Γράφει η Κατερίνα Μιχάηλου 

Ένα συγκλονιστικό μονόπρακτο που χρησιμοποιεί το λόγο του Γιάννη Ρίτσου για να μας αφηγηθεί ένα κομμάτι της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου μας, o «Αποχαιρετισμός» σε σκηνοθεσία Μαρίνου Ανωγυριάτη, συνεχίζει τις παραστάσεις του σε σχολεία, μικρές και μεγάλες κοινότητες, σε οργανισμούς και Δήμους της Κύπρου.  Σήμερα Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, η παράσταση ανεβαίνει στην κοινοτική αίθουσα Πυργών-στο χωριό Πυργά-,  και αύριο Σάββατο 6 Οκτωβρίου στην αίθουσα Καστελιώτισσα στη Λευκωσία.

Η παράσταση αποτελεί πρωτοβουλία του Κύπριου ομογενή της Αμερικής κύριου Νίκου Μουγιάρη, και η ιδέα της πραγματοποίησής της στην Κύπρο, προέκυψε όταν μαζί με τον παραγωγό Πόλυ Κυριάκου, παρακολούθησαν το συγκεκριμένο έργο στην Αμερική, όπου ανέβηκε από ένα Κύπριο ομογενή. «Είδαμε μαζί την παράσταση και ο κος Μουγιάρης είχε την επιθυμία να ανεβάσουμε αυτή το έργο και στην Κύπρο», όπως ανέφερε στον «Π» ο κος Κυριάκου.

είναι ένας αξιόλογος ηθοποιός, τον οποίο επέλεξα γιατί είδα στην έκφραση αλλά και στο παρουσιαστικό του, τον Γρηγόρη Αυξεντίου

Το έργο πραγματοποίησε ήδη μεγάλο αριθμό παραστάσεων σε πολλά σχολεία της Κύπρου: «Τα πιο συγκινητικά σχόλια έρχονται από παιδιά που παρακολουθούν την παράσταση στα σχολεία τους. Φυσικά προηγείται μία εισαγωγή από τους φιλολόγους, με την οποία τα παιδιά αποκτούν μία εικόνα για το ποιος είναι ο Γρηγόρης Αυξεντίου. Και όταν γίνεται η παράσταση, τα παιδιά συγκινούνται ιδιαίτερα».

Τον Σταυραετό του Μαχαιρά υποδύεται ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Αλκηβιάδης. Όπως ανέφερε ο παραγωγός της παράστασης «είναι ένας αξιόλογος ηθοποιός, τον οποίο επέλεξα γιατί είδα στην έκφραση αλλά και στο παρουσιαστικό του, τον Γρηγόρη Αυξεντίου. Μου τον θύμισε, και με την πολύ καλή σκηνοθεσία του Μαρίνου Ανωγυριάτη, έδωσαν μια ανθρώπινη, διάσταση στο κείμενο του ποιητή».

Ιδιαίτερη χροιά στο έργο προσδίδει το οπτικοακουστικό υλικό που προβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης, το οποίο «βάζει το θεατή σε ένα ανάλογο συναίσθημα, με γη, ουρανό, θάλασσα, φωτιά και χώμα». Εντούτοις ένα από τα πιο ωραία και συγκινητικά κομμάτια του έργου είναι η μουσική που ακούγεται σε ορισμένα σημεία του έργου.

*Παραστάσεις 5/10 Κοινοτική Αίθουσα Πυργών, στο χωριό Πυργά, 6/10 στην Αίθουσα Καστελιώτισσα στη Λευκωσία, στις 20:00. Είσοδος Ελεύθερη. Πληροφορίες: 96693750

Ο Κωνσταντίνος Αλκιβιάδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό. Εκπληρώνοντας τη στρατιωτική του θητεία φεύγει στην Αθήνα για σπουδές. Το 2004 άρχισε τις σπουδές του στο Τ.Ε.Ι Αθηνών  στο τμήμα της Βιβλιοθηκονομιας. Το 2006 γίνεται η πρώτη επαφή με την υποκριτική μπαίνοντας στην Ακαδημία Τέχνης στην Αθήνα. Παράλληλα φοιτούσε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Συμμετοχή σε σεμινάρια με καταξιωμένους ανθρώπους του Θεάτρου όπως Κώστας Φιλίπογλου(σωματικό θέατρο), Αντώνης Καφετζοπουλος(υποκριτική), Κώστας Γεωργουσοπουλος, Παύλος Χα’ι’καλης κ-α. Θα συνεχίσει τις σπουδές του στο Queen Margaret Univercity κάνοντας BA in performing arts.  Με την επιστροφή του στο νησί το 2010 ξεκίνησε να εργάζεται ανελλιπώς. Θεατρικές παραγωγές στις οποίες συμμετείχε είναι: Θεατρική ομάδα Σόλο για Τρεις «Ή Α’ι’σιε πάει διακοπές» σε σκηνοθεσία Μαρίας Καρσερά, Θέατρο Σκάλα «Πηνελόπη» του elda wash σε σκηνοθεσία του Κλείτου Κλείτου, «ο Θησέας στην κοιλιά του Μινώταυρου» του Μιχάλη Πασιαρδη σε σκηνοθεσία του Φωτου Φωτιάδη, Ο αγαπητικός της βοσκοπουλας» στην Εθαλ, σε σκηνοθεσία  Χριστου Ζανου, Θέατρο Versus «rotvailer» του Γκιγιερμο Ερας σε σκηνοθεσία Μαρίνου Ανωγυριατη, Θέατρο Ένα “Αντιγόνη του Σοφοκλή” σε σκηνοθεσία Ανδρέα Χριστοδουλιδη και «Το αμάρτημα της μητρός μου» σε σκηνοθεσία Χριστου Ζανου. Το 2016 συμμετείχε στην πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, sunrise in kimmeria σε σκηνοθεσία του Σάιμον Φαρμακά.

 

You May Also Like

«Οι Λύκοι» της Σάρα Ντελάπ από το Φανταστικό Θέατρο

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτιστική Αποκέντρωση, Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού», το Φανταστικό ...

«Η αλήθεια της Φρίντα Κάλο λέει πολλά στο σύγχρονο κόσμο»

Πρεμιέρα έκανε στις 30 Δεκεμβρίου 2018, η νέα παραγωγή της θεατρικής ομάδας Persona, σε ...

«Ρίμες Αγάπης»: ο έρωτας στην Κύπρο των ιπποτών

Ο Αλέξανδρος Αχτάρ και ο Παναγιώτης Μπρατάκος συναντούν τον κύριο Στέλιο Καυκαρίδη, τον Στέλιο ...

Τα νέα μέτρα μας κλείνουν ξανά με έμμεσο τρόπο, λέει ο Διευθυντής του Παττίχειου Θεάτρου Λεμεσού.

Η επαναλειτουργία των θεάτρων στη Λεμεσό και Πάφο, στη βάση των νέων οριζόντιων μέτρων, ...

«Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ»: συζήτηση με το κοινό

Την ευκαιρία για συζήτηση των μηνυμάτων που περνά στους θεατές  το αριστούργημα του Σάμιουελ ...

Πρεμιέρα για «Αχαρνείς» του ΘΟΚ

Με την πρώτη σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη «Αχαρνείς» (425 π.Χ.), σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή, ...

X