Γράφει ο Μανώλης Καλατζής 

Ένα δημοσίευμα του «Π» ήταν αρκετό για να κινητοποιήσει τον Δήμο Λευκωσίας και τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, για να επισκευαστεί το μνημείο που στήθηκε πριν 23 χρόνια στην οδό Λήδρας ακριβώς πάνω στο οδόφραγμα.

Ο Κ. Γιωρκάτζης, ο οποίος οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ανταποκρίνεται αμέσως, σε επισημάνσεις που αφορούν προβλήματα στη Λευκωσία, αποφάσισε να προχωρήσει στην ανακατασκευή του μνημείου, ώστε να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή.

Θα φτιαχτεί

Σε επιστολή που λάβαμε από τον Δήμο Λευκωσίας αναφέρεται πως μετά το δημοσίευμα του «Π» σχετικά με το μνημείο το «Ψήφισμα» που βρίσκεται στις οδούς Λήδρας και Λιπέρτη κοντά στο οδόφραγμα «και αναγράφει τα άρθρα της διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα ελληνικά, σας πληροφορούμε ότι ο δήμος εδώ και μέρες εξέτασε την κατάσταση του μνημείου, κοστολόγησε τις ζημιές και σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη, τον κ. Θεόδουλο Γρηγορίου προχωρεί στην επιδιόρθωση, συντήρηση και καθαρισμό του».

Από το 1995

Στην επιστολή του Δήμου Λευκωσίας αναφέρεται πως το μνημείο με την ονομασία «Ψήφισμα» αποτελεί δωρεά του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού προς τους δημότες της Λευκωσίας και έγινε με την ευκαιρία του ευρωπαϊκού πολιτιστικού μήνα, που πραγματοποιήθηκε το 1995. Το έργο, φιλοτεχνήθηκε από τον εικαστικό Θεόδουλο Γρηγορίου και δηλώνει την πίστη των κατοίκων της πόλης στα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην κυκλική βάση του μνημείου αναγράφεται στην ελληνική γλώσσα μέρος του κειμένου Υπέρ της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το μνημείο τα τελευταία χρόνια έχει σχεδόν διαλυθεί με αποτέλεσμα να έχει καταστεί εστία μόλυνσης σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της πρωτεύουσας.

 

You May Also Like

Περπατώντας τη λεωφόρο Αμμοχώστου

Αν θέλετε μια απογευματινή περιπέτεια στην κόψη του ξυραφιού με τα παιδιά και τους ...

Jeuneville: Μια περιοχή στο Παρίσι που έχει σχεδιαστεί για νέους και για καινοτόμες επιχειρήσεις

Ο αρχιτέκτονας Ζαν Νουβέλ υπογράφει ένα μοναδικό και πρωτοποριακό έργο που θα μεταμορφώσει ριζικά ...

Μουσικά Φεστιβάλ: O Derek Ridgers ανοίγει το φωτογραφικό του αρχείο

Για να γιορτάσει την 50η επέτειο του Glastonbury, ο φωτογράφος Derek Ridgers ανοίγει το ...

Ένα Πομπιντού στο Jersey City

Σε μια ίσως μη αναμενόμενη τοποθεσία θα ανοίξει το πρώτο αμερικανικό παράρτημα του Πομπιντού. ...

Louise Bourgeois: 3 εκθέσεις από ύφασμα, λόγο και χρώμα.

Το συναρπαστικό σύμπαν της Γαλλο-Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας έχει την τιμητική του το 2022. Το πολυδιάστατο ...

Έριξαν αυλαία οι «Νύχτες Καλοκαιριού 2020»

Οι «Νύχτες Καλοκαιριού 2020» έριξαν αυλαία την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου αφήνοντας πίσω τους τις ...

X