Μεταξύ τρέλας και λογικής…

Το λογοτεχνικό έργο του Edgar Allan Poe (πέθανε στις 7 Οκτωβρίου 1849) αποτέλεσε θεμέλιο λίθο για την εξέλιξη σύγχρονων λογοτεχνικών ειδών, όπως η αστυνομική λογοτεχνία και οι ιστορίες τρόμου και φαντασίας.

Πέραν της αξίας του έργου του, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η άστατη ζωή του συγγραφέα. Το 1842 η σύζυγός του εκδηλώνει τα πρώτα δείγματα της φυματίωσης. Γεγονός το οποίο οδήγησε τον συγγραφέα στο ποτό και στο να διακόψει τη συνεργασία του με περιοδικά και εφημερίδες. Παρότι η δημοσίευση του ποιήματος με τίτλο “Το Κοράκι” (1845) χάρισε τεράστια αναγνώριση στον συγγραφέα, το οικονομικό του πρόβλημα δεν λύθηκε εξαιτίας της έλλειψης νόμων για τα πνευματικά δικαιώματα. Ο θάνατος της γυναίκας του, ο αρραβώνας με μια άλλη ποιήτρια και η ματαίωση του γάμου του οδήγησαν στην πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας. Παρ’ όλα αυτά, ακολούθησε ένας δεύτερος αρραβώνας.
Σε επαγγελματικό ταξίδι του στη Φιλαδέλφεια το 1849, ο συγγραφέας εντοπίστηκε σε παραληρηματική κατάσταση στους δρόμους της Βαλτιμόρης από έναν περαστικό, ο οποίος καθ’ υπόδειξη του συγγραφέα έστειλε επιστολή στον γιατρό J. E. Snodgrass. Ο γιατρός φρόντισε τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, όπου προέκυψε ο θάνατός του. Οι τελευταίες λέξεις του, “Κύριε βοήθησε τη φτωχή ψυχή μου”, δηλώνουν ένα φωτεινό διάλειμμα στη διασάλευση του μυαλού.

Η πραγματική αιτία του θανάτου του Poe δεν οριστικοποιήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα να παραμένει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Πιστοποιητικό θανάτου δεν βρέθηκε ποτέ, ενώ ο γιατρός Snodgrass βεβαίωνε πως ο θάνατός του ήταν απόρροια αλκοολισμού. Από την άλλη, ο γιατρός Moran υποστήριξε πως ο θάνατός του δεν σχετιζόταν με τη χρήση κάποιου είδους τοξικής ουσίας. Άλλες θεωρίες υποστηρίζουν πιθανή σύφιλη, επιληψία, δηλητηρίαση, δολοφονία, λύσσα κ.λπ., αλλά κανένα ιατρικό έγγραφο δεν στηρίζει καμία θεωρία.

Παρ’ όλα αυτά, το 1848 σε επιστολή του Poe προς τον Eveleth (φοιτητή ιατρικής) καταγράφονται τα επαγγελματικά και λογοτεχνικά του σχέδια, σχολιάζονται εχθροί και πνευματικές αυθεντίες. Συνάμα, για μοναδική φορά στο πλαίσιο της ιδιωτικής του αλληλογραφίας ομολογεί την ψυχική του κατάρρευση: “Είμαι, όμως, ευαίσθητος από την κράση μου – νευρικός σε εξαιρετικά ασυνήθιστο βαθμό. Ήμουν τρελός, ανάμεσα σε μεγάλα διαλείμματα φρικτής λογικής. Κατά τη διάρκεια αυτών των κρίσεων πλήρους ασυνειδητότητας έπινα, ένας Θεός ξέρει πόσο συχνά ή πόσο πολύ. Ως εκ τούτου, οι εχθροί μου απέδωσαν την τρέλα στο ποτό και όχι το ποτό στην τρέλα” (βλ. το βιβλίο “Περί τρέλας”, 2016).

You May Also Like

Παρουσίαση Βιβλίου: «Μέρες Εγκλεισμού / Lockdown Days»

Οι εκδόσεις Το Ροδακιό, παρουσιάζουν το φωτογραφικό βιβλίο ντοκουμέντο: Μέρες Εγκλεισμού / Lockdown Days ...

Θάλασσα Κυρίως Ταραγμένη

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως «Όσα παίρνει η θάλασσα, όσα αφήνει, αυτά που παρασέρνει κι ...

«Ρινίσματα»: Η νέα ποιητική συλλογή του Βαγγέλη Γέττου

Επτά χρόνια μετά το «Προσάναμμα’» (Εκδόσεις των Συναδέλφων, 2013), ο Βαγγέλης Γέττος παρουσιάζει τη ...

Περιδιάβαση στην «Ανατολική Μεσόγειο» της Ήβης Μελεάγρου

Το Βιβλιοτρόπιο παρουσιάζει μια εκδήλωση στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί το εμβληματικό μυθιστόρημα ...

To Βιβλιοτρόπιο συζητά το «Γλυκιά bloody life»

Το βιβλίο του Αντώνη Γεωργίου «Γλυκιά bloody life» θα βρεθεί στο επίκεντρο συζήτησης στη ...

Φοίβος Δεληβοριάς – Σωφρόνης Σωφρονίου στη σκηνή του Ριάλτο

Φοίβος Δεληβοριάς και Σωφρόνης Σωφρονίου θα βρεθούν στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο για μια ...

X