Το λάθος του Ζεεχόφερ

Τον Ιούλιο, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε ότι θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το twitter για να μεταφέρει το μήνυμά του απευθείας στον λαό καθώς το κόμμα του, η Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) της Βαυαρίας, είναι αντιμέτωπο με μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση τον Οκτώβριο που θα μπορούσε να του στερήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην περιοχή.
Σε αντίθεση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι περίπου εθισμένος στο twitter, οι Γερμανοί πολιτικοί δεν χρησιμοποιούν ιδιαίτερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να απευθυνθούν στους ψηφοφόρους τους.

“Θα ξεκινήσω πιθανόν να χρησιμοποιώ το twitter στο τέλος Αυγούστου”, δήλωσε ο 69χρονος Ζεεχόφερ απευθυνόμενος σε πλήθος Γερμανών πολιτών που απολάμβαναν την μπίρα τους στη μικρή πόλη Τέγκινγκ αμ Ιν στη νότια Γερμανία. “Τώρα αισθάνομαι υποχρεωμένος να το κάνω γιατί διαφορετικά δεν θα μπορέσω να μεταδώσω κάποιες αλήθειες στον ευρύτερο πληθυσμό”, πρόσθεσε σε βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας “Die Welt”.

Και πράγματι έτσι έγινε. Ο λογαριασμός @Seehofer, ο οποίος δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2008 είναι πλέον ενεργός. Περίπου από τα μέσα Αυγούστου αν και υπήρξαν κάποια λίγα tweets και από τον Ιούλιο. Μέχρι τότε υπήρχε “σιωπή” από τον περασμένο Φεβρουάριο. Είδα ότι έχει 62 tweetw, ακολουθεί 56 και τον ακολουθούν 205.

Αλλά!!! Ψάχνοντας και λίγο ακόμα είδα ότι υπάρχουν και άλλοι δύο ενεργοί λογαριασμοί ο @thehoferhorst και ο @realVollHorst. Και οι δύο ξεκίνησαν τον Αύγουστο. Άντε να βγάλεις άκρη, ποιος είναι τι. Ο πρώτος πάντως έχει για φωτογραφία cover ένα δίχρωμο… καναπέ. Αλλά και πάλι δεν ξέρεις ποτέ με τους πολιτικούς. Ενώ ο άλλος, εκτός από ό,τι θυμίζει τον λογαριασμό του Προέδρου Τραμπ (@realDonaldTrump) μοιάζει (δεν μιλάω γερμανικά και αυτό είναι πρόβλημα) να είναι ο σωστός. Προσπάθησα να μάθω περισσότερα από αυτούς που ακολουθούν, καθώς ένας σοβαρός πολιτικός ακολουθεί μεν όλο τον κόσμο (σύμφωνα με τη μία σχολή και σύμφωνα με την άλλη δεν ακολουθεί κανέναν), αλλά οπωσδήποτε ακολουθεί μέσα ενημέρωσης και άλλους πολιτικούς.

Βρήκα όμως άλλο λαβράκι. Μετά τις ανακοινώσεις του Ιουλίου, δημιουργήθηκαν τον Αύγουστο 18 άλλοι λογαριασμοί που διεκδικούν ότι είναι ο Ζεεχόφερ. Άλλοι δεν έχουν καν φωτογραφία, άλλοι φαίνονται αμέσως από τη φωτογραφία ότι είναι ψεύτικοι, άλλοι πάλι πρέπει να ψάξεις παραπάνω, όπως εκείνος που αντί για το κόμμα του, το CSU της Βαυαρίας, έχει το AdF, την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Αλλά ο Ζεεχόφερ ηγείται της CSU, του βαυαρικού αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Συχνά, μάλιστα, προκαλεί σχόλια και επικρίσεις μέσα στο καλοκαίρι και λίγο έλειψε να ρίξει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση με αφορμή διαμάχη του με την καγκελάριο για το μεταναστευτικό.

Στις εκλογές του Οκτωβρίου, η CSU θα αναμετρηθεί τον Οκτώβριο με την Εναλλακτική για τη Γερμανία, η οποία αναμένεται να εισέλθει για πρώτη φορά στο τοπικό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις η στήριξη προς το συντηρητικό μπλοκ -το οποίο απαρτίζεται από τη CDU και τη CSU- μειώθηκε σε εθνικό επίπεδο σε 29. Αντίθετα, η AfD εμφανίζεται με το υψηλό 17%.

Δεν είναι σίγουρο ότι ο Ζεεχόφερ θα καταφέρει να διορθώσει το πρόβλημα, που στην ουσία δημιούργησε ο ίδιος με τις ανακοινώσεις του, μέχρι τον Οκτώβριο. Και το twitter, αντί για το εργαλείο επικοινωνίας που είναι για τους περισσότερους πολιτικούς για τον ίδιο μπορεί να καταλήξει σε βαρίδι.
Συμβουλή προς πολιτικούς λοιπόν: τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χτίζονται σιγά-σιγά. Δεν είναι ανοίγω ένα λογαριασμό και τελειώσαμε. Όσο για τον κύριο Zεεχόφερ, κάποιος από το επιτελείο του θα μπορούσε να ζητήσει να κλείσουν οι fake λογαριασμοί. Κι επίσης καλό θα ήταν να ξεχάσει το twitter για την ώρα και να στραφεί στο Instagram. Χωρίς ανακοινώσεις.

You May Also Like

Το αντίο στην Φάρμα

Πρέπει να ήταν γύρω στο 2011 όταν η αδελφή μου, την οποία άφησα περίπου ...

Ένα αποτυχημένο πραξικόπημα

Αυτό που ξεκίνησε στην Αυστραλία πριν από δέκα μέρες μου ‘χει χαλάσει τον ύπνο. ...

Πώς το twitter σταμάτησε τον πόλεμο στο Ιράν

Στην αρχή φάνηκε ότι το twitter είναι το νέο πολεμικό όπλο, ιδιαίτερα για τον ...

Η απο-ουμπεροποίηση της Uber

Νά τώρα εμένα αυτά είναι που με εκνευρίζουν. Γίνεται μια αγοραπωλησία και πέφτουν όλοι ...

Γονείς στο δίκτυο

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Ένα από τα ζητήματα που δημιουργούν τα μέσα ...

Σε ποιον ανήκει το selfie;

@valia_kaimaki Προσπάθησα να ψάξω λίγο την ιστορία του μακάκου [ή μακάκα, οι γνώμες διίστανται] ...

X