Η επιστροφή

Φιλομήλα Λαπατά – Εκδόσεις Ψυχογιός

«Η επιστροφή», το πρώτο βιβλίο μιας μυθιστορηματικής σειράς με υπέρτιτλο «Οι κόρες της Ελλάδος», θα καλύψει τα τελευταία διακόσια χρόνια της ελληνικής Ιστορίας. Η Φιλομήλα Λαπατά σκιαγραφεί το πορτρέτο της Αθήνας του 1800, με ολοκληρωμένους χαρακτήρες που ξεδιπλώνονται σε μια ρεαλιστική και συναρπαστική πλοκή, θίγοντας θέματα ανθρώπινων σχέσεων και υπαρξιακής αναζήτησης. Ανασυνθέτει, με έναν δικό της τρόπο, την ατμόσφαιρα μιας ολόκληρης εποχής της Ιστορίας μας. Μιλάει για τη ζωή, τη μοίρα, τις επιλογές μας, τις σχέσεις, τη μνήμη ως κατάρα, το μίσος, την οργή, την υπέρβαση ορίων και τη λύτρωση.

«Η ανάγκη μου να κατανοήσω το πώς ως χώρα φτάσαμε στο αισχρό σημείο που βρισκόμαστε σήμερα με οδήγησε να γράψω αυτό το βιβλίο», εξομολογείται η συγγραφέας, και συνεχίζει: «Η ανάγκη μου να κατανοήσω το συλλογικό ασυνείδητο ενός λαού που πιστεύει ότι για όλα φταίνε οι άλλοι, ‘οι ξένοι’ στην προκειμένη περίπτωση, και ποτέ ο ίδιος. Γύρισα λοιπόν τον χρόνο πίσω με εκτενέστατη και εξαντλητική έρευνα, με σκοπό να κατανοήσω και να καταγράψω μέσα από την καθημερινότητα των ηρώων όχι μόνο το πολιτικό, αλλά και το πολιτισμικό κοινωνικό τοπίο του 1800».

Η Λέγκω Βαρβαρέσου, η ηρωίδα της, είναι μια γυναίκα που επιθυμεί να παραμείνει αλώβητη μέσα από τις μισαλλοδοξίες και τα μίση των κοινωνιών της εποχής. Για να το πετύχει αυτό πρέπει να αναμετρηθεί πρωτίστως με τα δικά της πάθη, το μίσος που φουντώνει μέσα της, τη δίψα της για εκδίκηση και ανακατάταξη των σχέσεων, τη διεκδίκηση της προσωπικής της ταυτότητας και κυρίως την αποκατάσταση των αδικιών που διαμόρφωσαν την προσωπικότητά της, σκοτώνοντας μέσα της την αθωότητα και την ξεγνοιασιά της νεανικής της ηλικίας. Βαθιές πληγές και ανοιχτοί λογαριασμοί προκαλούνται από μια θυσία η οποία κατέληξε σε έναν απαγορευμένο έρωτα, που σημάδεψε τη ζωή μιας αρχοντικής οικογένειας κατά τη διάρκεια των προεπαναστατικών χρόνων στην Αθήνα.

Επιστρέφει στην Αθήνα το 1836, πολλά χρόνια μετά τον γάμο της στην Κωνσταντινούπολη, με την ψυχή της πάντα κατάστικτη από τις πληγές που της άφησαν ο πατέρας της και ο πρώην αρραβωνιαστικός της. Η παλιά δική της θυσία για να σωθεί ο γονιός της έχει πέσει στο κενό, αφού έγινε η αιτία εκείνος να τη διώξει από το σπίτι και να τη στείλει στην απορριπτέα, για την ελληνική πραγματικότητα, αγκαλιά του ανθρώπου που άλλαξε τη μοίρα της.

«Στο μυθιστόρημα παρουσιάζω δύο ηρωίδες μου, οι οποίες αλληγορικά εκπροσωπούν τις δύο όψεις της Ελλάδας. Η Κοραλία Τσάβαλου, η λοκαντιέρα της Αθήνας του 1835, εκπροσωπεί τη φωτεινή όψη της χώρας μας, γεμάτη αισιοδοξία και θάρρος, εκείνην που τίποτα και κανένας δεν είναι ικανός να την καταλάβει… και είναι και η αγαπημένη μου. Η άλλη μου ηρωίδα αντίθετα, η Λέγκω Βαρβαρέσου, συμβολίζει τη σκοτεινή πλευρά της χώρας μας, αυτήν που έχει τη νοοτροπία του θύματος και είναι αυτή που με ταλαιπώρησε να την αποτυπώσω στο χαρτί γιατί απέχει πολύ από τον δικό μου τρόπο αντιμετώπισης της ζωής», συμπληρώνει η Λαπατά.

Ατμοσφαιρικές καταστάσεις, μυστήρια και γρίφοι της ανθρώπινης ύπαρξης κυριαρχούν σε ένα κοινωνικό περιβάλλον όπου η παρουσία του άντρα βαραίνει ασφυκτικά. Εκδίκηση, συγχώρεση και λύτρωση γεννούν έντονα συναισθήματα στους ήρωες αυτής της κοινωνικής τοιχογραφίας.
Υπαρξιακοί προβληματισμοί, ηθικά διλήμματα και η αιώνια πάλη του καλού με το κακό γύρω από τις έννοιες της ταυτότητας, της πατρίδας και της οικογένειας. Επιμέρους γεγονότα που δένουν με την κεντρική ιστορία, ευρηματική πλοκή και φαντασμαγορικοί χαρακτήρες, ελαττωματικοί καλοί και χαρισματικοί κακοί συνθέτουν το σκηνικό, ενώ μια λεπτομερέστατη περιγραφή της καθημερινής αθηναϊκής ζωής, η ανάλυση χαρακτήρων και οι επιμέρους ιστορίες δένουν με την κεντρική ιστορία και εμπλουτίζουν την πλοκή. Έρωτες, πόλεμοι, πολιτική, σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων, οθωμανική εξουσία συνθέτουν τον μύθο του αφηγήματος. Γραφή αβίαστη και ταξιδιάρικη, κομψά χιουμοριστική, ρεαλιστική… μια επιβεβαίωση της θεωρίας πως η ζωή έχει πολλές γεύσεις και αρώματα και πως εμείς οι ίδιοι και οι επιλογές μας -έστω και όχι πάντα- καθαρίζουμε ποια θα είναι αυτή, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι το ιερότερο μάθημα απ’ όλα είναι η ίδια η ζωή.

 

You May Also Like

Ο Σταύρος Χριστοδούλου παρουσιάζει το βιβλίο του «Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός»

Το νέο του βιβλίο με τίτλο «Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός», που κυκλοφορεί από ...

Ανακαλύφθηκε σχέδιο του Άλμπρεχτ Ντύρερ στις σελίδες βιβλίου του 16ου αιώνα

Για αιώνες, ένα βιβλίο από τη Βενετία, που εκδόθηκε από τον βενετσιάνικο τυπογράφο Άλδο ...

«Bήματα στην Άμμο και άλλα Ποιήματα του Λευτέρη Γιαννίδη»

Oι εκδόσεις Eν Tύποις, το Eρευνητικό Kέντρο Nεοελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Kύπρου και η οικογένεια ...

«Μιχάλης Πασιαρδής … ένας σιωπηλός άνεμος» του Μιχάλη Χατζηπιερή

Μιχάλης Πασιαρδής … ένας σιωπηλός άνεμος Δεν το καταλάβαμε καλά… είπαμε έφυγε ο Μιχάλης ...

First Folio του Σαίξπηρ πωλήθηκε σε τιμή ρεκόρ

Στην τιμή ρεκόρ των 9,97 εκατομμυρίων δολαρίων πωλήθηκε σήμερα ένα σπάνιο βιβλίο του 1623, ...

6ο Nicosia Book Fest 

To 6ο Nicosia Book Fest  οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Ακρόπολης στις 9-10 Οκτωβρίου ...

X