Η Πάφος στο Δίκτυο Κοινωνίας των Πολιτών Ιστορικών Πόλεων Ανατολικής Μεσογείου

Από την πλευρά της Πάφου, η πρόεδρος της Πολιτιστικής Κίνησης "ex – Artis «, Ντανιέλλα Πιστέντη Μούγιαννου, παρουσίασε το θέμα «Τέχνες και Πολιτισμός για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Το Δυναμικό του Δικτύου μας»

Στο Δίκτυο Κοινωνίας των Πολιτών των Ιστορικών Πόλεων της Ανατολικής Μεσογείου, συμμετέχει η Πάφος με την Πολιτιστική Κίνηση «ex -Artis».

Το καταστατικό για την ίδρυση του Δικτύου Κοινωνίας των Πολιτών των Ιστορικών Πόλεων της Ανατολικής Μεσογείου υπογράφτηκε πρόσφατα στο κτήριο του Ιονίου Κοινοβουλίου στην πόλη της Κέρκυρας από τους εταίρους των Συλλόγων “San Giacomo” από την Κέρκυρα, “Associazione 25 Aprile” από τη Βενετία, Udruga Grad “από το Ντουμπρόβνικ, «RICHes «από τη Ρόδο , «Regno di Candia «από την Κρήτη και την Πολιτιστική Κίνηση «ex -Artis» από την Πάφο
Η υπογραφή του καταστατικού σφράγισε, σύμφωνα με ανακοίνωση της κίνησης ex – Artis ,την πολύμηνη προετοιμασία και τις διμερείς συναντήσεις, μεταξύ των οποίων εργαστήρια και μια ανοικτή στο κοινό εκδήλωση, κατά το οποίο έγιναν παρουσιάσεις από μέλη του δικτύου και ειδικούς εμπειρογνώμονες που προσκλήθηκαν από την ένωση «San Giacomo ». Από την πλευρά της Πάφου, η πρόεδρος της Πολιτιστικής Κίνησης “ex – Artis «, Ντανιέλλα Πιστέντη Μούγιαννου, παρουσίασε το θέμα «Τέχνες και Πολιτισμός για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Το Δυναμικό του Δικτύου μας».

Οι στόχοι του δικτύου, όπως ορίζονται στο Καταστατικό του, δίνουν έμφαση στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην προστασία και προβολή της πολιτιστικής τους ταυτότητας, στη συνεργασία για τη βιωσιμότητά τους, καθώς και στην πρόληψη και αντιμετώπιση, όπου απαιτείται, απειλητικών φαινομένων, όπως ο υπερ –τουρισμός ή η ανάπτυξη φτηνού μαζικού τουρισμού, παρέχοντας τα θεμέλια για πιο βιώσιμες πόλεις.

Προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους, οι συμμετέχοντες οργανισμοί θα προχωρήσουν στην ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών, θα συνεργαστούν με ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, όπως η UNESCO, θα επιδιώξουν τη συνεργασία στρατηγικών εταίρων και άλλων ενδιαφερομένων φορέων καθώς και άλλων μελών προερχομένων από την κοινωνία των πολιτών. Όλα τα μέλη του Δικτύου συνεργαζόμενα, θα προσφέρουν τη συμβολή τους μέσα από διάφορα θεματικά πεδία για την υλοποίηση των στόχων και προτεραιοτήτων του Δικτύου.

Μία από τις πρώτες προτεραιότητες του δικτύου είναι η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας συνεργασίας, η οποία θα αποτελέσει ένα ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας και συνεργασίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και θα ενθαρρύνει άλλους φορείς και οργανώσεις που επικεντρώνονται στις ίδιες αρχές και αξίες να ενταχθούν στο Δίκτυο.

Σύμφωνα με το Καταστατικό, η ετήσια Προεδρία του Δικτύου θα αναλαμβάνεται εκ περιτροπή , αρχής γενομένης από τη Βενετία, ενώ θα ακολουθήσει η Κέρκυρα, το Ντουμπρόβνικ και οι άλλες πόλεις. Οι ετήσιες συναντήσεις των μελών θα πραγματοποιούνται κάθε φορά στην πόλη που ασκεί την Προεδρία.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

You May Also Like

Μέρα Γνωριμίας στο UCLan Cyprus

Το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus σε προσκαλεί στη Μέρα Γνωριμίας, την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018, ...

ΤΕΧΝΗ Ή ΑΣΕΒΕΙΑ; Αθηναϊκό ντιμπέιτ για το γκράφιτι στο Πολυτεχνείο

Εμφανίστηκε -ξαφνικά;- μέσα στη βδομάδα. Το γκράφιτι που περιστοιχίζει το ιστορικό κτήριο του Πολυτεχνείου ...

Οι Πρωτόπλαστοι – παρουσίαση βιβλίου του Σωφρόνη Σωφρονίου

Ο πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας Σωφρόνης Σωφρονίου παρουσιάζει το μυθιστόρημά του με τίτλο “Οι Πρωτόπλαστοι”. Στο ...

Dot.on.the.map Industry Days|Τα επιλεγμένα πρότζεκτ

Η πλατφόρμα συμπαραγωγής, επιμόρφωσης και δικτύωσης, Dot.on.the.map Industry Days, μια πρωτοβουλία των καλλιτεχνικών διευθυντών ...

Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2015 στους Τάκη Χατζηδημητρίου και Ali Tuncay

Για ακόμα μια χρονιά ο αγώνας και η προσπάθεια πολιτών υπέρ της επανένωσης της ...

Ραπ στο δημοτικό με τον Julio

Τα παιδιά της τάξης ΣΤ2 του Λανίτειου Δημοτικού σχολείου είχαν την χαρά να γνωρίσουν ...

X