Γράφει ο Μανώλης Καλατζής 

Ένα δημοσίευμα του «Π» ήταν αρκετό για να κινητοποιήσει τον Δήμο Λευκωσίας και τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, για να επισκευαστεί το μνημείο που στήθηκε πριν 23 χρόνια στην οδό Λήδρας ακριβώς πάνω στο οδόφραγμα.

Ο Κ. Γιωρκάτζης, ο οποίος οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ανταποκρίνεται αμέσως, σε επισημάνσεις που αφορούν προβλήματα στη Λευκωσία, αποφάσισε να προχωρήσει στην ανακατασκευή του μνημείου, ώστε να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή.

Θα φτιαχτεί

Σε επιστολή που λάβαμε από τον Δήμο Λευκωσίας αναφέρεται πως μετά το δημοσίευμα του «Π» σχετικά με το μνημείο το «Ψήφισμα» που βρίσκεται στις οδούς Λήδρας και Λιπέρτη κοντά στο οδόφραγμα «και αναγράφει τα άρθρα της διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα ελληνικά, σας πληροφορούμε ότι ο δήμος εδώ και μέρες εξέτασε την κατάσταση του μνημείου, κοστολόγησε τις ζημιές και σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη, τον κ. Θεόδουλο Γρηγορίου προχωρεί στην επιδιόρθωση, συντήρηση και καθαρισμό του».

Από το 1995

Στην επιστολή του Δήμου Λευκωσίας αναφέρεται πως το μνημείο με την ονομασία «Ψήφισμα» αποτελεί δωρεά του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού προς τους δημότες της Λευκωσίας και έγινε με την ευκαιρία του ευρωπαϊκού πολιτιστικού μήνα, που πραγματοποιήθηκε το 1995. Το έργο, φιλοτεχνήθηκε από τον εικαστικό Θεόδουλο Γρηγορίου και δηλώνει την πίστη των κατοίκων της πόλης στα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην κυκλική βάση του μνημείου αναγράφεται στην ελληνική γλώσσα μέρος του κειμένου Υπέρ της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το μνημείο τα τελευταία χρόνια έχει σχεδόν διαλυθεί με αποτέλεσμα να έχει καταστεί εστία μόλυνσης σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της πρωτεύουσας.

 

You May Also Like

2η βδομάδα για το Summer Edition 2020 Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας

Η 2η βδομάδα των καλοκαιρινών δράσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας περιλαμβάνει μουσική, θέατρο αλλά ...

Φεστιβάλ Τεχνών FANEROMENI21: Πολιτισμός ξανά!

Η αυλή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου στη Φανερωμένη, ανοίγει ξανά και μας προσκαλεί ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 7η

Γράφει η Ειρήνη Παπακυριακού / Μουσικός Μέρα καραντίνας: 7 Εφτά μέρες σε καραντίνα. Ποιός ...

Το Fork Food Market επιστρέφει στο Δημοτικό Κήπο

Tο Fork Food Market επιστρέφει στο Δημοτικό Κήπο της Λευκωσίας για ακόμα δύο εκδηλώσεις μέσα στον ...

«Με δύναμη από την Κηφισιά» από το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»

Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» ανακοινώνει την επόμενη παραγωγή του, την κωμωδία «Με δύναμη από την ...

Λεμέσια 2018: Τριήμερο νυχτερινό τουρνουά Beach Water Polo

Πλούσιο θέαμα αναμένεται να προσφέρει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Beach Water Polo, που ...

X