Συμφωνική Ορχήστρα Νέων: Grande Concerto

Πρεμιέρα Rachmaninoff και ένδοξος Beethoven

Γράφει ο Αντρέας Τσαούσης

Η συναυλία της Σ.Ο. Νέων, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, προσφέρει διπλό bonus στους φιλόμουσους.Το πρώτο είναι η παγκύπρια πρεμιέρα του περίφημου 3ου Κονσέρτου για Πιάνο του S. Rachmaninoff. Εκατόν εννιά χρόνια μετά την πρεμιέρα του έργου αυτού στην Αμερική, με σολίστ τον ίδιο τον συνθέτη, θα έχουμε τη τύχη να το ακούσουμε ζωντανά για πρώτη φορά στη Κύπρο από τον δικό μας κορυφαίο πιανίστα Μανώλη Νεοφύτου.

Η σύνθεση αυτή θεωρείται από τις πιο απαιτητικές στο κλασικό ρεπερτόριο και όλοι οι μεγάλοι σολίστ την αντιμετώπιζαν με δέος.  Ο Μανώλης Νεοφύτου σίγουρα θα αντιμετωπίσει την μουσική αυτή πρόκληση με το απαιτούμενο δέος, αλλά ταυτόχρονα με τη σιγουριά του μεγάλου ταλέντου του.  Την πολύπλοκη δομή του έργου αυτού ανέδειξε το 1996 η ταινία SHINE, που αναφερόταν στη ζωή του πιανίστα David Helfgott.

Το δεύτερο bonus  είναι η 5η Συμφωνία του Beethoven, ίσως η δημοφιλέστερη Συμφωνία όλων των εποχών. Οι φιλόμουσοι θα απολαύσουν αυτή τη συνταρακτική σύνθεση για 2η φορά μέσα σε 3 μήνες!  Η πρώτη φορά ήταν τη 1η Ιουνίου με την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου με μαέστρο τον εκφραστικό και δημοφιλή Jens Bachmann.  Η Συναυλία αυτή υπήρξε πολύ επιτυχής, και την χαρακτηρίσαμε στο ΠΑΡΑΘΥΡΟ/ΠΟΛΙΤΗΣ στις 10 Ιουνίου σαν τη «Συναυλία της Χρονιάς».

Τη Δευτέρα, το φιλόμουσο κοινό θα έχει την σπάνια ευκαιρία να απολαύσει ξανά το μοναδικό αυτό έργο με την φρεσκάδα και τον όγκο (αναμένουμε 70 μουσικούς επί σκηνής) της Σ.Ο.Νέων, όχι για να συγκρίνει αλλά για να διπλασιάσει την μουσική του απόλαυση.  Ο μαέστρος Γιώργος Κουντούρης θα καθοδηγήσει τα παιδιά του στην όμορφη αυτή μουσική, αλλά και ιδεολογική, πάλη ανάμεσα στο «Καλό» και το «Κακό», και αναμένουμε ότι θα δώσει το δικό του στίγμα στην όλη παράσταση.

Δ.Θ. Στροβόλου, Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 8:30.

 

 

 

 

You May Also Like

Τι απαντά το Πανεπιστήμιο Κύπρου για το ΠΑΜΤ

«Το ΠΚ ουδέποτε δήλωσε δημόσια ότι δεν θέλει το ΠΑΜΤ», ανέφερε στον «Π» η ...

Nicosia Beach Party στην Παλιά Ηλεκτρική

Το 1ο Nicosia Beach Party έρχεται αυτή την Κυριακή 10 Ιουνίου μεταξύ των ωρών ...

The Cranberries: «Θα τελειώσουμε αυτό που αρχίσαμε»

Οι The Cranberries – όσοι απέμειναν – θα προχωρήσουν στην κυκλοφορία καινούργιου άλμπουμ και ...

Cyprus Rocks Festival 2019

Οι φαν της κλασικής ροκ θα εκτιμήσουν πολύ τη φετινή διοργάνωση του Cyprus Rocks ...

200 κιθάρες στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας

Η Κιθαριστική Ορχήστρα Κύπρου παρουσιάζει την μεγαλύτερη κιθαριστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Κύπρο, ...

X