Εβδομάδες Γερμανικής Γλώσσας 2018

Ο θεσμός επιστρέφει φέτος πιο αναβαθμισμένος με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που καλύπτει όλα τα γούστα

Για δεύτερη συνεχή χρονιά και με ένα πολιτιστικό πρόγραμμα ακόμη πιο πλούσιο από πέρσι πραγματοποιούνται και φέτος στην Κύπρο οι Εβδομάδες Γερμανικής Γλώσσας.

Οι Εβδομάδες Γερμανικής Γλώσσας θα έχουν πλούσιο πρόγραμμα μεταξύ 21/10/2018 – 2/12/2018 ενώ μεταξύ 13/12/18 – 11/2/2019 θα είναι ανοικτή έκθεση με τίτλο  Ιστορίες Χρυσού. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν φεστιβάλ, γερμανόφωνο κινηματογράφο (με υπότιτλους στα Αγγλικά), κονσέρτα, ανάγνωση βιβλίων, εκθέσεις, ποίηση, καθώς και τη δημοφιλή παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη αγορά. Θα υπάρξουν επίσης εκδηλώσεις στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία δημοσιογραφική διάσκεψη από τις Πρεσβείες της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας και του Ινστιτούτου Γκαίτε που διοργανώνουν για δεύτερη χρονιά τον θεσμό αυτό.

Ο Πρέσβης της Γερμανίας στη Λευκωσία Φραντς Γιόζεφ Κρεμπ είπε ότι το πρόγραμμα φέτος περιλαμβάνει περισσότερες εκδηλώσεις και έχει μεγαλύτερη διάρκεια.

«Θεωρούμε απαραίτητο να δείξουμε τον γερμανικό πολιτισμό στο νησί γιατί δυστυχώς παρατηρούμε δραματική πτώση στον αριθμό των σπουδαστών που μαθαίνουν Γερμανικά στα σχολεία», είπε, και πρόσθεσε ότι ένας από τους λόγους είναι η τελευταία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι έγιναν συζητήσεις στο Υπουργείο Παιδείας και ότι υπάρχουν σκέψεις για εισαγωγή και μιας τρίτης υποχρεωτικής ξένης γλώσσας στα σχολεία.

Ο Πρέσβης είπε ακόμη ότι η Πρεσβεία τάσσεται υπέρ της διζωνικής, δικοινοτικής λύσης στην Κύπρο και ότι προς αυτή την κατεύθυνση αυτή στηρίζει σειρά δικοινοτικών εκδηλώσεων, όπως τα άτυπα επιχειρηματικά γεύματα και το πρόγραμμα Imagine που φέρνει κοντά Ε/κ και Τ/κ μαθητές.

Η Πρέσβειρα της Αυστρίας Εύα – Μαρία Τσίγκλερ είπε ότι «η γερμανική γλώσσα είναι η πλέον διαδεδομένη στην ΕΕ και ότι η εκμάθησή της ανοίγει πόρτες, τόσο επαγγελματικές όσο και πολιτιστικές και αναφέρθηκε στη συνεισφορά της χώρας της στις Εβδομάδες Γερμανικής Γλώσσας».

Εκ μέρους του Πρέσβη της Ελβετίας, η Ανδρούλλα Μιχαήλ αναφέρθηκε και αυτή με τη σειρά της στη σημασία της Γερμανικής και είπε ότι στην Ελβετία ένα 63% του πληθυσμού ομιλεί την Γερμανική. Είπε ακόμη ότι κατά την γιορτή έναρξης των Εβδομάδων Γερμανικής Γλώσσας στις 21 Οκτωβρίου, το κοινό θα μπορέσει να παρακολουθήσει το παλαιότερο εθνικό άθλημα της Ελβετίας (flag throwing).

Η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Γκαίτε Καρίν Βάργκα έδωσε έμφαση στις γερμανόφωνες ταινίες που θα παρουσιαστούν και θα καλύπτουν ιστορικές ταινίες, ντοκιμαντέρ καλύπτοντας όλο το φάσμα της γερμανικής κοινωνίας.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να βρείτε σε τέσσερις γλώσσες (Γερμανικά, Αγγλικά, Ελληνικά, Τουρκικά) ΕΔΩ.  

Πηγή: ΚΥΠΕ 

You May Also Like

«Λογοτεχνικοί Περίπατοι 1821» στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματός του, οργανώνει σε συνεργασία με ...

O Δήμαρχος Λευκωσίας στο πρώτο Work in Progress showcase του Κέντρου Αριστείας CYENS

Στο πρώτο Work in Progress (WIP) showcase του Κέντρου Αριστείας CYENS, μια πρωτοβουλία που ...

Κινέζοι εραστές βρέθηκαν αγκαλιασμένοι και στο θάνατο μετά από 1.500 χρόνια

Αρχαιολόγοι στη βόρεια Κίνα ανακάλυψαν δύο αρχαίους σκελετούς αγκαλιασμένους σε κοινό τάφο. Τα λείψανα ...

«Μνήμης Ταλάντωση» – Θεατρικό Δρώμενο

Ένα θεατρικό δρώμενο για φιλανθρωπικό σκοπό, εμπνευσμένο από την ποιητική συλλογή «Ταγκό 29» του ...

Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018: Τελετή έναρξης

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Κύπρο σας προσκαλεί στην τελετή έναρξης του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής ...

“Bring your Own Brigade”: Ένα ντοκιμαντέρ για τις φωτιές στην Καλιφόρνια κι όλο τον κόσμο

Διαβάζοντας τις ειδήσεις ή βλέποντας τηλεόραση αυτές τις μέρες, ή κάθε μέρα, όλο και ...

X