Μια σύγχρονη κρήνη

Η επιμελήτρια Jane Withers και ο συλλέκτης Charles Asprey έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να ξεκινήσουν το πρότζεκτ London Fountain Co, το οποίο πρόκειται να παρουσιάσει μια σύγχρονη δημόσια κρήνη κατά τη διάρκεια του London Design Festival τον επόμενο μήνα, σχεδιασμένη για την καθημερινότητα του σήμερα από τον Κύπριο σχεδιαστή Michael Anastassiades.

Οι δημόσιες κρήνες έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλη την Αγγλία από τα μέσα του 19ου αιώνα – μια εποχή όπου το φρέσκο πόσιμο νερό ήταν σπάνιο, και η μπίρα συχνά ήταν η μόνη εναλλακτική λύση. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες, αυτές οι πέτρινες βρύσες εξαφανίζονται σιγά-σιγά από τους δρόμους της πόλης ή εγκαταλείπονται.

O Michael Anastassiades, γεννημένος στο Λονδίνο, ο οποίος είναι πιο γνωστός για τα αιθέρια φωτιστικά του, έχει σχεδιάσει μια χάλκινη κρήνη που θα εγκατασταθεί έξω από το Μουσείο V & A, και ακόμα μια κοντά στον σταθμό του μετρό South Kensington. “Ο Michael συνδυάζει μια εξαιρετική ικανότητα στον σχεδιασμό φόρμας με έντονη έμφαση στις τεχνικές πτυχές που είναι απαραίτητες για τον σχεδιασμό της κρήνης”, εξηγεί ο Asprey. “Θέλαμε μια σύγχρονη κρήνη στην παράδοση των βρετανικών design δρόμου όπως το κιβώτιο του ταχυδρομείου και ο τηλεφωνικός θάλαμος που έχουν ισχυρό χαρακτήρα, αλλά δεν προσθέτουν περιττό θόρυβο στους ήδη πολυσύχναστους δρόμους. Το έχει επιτύχει αυτό όμορφα με το The Fleet Drinking Fountain.”

Η κρήνη είναι κατασκευασμένη από γυαλισμένο χάλκινο χυτοσίδηρο -που αντλεί αναφορές από ιστορικές κρήνες και άλλα “έπιπλα” δρόμου- με πολύπλευρη φόρμα, αναφέρει ο Αναστασιάδης, είναι μια αφαίρεση κλασικής στήλης με κυρτή κορυφή που υποδηλώνει πόση από ένα μπολ. “Χρειάστηκε να είναι κάτι περισσότερο από ένα σημείο για να σταματήσετε και να γεμίσετε ένα μπουκάλι”, λέει ο Αναστασιάδης. “Χρειάστηκε κάτι που να δένει με το περιβάλλον και να μην επιζητεί κραυγαλέα την προσοχή”.

Καθιστώντας το πόσιμο νερό ελεύθερα διαθέσιμο, το τρίο ελπίζει να πείσει τον κόσμο να σταματήσει να χρησιμοποιεί πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσεως και να κάνει τη στροφή προς μια κουλτούρα αναπλήρωσης. Δουλεύουν σε συνεργασία με το Blue Marine Foundation και #OneLess, με στόχο την υλοποίηση των κρηνών σε μεγαλύτερη κλίμακα στην πρωτεύουσα και αλλού.

You May Also Like

Η “Μικρά Αγγλία” στη μεγάλη οθόνη

Παράλληλα με την πανελλήνια προβολή, παρουσιάζεται και στην Κύπρο η ταινία “Μικρά Αγγλία”. Μεταφέροντας ...

Διαρκής μετακίνηση/μετάγγιση στην ιστορία της Κύπρου

“Βασικό στοιχείο σε όλη τη διαδρομή της δουλειάς μου είναι η διακίνηση, η μετάγγιση ...

Μπιλ Μπόνερ

Είναι αυτή η καλύτερη δουλειά στον κόσμο; Για πολλούς, είναι. Ο Μπιλ Μπόνερ είναι ...

«To Γκαράζ» στη Δερύνεια

Ένα γκαράζ αυτοκινήτων έχει παραχωρηθεί οικειοθελώς για να λειτουργήσει ως κέντρο συνεργασίας μεταξύ ατόμων ...

Ποίηση και ζωγραφική: Ένας διάλογος

Μια έκδοση δημιούργημα δύο πρωτοπόρων μορφών της σύγχρονης ιστορίας των γραμμάτων και των τεχνών ...

Γυναίκα πλένει τα χέρια της, 1662

Συγχρονισμένη με τους καιρούς που ζούμε, η Europeana -η διαδικτυακή βιβλιοθήκη με τη μεγαλύτερη ...

X