Συμφωνική Ορχήστρα Νέων: Grande Concerto

Πρεμιέρα Rachmaninoff και ένδοξος Beethoven

Γράφει ο Αντρέας Τσαούσης

Η συναυλία της Σ.Ο. Νέων, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, προσφέρει διπλό bonus στους φιλόμουσους.Το πρώτο είναι η παγκύπρια πρεμιέρα του περίφημου 3ου Κονσέρτου για Πιάνο του S. Rachmaninoff. Εκατόν εννιά χρόνια μετά την πρεμιέρα του έργου αυτού στην Αμερική, με σολίστ τον ίδιο τον συνθέτη, θα έχουμε τη τύχη να το ακούσουμε ζωντανά για πρώτη φορά στη Κύπρο από τον δικό μας κορυφαίο πιανίστα Μανώλη Νεοφύτου.

Η σύνθεση αυτή θεωρείται από τις πιο απαιτητικές στο κλασικό ρεπερτόριο και όλοι οι μεγάλοι σολίστ την αντιμετώπιζαν με δέος.  Ο Μανώλης Νεοφύτου σίγουρα θα αντιμετωπίσει την μουσική αυτή πρόκληση με το απαιτούμενο δέος, αλλά ταυτόχρονα με τη σιγουριά του μεγάλου ταλέντου του.  Την πολύπλοκη δομή του έργου αυτού ανέδειξε το 1996 η ταινία SHINE, που αναφερόταν στη ζωή του πιανίστα David Helfgott.

Το δεύτερο bonus  είναι η 5η Συμφωνία του Beethoven, ίσως η δημοφιλέστερη Συμφωνία όλων των εποχών. Οι φιλόμουσοι θα απολαύσουν αυτή τη συνταρακτική σύνθεση για 2η φορά μέσα σε 3 μήνες!  Η πρώτη φορά ήταν τη 1η Ιουνίου με την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου με μαέστρο τον εκφραστικό και δημοφιλή Jens Bachmann.  Η Συναυλία αυτή υπήρξε πολύ επιτυχής, και την χαρακτηρίσαμε στο ΠΑΡΑΘΥΡΟ/ΠΟΛΙΤΗΣ στις 10 Ιουνίου σαν τη «Συναυλία της Χρονιάς».

Τη Δευτέρα, το φιλόμουσο κοινό θα έχει την σπάνια ευκαιρία να απολαύσει ξανά το μοναδικό αυτό έργο με την φρεσκάδα και τον όγκο (αναμένουμε 70 μουσικούς επί σκηνής) της Σ.Ο.Νέων, όχι για να συγκρίνει αλλά για να διπλασιάσει την μουσική του απόλαυση.  Ο μαέστρος Γιώργος Κουντούρης θα καθοδηγήσει τα παιδιά του στην όμορφη αυτή μουσική, αλλά και ιδεολογική, πάλη ανάμεσα στο «Καλό» και το «Κακό», και αναμένουμε ότι θα δώσει το δικό του στίγμα στην όλη παράσταση.

Δ.Θ. Στροβόλου, Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 8:30.

 

 

 

 

You May Also Like

Ανοιχτή πρόσκληση για το 15ο Cyprus Rialto World Music Festival

Την πρόθεσή του να προχωρήσει στη διοργάνωση του φετινού Cyprus Rialto World Music Festival, ...

Λόγιες και λαϊκές παραδόσεις της μουσικής μας γειτονιάς

Οι Έλληνες δεξιοτέχνες Περικλής Παπαπετρόπουλος (λάφτα, τραγούδι,συνθέσεις) και Στρατής Ψαραδέλλης (πολίτικη λύρα) μαζί με ...

Οικογενειακές συναυλίες από τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Δύο νέες συναυλίες με το έργο του Σεργκέι Προκόφιεφ «Ο Πέτρος και ο λύκος» ...

Ανοιξιάτικη Συναυλία με τη Sinfonietta Αθηνών

Μια συναυλία τα καθαρά έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τη στήριξη άπορων οικογενειών ...

Arcadian Child: Επανακυκλοφορεί σε βινύλιο και cd το Afterglow

Οι Κύπριοι psych rockers Arcadian Child επανακυκλοφορούν το ντεμπούτο άλμπουμ τους, Afterglow, με την ...

Δημοπρατήθηκε ηλεκτρική κιθάρα του Χέντριξ πριν γίνει διάσημος

Τέσσερις φορές πάνω από τις σχετικές εκτιμήσεις ήταν η τιμή που έπιασε σε πρόσφατη ...

X