Ξεκίνησε το ΑΕΙ – CineFest 2018

Πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ 19 Σεπτεμβρίου με μεγάλη επιτυχία η τελετή εγκαινίων του πρώτου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ και Πολιτισμού ΑΕΙ – CineFest 2018 στην Κύπρο στο αμφιθέατρο και πολιτιστικό κέντρο «το σκαλί» του Δήμου Αγλαντζιάς (Λευκωσία).  Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ και η Προϊσταμένη του Γραφείου Τύπου & Επικοινωνίας Λευκωσίας εκ μέρους του Υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας Λευτέρη Κρέτσου.

Ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς Χαράλαμπος Πετρίδης καλωσόρισε το κοινό στην τελετή, εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση του για τη διοργάνωση και το πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο και πρωτόγνωρο Φεστιβάλ για τα κυπριακά δεδομένα που θα αποτελέσει έναν αγωγό προώθησης και διάδοσης της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου, ενώ φιλοδοξεί ακόμη να εμπλουτίσει το διάλογο γύρω από ζητήματα ιστορικού, αρχαιολογικού και ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος.

 Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Σταύρος Παπαγεωργίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για ένα προσωπικό όραμα ετών που παίρνει σάρκα και οστά και σημείωσε πως η διοργάνωση του Φεστιβάλ αποτελεί μια πολιτιστική δράση της ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ΦΙΛΜΣ, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγλαντζιάς, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ανέφερε πως το ακρωνύμιο του Φεστιβάλ «ΑΕΙ» παραπέμπει στο αρχαιοελληνικό «αεί» (πάντα), με την προσδοκία όπως το Φεστιβάλ καταστεί ετήσιος θεσμός διαλόγου και πολιτισμού στην Κύπρο. Αναφέρθηκε στην παρουσία και συζήτηση με το κοινό αρκετών από τους δημιουργούς, επισημαίνοντας ότι και οι τρεις ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτες, Γιάννης Ξηρουχάκης, Ελένη Κωνσταντινίδου και Δημήτρης Τράγγαλος, θα τιμήσουν με την παρουσία τους το Φεστιβάλ. Ευχαρίστησε θερμά όλους τους συνδιοργανωτές και τους υποστηρικτές του Φεστιβάλ που πίστεψαν στο όραμα, με ιδιαίτερη μνεία στην στήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδας.

 Η Προϊσταμένη του Γραφείου Τύπου & Επικοινωνίας Λευκωσίας Κατερίνα Λάμπρου μετέφερε το χαιρετισμό του Υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας Λευτέρη Κρέτσου:

«Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης στέκεται αρωγός στο φιλόδοξο εγχείρημα της διοργάνωσης ενός Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ στην Κύπρο, στο πλαίσιο μίας ολοκληρωμένης δράσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, για την στήριξη της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας.

Κύριος στόχος του Υπουργείου, το επόμενο διάστημα, είναι η διαμόρφωση συνθηκών που επιτρέπουν την ανάπτυξη και τη διεθνοποίηση του κλάδου οπτικοακουστικής παραγωγής, ώστε να γίνει δυνατή η παροχή των πιο ανταγωνιστικών διεθνώς εργαλείων και κινήτρων προς τους δημιουργούς και τη βιομηχανία. Η δράση του Υπουργείου περιλαμβάνει από το νομοπαρασκευαστικό έργο για τη δημιουργία ενός ελκυστικού θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα, μέχρι τη διασφάλιση μίας γρήγορης διαδικασίας υποβολής και εξέτασης αιτήσεων των παραγωγών από το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), καθώς και τη συμμετοχή σε διεθνή και περιφερειακά Φεστιβάλ, εκθέσεις, ενημερωτικές εκδηλώσεις και συναντήσεις.

Το Σάββατο 22/9, στις 12:00, στο πλαίσιο της «Ημερίδας για τον Κινηματογράφο», που θα πραγματοποιηθεί στο Θεατράκι του ΡΙΚ, θα παρουσιαστεί συνοπτικά το νομικό πλαίσιο  για την υποστήριξη της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας στην Ελλάδα και την προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών μέσω συγκεκριμένων κινήτρων, σύμφωνα με το Νόμο 4487/2017 και πρόσφατη Τροπολογία (11/9/18), με την οποία, το όριο ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων ανέρχεται στο 35% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών της παραγωγής. Η ενίσχυση αφορά τηλεοπτικές σειρές, κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου μήκους, έργα  δημιουργικής τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) και κινούμενα σχέδια (animation).

Σταθερή πίστη της ηγεσίας και των στελεχών του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης είναι πως με την έμπρακτη υποστήριξη της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων και των υπόλοιπων δημιουργικών βιομηχανιών, δημιουργούνται αφενός ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία προς όφελος της αγοράς εργασίας και της οικονομίας και αφετέρου εργαλεία ανάδειξης του πολιτισμικού πλούτου και της ταυτότητας της σύγχρονης Ελλάδας. Δεν γίνονται μεγαλόστομες, αόριστες εξαγγελίες, παρά ουσιαστική και επίπονη δουλειά σε πολλαπλά επίπεδα, για την στήριξη της βιομηχανίας του θεάματος, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Ελπίζουμε και θα επιδιώξουμε άμεσα στο μέλλον στενότερη συνεργασία με την Κύπρο, με στόχο η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο, και από την Αθήνα, και από τη Λευκωσία, και από όπου υπάρχουν Έλληνες.

Εκφράζουμε τα συγχαρητήρια στον εμπνευστή της πρωτοβουλίας Σταύρο Παπαγεωργίου και σε όλους τους συμμετέχοντες δημιουργούς και φορείς στο πλούσιο πενθήμερο πρόγραμμα, καθώς και θερμές ευχές για τη θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ ως φόρουμ προβολής ντοκιμαντέρ και ενίσχυσης του διαπολιτισμικού διαλόγου και των πολυμερών συνεργειών».

Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ: https://www.facebook.com/AEICineFest2018/

You May Also Like

H «Βιβλιοθήκη-Σκουληκότρυπα» στην Κίνα

Μια βιβλιοθήκη που προτίθεται «να είναι μια σκουληκότρυπα η οποία υπερβαίνει τον χρόνο και ...

Η Κύπρος στην Κουατριενάλε Πράγας 2019

Η έκθεση διοργανώνεται στην Πράγα κάθε 4 χρόνια από το 1967 και το 2019 ...

Pride! | έκθεση στο Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ...

Play on! με έξι νέα κυπριακά θεατρικά έργα

Για τρίτη χρονιά παρουσιάζονται στις 11 Φεβρουαρίου τα αποτελέσματα του προγράμματος Play On!, για τη στήριξη ...

Ημέρες Κοινοπολιτειακού Σινεμά

Ταινίες από χώρες της Κοινοπολιτείας προβάλλονται τον Μάρτιο στο πλαίσιο του θεσμού «Ημέρες Κοινοπολιτειακού ...

X