Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου/ Φωτογραφία Ελένη Παπαδοπούλου

Το πρώτο Cyprus Film Summit 2018 αποτελεί πρωτοβουλία του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού και του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, και στοχεύει στην προώθηση της Κύπρου ως προορισμού γυρισμάτων και στη δημιουργία ισχυρής οπτικοακουστικής βιομηχανίας στο νησί.

Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης, η παραγωγός και ηθοποιός Melissa Cannon, μίλησε στον «Π», τόσο για τη συμμετοχή της στο συνέδριο, όσο και για τις ευκαιρίες δημιουργίας μίας κινηματογραφικής βιομηχανίας στην Κύπρο.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από το 1ο Cyprus Film Summit 2018;

Είμαι πολύ εντυπωσιασμένη. Οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ «ζεστοί», νιώσαμε μεγάλη υποστήριξη από τους ντόπιους κινηματογραφιστές και την κυβέρνηση, και πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι από τους συμμετέχοντες του συνεδρίου, από όλο τον κόσμο, ανυπομονούν να δουν τί μπορούν να κάνουν εδώ.

Θα πρέπει να «παλέψουμε» εμείς οι κινηματογραφιστές μεταξύ μας, γιατί όλοι θέλουμε να έρθουμε και να φτιάξουμε ταινίες εδώ.

Θεωρείτε ότι είναι αρκετά ελκυστικά τα κίνητρα που προσφέρουμε;

Ναι φυσικά. Πιστεύω ότι είναι γενναιόδωρα και οικονομικά τα κίνητρα. Αλλά και ο κόσμος είναι πολύ πρόθυμος. Για παράδειγμα όταν επισκεφθήκαμε το Προεδρικό, μέλη της κινηματογραφικής κοινότητας της Κύπρου, τεχνικοί και παραγωγοί, ήταν όλοι πολύ πρόθυμοι για μία συνεργασία μαζί μας.

Πιστεύετε ότι μπορεί ένα μικρό νησί, όπως είναι η Κύπρος, να στήσει κινηματογραφική βιομηχανία;

Ναι φυσικά, αν και έχω επισκεφθεί πολλά μέρη του κόσμου, έχω παρατηρήσει ότι η Κύπρος έχει τους σωστούς ανθρώπους, και ένα μεγάλο αριθμό ενθουσιωδών ανθρώπων, οι οποίοι δουλεύουν για τον κινηματογράφο, καθώς και ένα κράτος, το οποίο απ’ ότι φαίνεται στηρίζει τους παραγωγούς. Γι’ αυτό πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες εδώ.

Σε τι πλεονεκτεί η Κύπρος σε σχέση με ανταγωνιστικές αγορές της κινηματογραφικής βιομηχανίας;

Στην πραγματικότητα ζω στη Γιούτα , αλλά εργάζομαι στο Λος Άντζελες, και πηγαινοέρχομαι. Παρατήρησα λοιπόν ότι εδώ το φορολογικό κίνητρο είναι υψηλότερο από ότι στις ΗΠΑ. Σίγουρα στην Κύπρο είναι σε καλύτερο επίπεδο ο φόρος, και επίσης πιστεύω ότι εδώ μπορεί να εντοπίσει κανείς ένα οποιοδήποτε είδος τοπίου.

Κατά τη ξενάγηση που είχατε, είδατε σημεία στην Κύπρο στα οποία θα μπορούσατε να φτιάξετε ταινία;

Οπωσδήποτε, είναι πολύ όμορφο το τοπίο, και μου αρέσει που όλα είναι τόσο διαφορετικά και θαυμάσια. Θα πρέπει να «παλέψουμε» εμείς οι κινηματογραφιστές, γιατί θέλουμε να έρθουμε και να φτιάξουμε ταινίες εδώ.

Αν θα μπορούσατε να σκεφτείτε ένα είδος ταινίας που να ταιριάζει με την Κύπρο, ποιο θα ήταν αυτό;

Θα μπορούσε να είναι μία ταινία περιπέτειας, δράσης ή θρίλερ. Νομίζω ότι πραγματικά μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα στην Κύπρο, γιατί υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία.

Ετοιμάζετε κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο;

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο έργο που έχω κατά νου, αλλά καλύτερα να μην πω ποιος είναι ο τίτλος του. Νομίζω ότι θα υπάρξουν πολλά σενάρια που θα μπορούσαν να γίνουν στην Κύπρο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You May Also Like

Φεστιβάλ Βενετίας: Στην ταινία «Ρόμα» του Αλφόνσο Κουαρόν το Χρυσό Λιοντάρι

Στον Μεξικανό σκηνοθέτη Αλφόνσο Κουαρόν για την ταινία του «Ρόμα», απένειμε το Χρυσό Λιοντάρι ...

Cyprus Film Days: Τελετή έναρξης

Με τη δέκατη έκτη συνεχόμενη διοργάνωσή του, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος ...

Faneromeni 18: όλες οι εκδηλώσεις

Με το σύνθημα «Πολιτιστική μας στέγη ο ουρανός», το καλοκαιρινό Φεστιβάλ του Πολιτιστικού Ιδρύματος ...

«Οι άθλιοι» της σύγχρονης εποχής στην ταινία του Λατζί Λι

Γράφει ο Νίνο Φένεκ Μικελλίδης* Έμμεση αναφορά στους αγώνες των «κίτρινων γιλέκων» αλλά κι ...

Κινηματογραφικές Μέρες για παιδιά

Εδώ και δύο χρόνια, οι μικροί σινεφίλ έχουν τη δική τους κινηματογραφική διοργάνωση να ...

X