2ο Animattikon Project 2018 στην Πάφο

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Χαράλαμπος Μαργαρίτης μιλά στο «Π»

Το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος ετοιμάζεται για τη δεύτερη έκδοση του ετήσιου διεθνούς φεστιβάλ animation που διοργανώνει με τίτλο “The Animattikon Project”. Το φεστιβάλ αρχίζει την ερχόμενη Κυριακή 28 Οκτωβρίου, τη Διεθνή Μέρα Animation, και προτείνει μια σειρά από εκδηλώσεις που διαρκούν μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του φεστιβάλ Χαράλαμπο Μαργαρίτη, η φετινή διοργάνωση είναι πιο εμπλουτισμένη σε πολλά επίπεδα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερες από 50 ταινίες από 30 διαφορετικές χώρες, αποκλειστικές πρεμιέρες, εκλεκτούς καλεσμένους από το εξωτερικό, εργαστήρια και διαλέξεις.

Κι όλα αυτά κόντρα στους καιρούς όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, επικρατεί μια θλιβερή αντίφαση ανάμεσα στις δημιουργικές δυνάμεις και τη βαθιά πνευματικότητα που υπάρχουν στην Κύπρο, και στις ελάχιστες ευκαιρίες που δίνονται, ώστε αυτές οι δυνάμεις να αξιοποιηθούν και να έρθουν στην επιφάνεια. «Είναι κρίμα, γιατί είμαστε διαρκώς ένα (αποφασιστικό) βήμα μακριά από το να προκύψουν αληθινά θαύματα», παρατηρεί.

Για δεύτερη χρονιά φέτος. Το πρώτο που θα ήθελα να ρωτήσω είναι ποιο θεωρείς πως είναι το καινούργιο στοιχείο που προστίθεται στη φετινή διοργάνωση.

Αυτή η διοργάνωση είναι πιο πλούσια από την περσινή σε πολλά επίπεδα. Φέτος, εγκαινιάζουμε καινούργιες συνεργασίες με θεσμούς του εξωτερικού, όπως το World Film Fair, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Φλωρεντίας και το KIDS FIRST! Festival, του Σαν Φρανσίσκο, ενώ ανανεώνουμε και την πετυχημένη συνεργασία μας με το Διεθνές Φεστιβάλ και Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros. Συνεχίζοντας τον εμπλουτισμό, προτείνουμε έξι διαφορετικά προγράμματα, με προβολές ταινιών animation μικρού μήκους, σε τέσσερις ωραίους και δημοφιλείς χώρους της πόλης. Επίσης, διοργανώνουμε ένα εργαστήριο για παιδιά, υποδεχόμαστε επαγγελματίες από τον χώρο του animation, οι οποίοι θα δώσουν σημαντικές διαλέξεις, και παρουσιάζουμε δύο αποκλειστικές πρεμιέρες ταινιών μεγάλου μήκους. Και για να τα γιορτάσουμε όλα αυτά, προσκαλούμε το κοινό σε δύο ξεχωριστά πάρτι!

Την πρώτη χρονιά το φεστιβάλ ήταν υπό τη σκέπη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Πώς είναι τα πράγματα φέτος, χωρίς Πάφος2017;

Ας πούμε ότι θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα. Διανύουμε τον όγδοο μήνα μετά την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για τον πολιτισμό, ούτε καμιά πρόθεση στήριξης πρωτοβουλιών όπως η δική μας, από τη μεριά του Δήμου Πάφου. Οι διακηρύξεις του Ιανουαρίου, για την υποτιθέμενη στήριξη της πολιτιστικής ανάπτυξης, αποδείχθηκαν κούφιες. Φέτος, για παράδειγμα, το Animattikon Project θα απουσιάζει από το Αττικόν (την έδρα του!), διότι ο δήμος δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον να παραχωρήσει τον χώρο για τις ανάγκες του φεστιβάλ. Δεν μπορώ να πω ότι η στάση αυτή μας εκπλήττει – δεν παύει, ωστόσο, να μας απογοητεύει.

Έχουμε δείγματα δουλειάς αντιπροσωπευτικά νέων τάσεων στο animation;

Δεν θα μιλούσα για νέες τάσεις στο animation, αλλά μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι θα δούμε πολλές απρόσμενες και μοναδικές προσεγγίσεις. Ενδεικτικά αναφέρω την ταινία “Ίσως είμαι εγώ” του Δημήτρη Σίμου, που συνιστά μια εξαιρετικά ποιητική αξιοποίηση της τεχνικής του ψηφιακού animation, καθώς και την ταινία “The Ox” του Γιώργου Νικόπουλου (θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Κύπρο) που ανοίγει νέους ορίζοντες ως προς τον συνδυασμό θεάτρου σκιών και animation.

Πρόσφατα συμμετείχες ως διευθυντής του Animattikon Project και ως πρέσβης των Ευρωπαϊκών Βραβείων Animation Emile στην Κύπρο, στο Athens Animation Agora, που έγινε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Μίλησέ μας για την εμπειρία σου.

Το Animation Agora είναι ένα σκέλος του φεστιβάλ Animasyros (αυτή ήταν η πρώτη χρονιά που έγινε εκτός Σύρου), και αφορά τους επαγγελματίες του animation: δημιουργούς, διοργανωτές φεστιβάλ, παραγωγούς, σκηνοθέτες κ.ά. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, καθώς είχα την ευκαιρία να γνωρίσω σημαντικά πρόσωπα από τον χώρο του animation και να παρακολουθήσω παρουσιάσεις για εξαιρετικά κρίσιμα θέματα. Γενικότερα, θα ήθελα να τονίσω ότι, σε επίπεδο οργάνωσης, αλλά και περιεχομένου και επαγγελματισμού και δοτικότητας, το Animasyros είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση – προσωπικά, κάθε φορά που μου δίνεται η ευκαιρία να μετέχω στις εκδηλώσεις του, αισθάνομαι να παίρνω πολύτιμα μαθήματα.

Αναφέρθηκες στο Animasyros, και μας είπες και προηγουμένως ότι συνεχίζεται η συνεργασία των δύο φεστιβάλ, του Animattikon με το Animasyros. Θα ήθελα να μας μιλήσεις περισσότερο για τα οφέλη που παρέχει αυτή η συνεργασία.

Η συνεργασία με το Animasyros αποτελεί για εμάς ένα πολύ μεγάλο προνόμιο. Τα μέλη της ομάδας αυτού του καταπληκτικού φεστιβάλ (κορυφαίου στην Ελλάδα και από τα κορυφαία διεθνώς) ήταν οι πρώτοι που πίστεψαν στο εγχείρημα του Animattikon Project και είναι τεράστια η χαρά μας καθώς η συνεργασία έχει αποκτήσει στέρεες βάσεις, ανανεώνεται και εμπλουτίζεται. Το σημαντικότερο όφελος είναι η θετική στάση αυτών των ανθρώπων, η προθυμία, η διάθεσή τους να προσφέρουν κάθε βοήθεια. Και το σπάνιο και συγκινητικό, που θέλω να τονίσω, είναι το γεγονός ότι μας στήριξαν από την πρώτη στιγμή, χωρίς να έχουν κανένα απολύτως κέρδος. Δεν ξέρω αν μπορώ να εκφράσω επαρκώς πόσο σημαντική ήταν αυτή η ενθάρρυνση για εμάς… Βλέπεις, αυτό που συνήθως αντιμετωπίζουμε είναι επιφύλαξη και δισταγμός, αν όχι άμεση απόρριψη. Οι άνθρωποι του Animasyros μας έκαναν να αισθανόμαστε λιγότερο μόνοι. Δεν περιγράφεται η ευγνωμοσύνη για τέτοια δωρεά.

Εκτός όλων των άλλων, διδάσκεις στο Κέντρο Τεχνών Κίμωνος, κάτι που σημαίνει πως βρίσκεσαι συνεχώς σε επαφή με νεότερες γενιές, με παιδιά, αλλά και με πολλές διαφορετικές απόψεις και σκέψεις. Μίλα μας για τις παρατηρήσεις σου σε σχέση με τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των παιδιών, αλλά και για όσα βλέπεις στους ενήλικους.

Η γενικότερη επισήμανση που έχω να κάνω είναι για τη θλιβερή αντίφαση ανάμεσα στις δημιουργικές δυνάμεις και τη βαθιά πνευματικότητα που υπάρχουν στην Κύπρο, και στις ελάχιστες ευκαιρίες που δίνονται, ώστε αυτές οι δυνάμεις να αξιοποιηθούν και να έρθουν στην επιφάνεια. Αισθάνομαι ότι κυριαρχεί μια τάση απαξίωσης απέναντι στην τέχνη, και μια ανόητη κουλτούρα “πρακτικού πνεύματος” (μιλάμε για τον πιο στενόμυαλο και φαύλο ορθολογισμό), που μας έχει πείσει ότι είναι προτιμότερο να μην ασχολούμαστε με πνευματικά ζητήματα. Η τέχνη έχει κατρακυλήσει στον πάτο της κλίμακας προτεραιοτήτων, και οι περισσότεροι συμπατριώτες μας είτε κοιτάζουν αμήχανοι και διστακτικοί, είτε είναι αδιάφοροι, ακόμα και αρνητικοί απέναντί της. Είναι κρίμα, γιατί είμαστε διαρκώς ένα (αποφασιστικό) βήμα μακριά από το να προκύψουν αληθινά θαύματα.

Όταν ετοιμαζόσουν να ξεκινήσεις το Animattikon project, σίγουρα θα είχες μια εικόνα των πραγμάτων που θα έβρισκες, όμως αλλιώς τα βλέπει κανείς τα πράγματα απ’ έξω, κι αλλιώς όταν κάτσει από τη μέσα μεριά του διευθυντή ενός τέτοιου φεστιβάλ. Ανταποκρίθηκαν, αυτά που έλαβες, στις προσδοκίες που είχες;

 Ας πούμε ότι βρήκα πολλά από αυτά που περίμενα, αλλά όχι ακριβώς εκεί όπου περίμενα να τα βρω! Επίσης, αντιμετωπίσαμε πολλά απροσδόκητα περιστατικά, ακόμα και «κουφά» – για να το θέσω κομψά. Γενικώς, πήρα (και εξακολουθώ να παίρνω) μεγάλα μαθήματα, παρά τις απογοητεύσεις που έχουν μεσολαβήσει. Χαίρομαι, λοιπόν, που μπορώ να πω ότι εγώ προσωπικά, σε σχέση με το Animattikon, είμαι πέρα για πέρα ευχαριστημένος. Ταυτόχρονα, και αφήνοντας κατά μέρος την προσωπική πτυχή του ζητήματος, ειλικρινά πιστεύω ότι το Animattikon, ως εγχείρημα, μπορεί να προσφέρει σπουδαία πράγματα στην τέχνη του animation. Έτσι κι αλλιώς, το Animattikon Project δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός – το αληθινό μας ζητούμενο είναι η τέχνη του animation, αυτήν μας ενδιαφέρει να καλλιεργούμε, με κάθε δημιουργικό τρόπο. Συνεπώς, αν το Animattikon πάψει να υπηρετεί, να προβάλλει και να προωθεί το animation, τότε θα κατεβάσουμε, απλώς, τα ρολά και θα πάμε παρακάτω.

 +Οι πληροφορίες για τις δράσεις του φεστιβάλ είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα τουστο http://animattikon.com και στη σελίδα του στο Facebook.

Συνέντευξη στον Παύλο Νεοφύτου

You May Also Like

«Yπάρχει κατάλληλη ηλικία για να μάθει κανείς την πραγματική ιστορία;»

Ο διάσημος συγγραφέας παιδικών βιβλίων και παιδαγωγός Γιάνους Κόρτσακ και το έργο του είναι ...

Αφγανές κινηματογραφίστριες απευθύνουν έκκληση από το φεστιβάλ της Βενετίας

Οδυνηρή μαρτυρία πριν λίγες μέρες στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας όπου δύο αφγανές κινηματογραφίστριες ...

Βραδιές ντοκιμαντέρ στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης ΣΠΕΛ

Βραβευμένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού τον περασμένο Αύγουστο φιλοξενεί από ...

Άλκη Ζέη: Προτού κρυώσει ο καφές

Συνέντευξη στη Μερόπη Μωυσέως | Φωτογραφία Ελένη Παπαδοπούλου Και μόνο η παρουσία της Άλκης ...

Σοφία Παπάζογλου: Μας πήρε και μας σήκωσε η ποπ

Συνέντευξη στη Μερόπη Μωυσέως Οι μουσικές συγγένειες της Σοφίας Παπάζογλου με τους εγχώριους “Μακάμ” ...

ΓΙΑΣΑΡ ΕΡΣΟΪ : Η τέχνη είναι όπλο στα χέρια μου

Συνέντευξη στη Μερόπη Μωυσέως | Μετάφραση Μαρία Σιακαλλή | Φωτογραφία Ελένη Παπαδοπούλου “Είμαι Κύπριος ...

X