκι, ενώ στους παραβάτες που θα “συλλαμβάνονται” επί τόπου θα επιβάλλεται πρόστιμο έως και 750 ευρώ στο πλαίσιο της λήψης αυστηρότερων μέτρων για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας. Παρά τις γνωστές δηλώσεις της αγαπημένης ηθοποιού Κατρίν Ντενέβ, σε απάντηση του κινήματος #MeToo, ότι δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε και το καμάκι, τελικά οι συμπατριώτες της το έκαναν ψηφίζοντας νόμο, λίγες μέρες μετά τον σάλο που προκλήθηκε στη χώρα όταν ένας άνδρας επιτέθηκε σε νεαρή γυναίκα, τη Μαρί Λαγκέρ, επειδή εκείνη απάντησε στα χυδαία σχόλιά του έξω από ένα παρισινό καφέ.
Η φοιτήτρια δημιούργησε μια ιστοσελίδα για να ενθαρρύνει και άλλες γυναίκες να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από παρενόχληση, όταν το οπτικό υλικό από κάμερα ασφαλείας που δείχνει το περιστατικό (https://youtu.be/48Fg-j11XE0) έγινε viral και συγκέντρωσε ένα πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης.

Η ιστοσελίδα της Μαρί Λαγκέρ με τίτλο Nous Toutes Harcelement (Όλες μας Παρενοχλούμαστε) αποτελεί το πιο πρόσφατο επεισόδιο της εκστρατείας κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης, η οποία ξεκίνησε με το #MeToo και παρέχει μια πλατφόρμα για τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης που θα μπορούν ανώνυμα να μοιράζονται την εμπειρία τους. “Όπως χιλιάδες γυναίκες, είμαι και εγώ θύμα παρενόχλησης σε δημόσιο χώρο. Μοιραστείτε την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μου http://noustoutesharcelement.fr ή με #TaGueule”, έγραψε η Λαγκέρ στο twitter. Το “Ta gueule” (βούλωσ’ το) είναι η έκφραση την οποία η 22χρονη Λαγκέρ χρησιμοποίησε απαντώντας στον άνδρα που την παρενόχλησε έξω από παρισινό καφέ πριν αυτός τη χτυπήσει.

Η οργάνωση για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, η οποία τη βοήθησε να δημιουργήσει την ιστοσελίδα της, ανακοίνωσε ότι ο στόχος είναι το θέμα να παραμείνει στη δημοσιότητα. “Η ιστορία της Μαρί έλαβε μεγάλη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης επειδή η ίδια πάλεψε για να εξασφαλίσει το βίντεο και να το αναρτήσει στο διαδίκτυο, αλλά στην πραγματικότητα αυτή είναι μια καθημερινότητα για τις γυναίκες”, δήλωσε η Φατιμά Μπενομάρ, εκπρόσωπος της οργάνωσης Les Effrontees. Παρόμοια κινήματα έχουν έκτοτε εμφανιστεί σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Ισπανία ώς την Ιταλία και τη Γαλλία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, μία στις τρεις γυναίκες και κορίτσια υφίστανται σωματική ή σεξουαλική βία, εκτιμούν τα Ηνωμένα Έθνη.

“Η σεξουαλική παρενόχληση στους δρόμους δεν τιμωρείτο στο παρελθόν. Από εδώ και στο εξής θα τιμωρείται”, δήλωσε η υπουργός Ισότητας Μαρλέν Σιαπά, η οποία είναι και η αρχιτέκτονας της νέας νομοθεσίας. Κάποιοι επικριτές της νομοθεσίας ισχυρίζονται ότι τα αυστηρά μέτρα θα σημάνουν το τέλος του φλερτ. Η Σιαπά είχε δηλώσει τον περασμένο χρόνο στο Reuters ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει την εξόντωση του φλερτ και της “κουλτούρας του Γάλλου εραστή”.

Ο νόμος δεν ασχολείται μόνο με το καμάκι. Το αρχικό νομοσχέδιο προέβλεπε, επίσης, ότι οι ανήλικοι κάτω των 15 ετών θα θεωρείται ότι δεν συναινούν σε σεξουαλική επαφή με μεγαλύτερο ηλικιακά πρόσωπο. Αλλά ο νόμος που ψηφίστηκε τελικά αναφέρει ότι το σεξ ανάμεσα σε έναν ενήλικα και σε ένα πρόσωπο 15 ετών και κάτω μπορεί να χαρακτηριστεί βιασμός αν ο νεότερος από τους δύο θεωρείται ότι δεν είναι σε θέση να έχει συναινέσει. Η αλλαγή έγινε γιατί το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας, είχε χαρακτηρίσει αντισυνταγματική την πρώτη εκδοχή. Η νέα νομοθεσία θα δίνει ακόμη στα ανήλικα θύματα βιασμού μια επιπλέον δεκαετία για να το καταγγείλουν, παρατείνοντας έτσι την προθεσμία στα 30 χρόνια από τη στιγμή που θα κλείσουν τα 18.

You May Also Like

Και μπότες και αέρας για την Κιμ

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Την Κιμ Καρντάσιαν δεν την ήξερα καθόλου. Δεν ...

2017: Η χρονιά της τεχνητής νοημοσύνης

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Φεβρουάριος ήδη και είναι λίγο αργά να μιλάμε ...

Unboxholics: από την οθόνη στο live

Ήταν ένα event που κράτησε σχεδόν πέντε ώρες. Ένα event που το παρακολούθησαν περίπου ...

Τα βίντεο της καταστροφής

Είναι Παρασκευή πρωί και όπως κάθε μέρα βάζω καφέ και καλημερίζω το google home. ...

Το διαδίκτυο των πραγμάτων

@valia_kaimaki Δεν μας έφταναν όλα τα δράματα που περνάμε με τον υπολογιστή μας [μία ...

Περί λογογράφων…

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη /valia@inrec.gr Για να τελειώνουμε με όσα ξεκινήσαμε την περασμένη εβδομάδα, ...

X