«Δρόμοι Κροκοδείλων»: Εργαστήρια κίνησης και δραματουργίας στις Αποθήκες ΘΟΚ

Στο πλαίσιο των δράσεων Α’ Τριμήνου «Δρόμοι Κροκοδείλων», Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου διοργανώνει εργαστήρι κίνησης «This is not my body» με τον Παναγιώτη Τοφή και εργαστήρι δραματουργίας «Αλλεπάλληλες μεταφράσεις, το λογοτεχνικό κείμενο στη σκηνή | εικόνα και ατμόσφαιρα», με τον Ευριπίδη Δίκαιο.

  • Εργαστήρι κίνησης | Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018, 15:00-18:00

 This is not my body

Με τον Παναγιώτη Τοφή

Το εργαστήρι απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες χορευτές, ερμηνευτές και ηθοποιούς, οι οποίοι έχουν καλή σχέση και εμπειρία με την κίνηση, ηλικίας άνω των 18. Μέσω του εργαστηρίου θα δoθούν πρακτικά εργαλεία προς δημιουργία και έρευνα κινητικού υλικού και σύνθεσής του, έχοντας ως κεντρικό άξονα την αποποίηση του οργανικού προς την ενσωμάτωση εξωτερικών ενεργειών, σε μια διαδικασία μεταμόρφωσης.

Διαβάστε επίσης: «Goofy» και «Ani-Ma» στις Αποθήκες ΘΟΚ

Οι ασκήσεις αυτοσχεδιασμού περιλαμβάνουν στοιχεία από διάφορες σωματικές τεχνικές (somatics), διαλόγους μεταξύ κενού χώρου και σώματος, χρήση αντικειμένων και πειραματισμούς σε σχέση με την αίσθηση της αφής.

Διάρκεια εργαστηρίου: 3 ώρες

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 16

Παναγιώτης Τοφή

Χορογράφος, κινησιολόγος, χορευτής, ερμηνευτής. Έχει γεννηθεί στην Κύπρο, όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία πέντε χρόνια. Αποφοίτησε από το Trinity Laban Λονδίνου με Δίπλωμα Σπουδών Χορού (2010) και με Πτυχίο Σύγχρονου Χορού (2014), με διάκριση. Έχει συνεργαστεί ως ερμηνευτής με διάφορους χορογράφους από την Ευρώπη, όπως και με θεατρικούς σκηνοθέτες, ως χορογράφος και κινησιολόγος, στην Κύπρο. Στην προσωπική χορογραφική του δουλειά καταπιάνεται με θέματα απόκρυψης, διαγραφής και απόσυρσης. Υπήρξε υποψήφιος δημιουργός της χρονιάς για τα Βραβεία ΘΟΚ 2017.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018 στην ηλεκτρονική διεύθυνση dramaturg@thoc.org.cy

Συμμετοχή δωρεάν

 

  • Εργαστήρι δραματουργίας | Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 10:00-13:00

Αλλεπάλληλες μεταφράσεις

το λογοτεχνικό κείμενο στη σκηνή | εικόνα και ατμόσφαιρα

 Με τον Ευριπίδη Δίκαιο

Το εργαστήρι απευθύνεται σε μέλη όλων των πτυχών του θεατρικού χώρου — ηθοποιούς, σκηνοθέτες, δραματουργούς, εικαστικούς, μουσικούς, σχεδιαστές φωτισμού και εικόνας, τεχνικούς κ.ά. Στο σύγχρονο θεατρικό τοπίο, από τις πιο συντηρητικές μέχρι τις πιο ερευνητικές παραστάσεις, το λογοτεχνικό σύγγραμμα αποτελεί πηγή έμπνευσης, δραματουργίας και ιστορίας.

Η μεταφορά της λογοτεχνίας στο σανίδι αποτελεί πάντα ένα δύσκολο εγχείρημα, αφ’ ης στιγμής ο λογοτέχνης στο έργο του αναλαμβάνει και όλες τις «θεατρικές» ιδιότητες — του σκηνοθέτη, φωτιστή, εικαστικού κ.λπ.

Η δραματουργική αποδόμηση είναι απαραίτητη για να ξεχωρίσουμε την ιστορία από τα συγκείμενα. Τασυγκείμενα παρέχουν στον θίασο όλες τις πληροφορίες για τη μεταφορά της ατμόσφαιρας, της εικόνας και, κατ’ επέκταση, όλου του κόσμου του λογοτεχνήματος: οι πληροφορίες μεταφράζονται στη σκηνή τόσο από το κείμενο και τους ηθοποιούς, όσο και από τους περιβάλλοντές τους, αυτούς που θα «ντύσουν» τη σκηνή με τον αρμόζοντα τρόπο.

Δουλεύοντας με απόσπασμα που θα σας δοθεί, θα εξερευνήσουμε εμπράκτως τη διαδικασία αυτή για να αναπτύξουμε εργαλεία ανάλυσης και αποδόμησης στα διάφορα επίπεδα «μετάφρασης» στη θεατρική σκηνή.

Διάρκεια εργαστηρίου: 3 ώρες

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15

Ευριπίδης Δίκαιος

Ο Ευριπίδης Δίκαιος είναι ενεργός σκηνοθέτης, μουσικός, ανεξάρτητος παραγωγός και ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Παραπλεύρως Παραγωγές (2009). Κύρια μελήματά του αυτή την περίοδο είναι το κείμενο (συγγραφή/μετάφραση/δραματουργία) και η χρήση της κυπριακής διαλέκτου στο θέατρο ως σοβαρού μέσου έκφρασης.

Χαρακτηριστικά δείγματα της σκηνοθετικής του δουλειάς είναι οι εξής παραστάσεις: Νυχταλούδα (2016, συγγραφή/μουσική), …τη γενιά μας! (K. Lonergan, 2016, μετάφραση/διασκευή), Μπαμ! (Γ. Νεοφύτου, 2015), Αυτό το φιλμάκι είναι αφιερωμένο στις 17 του Μάη (ταινία μικρού μήκους, συγγραφή) και Ο Καραγκιόζης εκτός (συγγραφή). Έχει παρουσιάσει δουλειά του στην Αγγλία, στο Μπαλί και στην Αθήνα.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018 στην ηλεκτρονική διεύθυνση dramaturg@thoc.org.cy

Συμμετοχή δωρεάν

 

 

You May Also Like

Πόπη Αβραάμ: «Η Λιλή Ζωγράφου μας ενεργοποιεί»

Η ηθοποιός Πόπη Αβραάμ μίλησε στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στην πολιτιστική εκπομπή «Τι ...

ΘΟΚ:Πολιτική εισιτηρίων με βάση τα νέα υγειονομικά μέτρα

Ο ΘΟΚ, εφαρμόζοντας τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα, ενημερώνει το κοινό ότι η πολιτική εισιτηρίων ...

Ακύρωση παραστάσεων ΘΟΚ

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, σε πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά ...

«Λαχταρώ» της Σάρα Κέιν στο Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ

«Μόνο η αγάπη μπορεί να με σώσει κι η αγάπη με ρήμαξε» Συνεχίζονται στο ...

Ο Δεκέμβριος στο Θέατρο Ριάλτο

Δεκέμβριος 2021 ΘΕΑΤΡΟ 2 Ο Εραστής, Χάρολντ Πίντερ | Επί Σκηνής Πεμ 20:30 (60’) ...

Lemons, Lemons, Lemons, Lemons

Η Fresh Target Theatre Ensemble παρουσιάζει το θεατρικό έργο Lemons, Lemons, Lemons, Lemons, Lemons του Σαμ Στέινερ σε σκηνοθεσία Μαρίας Βαρνακκίδου.  Τo Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons αναδεικνύει τη ...

X