Φτηνό κρέας για τις πολυεθνικές

Θυμάστε την περασμένη εβδομάδα που σας έλεγα ότι θα ψάξω να βρω το άρθρο που “τα έλεγα”. Δημοσιεύθηκε στο “PC Magazine”, ένα εξαιρετικό περιοδικό που δεν κυκλοφορεί πια στα ελληνικά, τον Μάρτιο του 2012. Το έχω αφήσει ακριβώς όπως ήταν. Κάντε τη σύγκριση με το άρθρο της περασμένης εβδομάδας και μετά θα μου πείτε αν είχα δίκιο ή άδικο. Ε, μα πια!

Είμαι θυμωμένη. Είμαι πολύ θυμωμένη. Είμαι πάρα πολύ θυμωμένη. Πιο θυμωμένη δεν γίνεται. Και έχω πολύ καλούς λόγους για να είμαι. Κατ’ αρχήν με τον κύριο Ζούκερμπεργκ. Ο οποίος έπεισε εκατομμύρια θύματα (ανάμεσα σε αυτά κι εμένα) να ανοίξουν λογαριασμούς στη μ@#% του και μετά να κάνει το περιεχόμενο ό,τι θέλει. Και μάλιστα δεν έχεις καν το δικαίωμα ένστασης. Γράφεις, ξαναγράφεις, κλαίγεσαι, απειλείς, επικαλείσαι συνταγματικά δικαιώματα και αυτός σε γράφει στα παλιά του τα παπούτσια. Facebook είμαι και το κέφι μου θα κάνω.

Αυτή είναι ήδη παλιά ιστορία που με ταλαιπωρεί πάνω από οκτώ μήνες. Και δεν θέλω να επεκταθώ γιατί είναι προσωπική. Αλλά πού θα πάει, θα τη βρω την άκρη… Την περασμένη εβδομάδα, όμως, ήρθε και η σειρά του Google. Λοιπόν για να εξηγηθούμε. Εγώ αυτήν τη λογική του πιο επισκέψιμου δεν την κατάλαβα ποτέ μου, κυρίως γιατί μου έχει στοιχίσει πολύ, επί σειρά ετών, να πηγαίνω αντίθετα στον όχλο. Δεν με ενδιαφέρει, κύριε, τι προτιμούν οι χιλιάδες άλλοι. Εγώ τι θέλω έχει σημασία.

Κι έτσι άργησα να μπω στην γκουγκλάνδη. Μια χαρά ήμουνα με την Altavista μου, με το Yahoo μου (εκείνη την εποχή η κατηγοριοποίηση γινόταν ακόμα από ανθρώπινο χέρι και φίλοι μου που δούλευαν εκεί μου διηγιόντουσαν τους τρομερούς καβγάδες τους για το αν μια σελίδα πηγαίνει στη μία ή την άλλη κατηγορία) καθώς και με μια αραχνούλα που λεγόταν Metacrawler (και που τώρα που τη θυμήθηκα, την εγκατέστησα κιόλας. Κάνει συνδυαστική αναζήτηση σε Google, Yahoo και Bing). Και σιγά-σιγά πλάκωσε η καταιγίδα: emails, ομάδες, χάρτες, φωτογραφίες, εξειδικευμένη αναζήτηση για blogs, για ακαδημαϊκούς, και μετά το blogspot, και πάνω απ’ όλα οι διαφημίσεις, το Google Analytics και τα συναφή (σίγουρα ξεχνάω κι άλλες “υπηρεσίες”).

Και μας έπεισαν ότι όλα αυτά είναι τσάμπα. Αφού δεν πληρώνουμε από την τσέπη μας, τσάμπα δεν είναι; Κι έρχεται μία ωραία μέρα που λαμβάνεις ένα email στο οποίο σου λένε: παραβήκατε τους όρους της σύμβασής μας και γι’ αυτό διακόπτουμε την υπηρεσία. Τι παράβαση έκανα παρακαλώ; Σιγά που θα μου πούνε κιόλας. Αφού αυτοί κατέχουν την υπέρτατη αλήθεια. Αν θες, λέει, κάνε ένσταση. Κάνω την ένσταση, η οποία δεν έχει καν να γράψεις μια παρατήρηση, multiple choice είναι και δεν μπορείς να βρίσεις πουθενά. Σε δύο μέρες απαντάνε: Λυπούμαστε αλλά παραβήκατε τους όρους. Xαίρεται…

Για τη συγκεκριμένη υπηρεσία σκασίλα μου. Αλλά τι θα γίνει αν αύριο μου κόψουνε το email μου; Το Facebook, το Google και οι άλλες πολυεθνικές δεν μας προσφέρονται τσάμπα. Δεν είναι ανοιχτό λογισμικό, δεν είναι στη φιλοσοφία του μοιράζεσθαι. Αν ήταν έτσι, δεν θα άξιζαν εκατομμύρια στα χρηματιστήρια. Και φυσικά πουλάνε προϊόντα: εμάς τους χρήστες ως φτηνό κρέας. Κι όταν δεν μας έχουν πια ανάγκη, μας πετάνε στα σκουπίδια.

Αν ήμουνα οποιοσδήποτε άλλος, αν όλα αυτά δεν ήταν μέρος της δουλειάς μου, θα τα ‘κλεινα όλα. Στον λόγο μου. Και θα μάζευα τους φίλους μου να φτιάξουμε τα παλιά BBS να τα λέμε μεταξύ μας και να πετάμε κι έξω όποιον μας τη σπάει. Και καλά, εγώ δεν μπορώ… εσείς οι άλλοι, τι θα κάνετε γι’ αυτό;

You May Also Like

Το χαζό μου σπίτι

Το σπίτι μου έχει αρχίσει να γίνεται εφιάλτης. Κάτι σαν τον «εφιάλτη στον δρόμο ...

Το ανεπιθύμητο TikTok

Για την εφαρμογή TikTok δεν έχουμε πει πολλά μέχρι σήμερα. Κι αυτό γιατί και ...

Από τους opinion leaders στους curators

@valia_kaimaki Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης [ΜΚΔ] είναι σαν τα παπούτσια. Πρέπει να δοκιμάσεις κάμποσα ...

H τιμή της “τιμής” του Twitter

Την περασμένη Δευτέρα, η μετοχή του Twitter κατέρρευσε στο χρηματιστήριο. Συμβαίνουν αυτά στον κόσμο ...

Τσίλι TV στο YouTube

Τα μάτια της Άρια Σταρκ έχουν κοκκινίσει. Είναι έτοιμη να κλάψει. Μικρά βογγητά βγαίνουν ...

Ιδιωτικότητα ή ασφάλεια;

Όποιος τολμήσει να με πει στα μούτρα μου γρουσούζα θα υποφέρει όσο δεν έχει ...

X