Έφορος Αρχαιοτήτων: «Γνωρίζουμε ότι στο Κάστρο Κερύνειας φυλάσσονται πολλές εικόνες»

Ο κος Φιλοθέου σημείωσε ότι «είναι καθήκον όλων να διαφυλάξουν την πολιτιστική κληρονομιά, η οποία ανήκει σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό»

Το θέμα της συγκέντρωσης εικόνων και άλλων εκκλησιαστικών αντικειμένων σε χώρο εντός του κάστρου της Κερύνειας είναι γνωστό στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια καταγραφή για τα αντικείμενα που φυλάσσονται, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Έφορος Αρχαιοτήτων Γιώργος Φιλοθέου.

«Το Τμήμα Αρχαιοτήτων είχε πληροφορίες και μας ήταν γνωστό ότι στο κάστρο της Κερύνειας φυλάσσεται ένας μεγάλος αριθμός εικόνων» όμως δεν υπάρχει κάποια καταγραφή καθώς δεν έχουμε πρόσβαση στις κατεχόμενες περιοχές, ανέφερε ο κ. Φιλοθέου.

«Η δική μας πληροφόρηση είναι ότι σε μια μεγάλη αίθουσα του κάστρου έχουν μαζευτεί παρά πολλές εικόνες» οι οποίες φυλάσσονται εκεί, είπε, ενώ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι όλο αυτό το υλικό έχει συγκεντρωθεί σε ένα χώρο και είναι προστατευμένο.

Σε σχέση με τις συνθήκες φύλαξης, ο κ. Φιλοθέου εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν είναι ιδανικές, καθώς πρόκειται για τον χώρο ενός κάστρου που περιτριγυρίζεται από θάλασσα.

Είπε ακόμη ότι οι εικόνες και τα υπόλοιπα αντικείμενα παραμένουν περιουσία της Εκκλησίας της Κύπρου, ενώ εξέφρασε την ευχή να επιστραφούν σύντομα. «Όταν επιστραφούν υπάρχει η δυνατότητα και να συντηρηθούν και να αποδοθούν στην Εκκλησία» είπε.

Ο Έφορος Αρχαιοτήτων σημείωσε ότι έχει χαθεί μεγάλος αριθμός εικόνων μετά το 1974, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια καταγραφή για τον συνολικό τους αριθμό, που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε χιλιάδες.

«Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι μια μεγάλη τραγωδία, καθώς δεν χάνει μόνο η Κύπρος αλλά ολόκληρος ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός», είπε.

Σημείωσε ότι «είναι καθήκον όλων να διαφυλάξουν την πολιτιστική κληρονομιά, η οποία ανήκει σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό» και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθούν λύσεις στα πλαίσια της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

You May Also Like

Έφυγε ο ποιητής Τάκης Βαρβιτσιώτης

Αυτός ο αθώος Αυτός ο μάγος Ο θαυματοποιός Ο μυστηριώδης δαμαστής των λέξεων Που ...

Το ΕΤΕΚ μπορεί να ενεργήσει υποβοηθητικά για τον ΘΟΚ

Το ΕΤΕΚ είναι σε θέση να λιετουργήσει αντικειμενικά και να υποβοηθήσει τον ΘΟΚ με ...

ΘΟΚ καλεί σε διαβούλευση για το «Θυμέλη»

  Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, στο πλαίσιο της αξιολόγησης και περαιτέρω εξέλιξης του Σχεδίου ...

Απεβίωσε ο ηθοποιός Γιώργος Παπαζήσης

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών ο ηθοποιός Γιώργος Παπαζήσης, έπειτα από μάχη με τον ...

Σίγησε η φωνή του Stand By Me

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών ο Μπεν Ε. Κινγκ, διάσημος τραγουδιστής ...

Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος επιστρέφει για έβδομη συνεχή χρονιά από τις 23 μέχρι και τις 28 ...

X