Η “Επιτομή” της κυβερνοασφάλειας

Θα πάρω τη βοήθεια του κοινού… καμιά ιδέα για το πώς μεταφράζουμε τη λέξη compendium; Επιτομή, μου λέει το λεξικό, συλλογή επίσης, αλλά δεν μου αρέσει. Όπως και να το πεις, πάντως, είναι η καινούργια ευρωπαϊκή βίβλος (όχι πράσινη και λευκή, σκέτη βίβλος) για την κυβερνοασφάλεια της εκλογικής τεχνολογίας.

Και γεγονός είναι ότι πλησιάζοντας προς τις ευρωεκλογές υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το αν τα συστήματα πληροφορικής είναι αδιαπέραστα. Το είπαμε, και μέχρι τον Μάιο θα το λέμε συνέχεια.
Για τις χώρες που έχουν μείνει ακόμα στα ψηφοδέλτια, τα χάρτινα, αυτά που έχουμε κι εμείς, μάλλον τα πράγματα είναι καλά. Ό,τι και να συμβεί σε επίπεδο πληροφορικής, θα έχουμε τα ψηφοδέλτια. Μπορεί να καθυστερήσουν τα αποτελέσματα, αλλά τα χαρτιά είναι εκεί. Μάρτυρες και αποδεικτικά της λαϊκής θέλησης.

Ευτυχώς που είμαστε ακόμα στον 19ο αιώνα. Γιατί κάτι άλλοι εταίροι μας στην ΕΕ που αποφάσισαν να περάσουν στον 21ο μάλλον την έχουν πατήσει και ανησυχούν. Αυτά που θαυμάζαμε για την ηλεκτρονική ψήφο… Νά εκείνος ο τύπος που πηγαίνει με το ποδήλατο στη δουλειά και σταματά στο συγκεκριμένο σημείο ηλεκτρονικής ψήφου, βάζει τους κωδικούς του, ψηφίζει και φεύγει… Τα ζηλεύαμε, αλλά τώρα ζηλεύουν αυτοί εμάς. Γιατί τα ηλεκτρονικά συστήματα μπορούν πάντα να “επιμολυνθούν”.

Η “Επιτομή” περιλαμβάνει μια σειρά από βέλτιστες πρακτικές των κρατών μελών για να προστατευθούν. Μέχρι τις ευρωεκλογές θα δούμε μερικές από αυτές γιατί αξίζει πραγματικά να βελτιωθούμε παρατηρώντας τους άλλους. Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος της “Επιτομής”.

Μία από τις μελέτες περίπτωσης αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο και το “Δόγμα Ουίλσον”. Το όνομά του το οφείλει στον πρωθυπουργό Χάρολντ Ουίλσον που το 1966 εισήγαγε τη συγκεκριμένη πολιτική, όταν αρκετά μέλη του Βρετανικού Κοινοβουλίου ανησυχούσαν μήπως οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τα τηλέφωνά τους. Το “Δόγμα Ουίλσον” απαγορεύει την παρακολούθηση, αλλά τελικά λειτούργησε ως φράχτης που χώριζε από τη μία τις μυστικές υπηρεσίες και από την άλλη τους πολιτικούς, ιδιαίτερα τους εκτός κυβέρνησης. Το άνοιγμα του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας έχει ως στόχο να αλληλεπιδρά με την κοινωνία, άρα και με τους πολιτικούς, και η δράση του κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού των γενικών εκλογών του 2017 έφερε ανατροπή στην επικρατούσα νοοτροπία. Το Κέντρο έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες στα πολιτικά κόμματα για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τις κυβερνοαπειλές, οδηγίες που τα κόμματα από την πλευρά τους δέχτηκαν περισσότερο με ανακούφιση παρά με καχυποψία.

Ένα τέτοιο παράδειγμα συνεργασίας, το οποίο δεν αναφέρεται στην “Επιτομή”, είναι και η περίπτωση των Macronleaks στη Γαλλία. Να θυμίσουμε ότι δύο μέρες πριν τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 στη Γαλλία, που έφερνε αντιμέτωπους τον Εμανουέλ Μακρόν και την Μαρίν Λεπέν, στο δίκτυο κυκλοφόρησαν 20.000 emails της προεκλογικής καμπάνιας του Μακρόν, κάποια από τα οποία υποτίθεται ότι αποδείκνυαν πως ο Μακρόν είχε εταιρείες offshore. Η είδηση διαδόθηκε ταχύτατα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και, όπως όλοι γνωρίζουμε, η διάψευση είναι πολύ πιο αργή από το ψέμα. Εκείνοι που αντέδρασαν ταχύτατα, όμως, ήταν οι αρμόδιες υπηρεσίες του γαλλικού κράτους, οι οποίες ειδοποίησαν αμέσως το επιτελείο Μακρόν, το οποίο “χτύπησε” με τα ίδια μέσα εκείνους που διέσπειραν τα ψεύδη: τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τους φίλους, ό,τι είχαν στη διάθεσή τους. Καμία κρατική υπηρεσία δεν μπορεί να είναι τόσο ευέλικτη και να αντιδράσει κατ’ αυτόν τον τρόπο. Μπορεί όμως να ειδοποιήσει τα πολιτικά επιτελεία και να αντιμετωπίσουν μαζί τέτοιες καταστάσεις, ο καθένας από το πόστο του.

You May Also Like

Η μόδα στο metaverse

To 2015, στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών που διοργάνωσε το Caid-Κέντρο Κοινωνίας, Επιστήμης ...

Creator ή influencer;

Μία από τις ερωτήσεις που μου κάνουν συχνά είναι ποια είναι η διαφορά ανάμεσα ...

Αναγνώριση προσώπου; Όχι ευχαριστώ

Το περίμενα ότι θα γίνουν κάπως έτσι τα πράγματα, αλλά όχι και τόσο… χάλια. ...

Γονείς και εθισμός

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Σ’ ένα μικρό νησί της Δωδεκανήσου, την Κω, ...

Περί έξυπνων ρολογιών

Μια που πλησιάζουν Χριστούγεννα, είπα ν’ ασχοληθώ λίγο περισσότερο με τις αγορές. Ειδικά αυτές ...

Έλα καλέ που μας παρακολουθούν!

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη Και να που η τεχνολογία έγινε πρωτοσέλιδο. Όχι ακριβώς η ...

X