Η συγγραφέας Νικόλ-Άννα Μανιάτη για το νέο της βιβλίο

Η συγγραφέας Νικόλ-Άννα Μανιάτη παρουσιάζει το νέο της βιβλίο την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου στη Λεμεσό και το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία, στα καταστήματα Public

Συνέντευξη στο Δημήτρη Γεωργίου

Στην Κύπρο βρίσκεται η συγγραφέας Νικόλ-Άννα Μανιάτη για να συναντήσει τους αναγνώστες της, στο πλαίσιο των παρουσιάσεων του νέου της βιβλίου, «Ολέθριο Πάθος», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός». Με αφορμή αυτή τη νέα κυκλοφορία η συγγραφέας μίλησε στο ραδιόφωνο του «Π», για το μυθιστόρημα το οποίο κυκλοφόρησε τέλη Μαΐου. Το βιβλίο αναφέρεται στο δυνατό και απόλυτο έρωτα, θέτοντας την ερωτική ψυχολογία στη βάση της θεματολογίας του, ξεφεύγοντας όπως αναφέρει η ίδια από τα κοινωνικά θέματα στα οποία βασίζονταν τα προηγούμενα της έργα. Παρόλ’ αυτά το κοινωνικό στοιχείο δεν «απουσιάζει» από το εν λόγω βιβλίο.

Εσύ βάζεις τελεία

Η ιστορία του βιβλίου εκτυλίσσεται στη Θεσσαλονίκη του 1978, όπου δύο νέοι συναντιούνται κι ερωτεύονται. Ωστόσο η ζωή τους χωρίζει απότομα χωρίς εξήγηση από τη μεριά της Χαράς, της ηρωίδας. Η ίδια καταλήγει λόγω διαφόρων δυσκολιών που αντιμετωπίζει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, στο Λονδίνο, ψάχνοντας μια ευκαιρία να επιβιώσει. Αλλάζει ολόκληρη τη ζωή της, μαζί και το όνομά της.

Η «πρώην» Χαρά συναντά ένα πολύ νεότερο της άντρα, Έλληνα, και τον ερωτεύεται. Το ίδιο κι αυτός. Εντούτοις όπως αναφέρει η συγγραφέας «σε όλη αυτή την ιστορία υπάρχουν τόσες πολλές ανατροπές και καταιγιστικές εξελίξεις, που αναρωτιέται κανείς εάν αυτό το καθημερινό πλέον φαινόμενο του 21ου αιώνα, να ερωτεύεται κανείς μεγαλύτερα ή μικρότερα άτομα σε ηλικία, κρύβει τελικά παγίδες. Και τι παγίδες είναι αυτές που κρύβει». Ανάμεσα στις ανατρεπτικές εξελίξεις προστίθεται και η παράλογη ζήλια της πρώην ερωμένης του νεαρού, η οποία παίζει καταλυτικό ρόλο σ’ αυτό , με αποτέλεσμα στο τέλος οι ήρωες να έρχονται σε αδιέξοδο.

Ωστόσο όπως υπογράμμισε η κα Μανιάτη η πρωτοτυπία του βιβλίου «είναι ότι αφήνω τον αναγνώστη να δώσει το δικό του τέλος. Το ερώτημα είναι στο τέλος: στη θέση τους τι θα έκανες; Και αφήνω την πρωτοβουλία στον αναγνώστη να γράψει το δικό του τέλος. Βέβαια εγώ είχα γράψει ένα τέλος, ένα κεφάλαιο ακόμα, το οποίο δεν έχει συμπεριληφθεί στο βιβλίο».

Οι αναγνώστες μου λένε συχνά για τις ιστορίες των βιβλίων:’Είναι σαν να τις ζούμε’

Συμφωνείτε ότι μερικές φορές ένας συγγραφέας έχει και ρόλο σκηνοθέτη;

Προσωπικά, αφήνομαι να με παρασύρουν οι ήρωες και το συναίσθημα. Δεν το σκέφτομαι σεναριακά. Θέλω απλώς να κάνω τον αναγνώστη να δει την εικόνα που έχω στο μυαλό μου, να εκτυλίσσεται μπροστά του, να το ζει ο ίδιος. Και το πετυχαίνω τις περισσότερες φορές γιατί αυτό μου λένε και οι αναγνώστες: «είναι σαν να το ζούμε». Σαν να είναι εκεί όταν διαβάζουν την περιγραφή των χαρακτήρων και των καταστάσεων.

Τελειώνουν οι μεγάλες οι αγάπες ποτέ;

Όχι εγώ πιστεύω πως δεν τελειώνουν παραμένουν μέσα σου. Σου αφήνουν το στίγμα τους και την επιρροή τους. Μπορείς να τις ξεπεράσεις , να τις «θάψεις» κατά κάποιο τρόπο, να τις παραμερίσεις , αλλά δεν μπορείς να τις σβήσεις ποτέ. Είναι πάντα χαραγμένες στη μνήμη , στην καρδιά, στο μυαλό, και με το παραμικρό ανεβαίνουν στην επιφάνεια.

**Παρουσιάσεις βιβλίου: Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου στο κατάστημα Public στη Λεμεσό, στις 18:00, και Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στις 12:00 στο κατάστημα Public στη Λευκωσία.

 

You May Also Like

Κριτική Βιβλίου: «Οι τρεις ζωές του Αντάρτη» του Ανδρέα Συμεού

Ντεμπούτο στη λογοτεχνία κάνει ο Ανδρέας Συμεού με την κυκλοφορία του βιβλίου «Οι τρεις ...

Εικόνες φθίσης στο “Μαγικό Βουνό” του Thomas Mann [ΙΙ]

Το σανατόριο «Wald», στο Νταβός στην Ελβετία χτίστηκε το 1911. Λειτουργεί σήμερα σαν ξενοδοχείο, ...

«Ρίμες Αγάπης»: ο έρωτας στην Κύπρο των ιπποτών

Ο Αλέξανδρος Αχτάρ και ο Παναγιώτης Μπρατάκος συναντούν τον κύριο Στέλιο Καυκαρίδη, τον Στέλιο ...

Αφιέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση

Ογδόντα επτά χρόνια συμπληρώθηκαν χθές 29 Απριλίου από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καβάφη (29 ...

Το κυνήγι της γκόμενας

Τζίμης Πανούσης – Εκδόσεις Όπερα Ο Τζίμης Πανούσης γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1954, λίγο ...

«Ποίηση και Πηλός» στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει έκθεση του διεθνούς φήμης κεραμίστα Βαλεντίνου Χαραλάμπους με ...

X