Μεταξύ τρέλας και λογικής…

Το λογοτεχνικό έργο του Edgar Allan Poe (πέθανε στις 7 Οκτωβρίου 1849) αποτέλεσε θεμέλιο λίθο για την εξέλιξη σύγχρονων λογοτεχνικών ειδών, όπως η αστυνομική λογοτεχνία και οι ιστορίες τρόμου και φαντασίας.

Πέραν της αξίας του έργου του, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η άστατη ζωή του συγγραφέα. Το 1842 η σύζυγός του εκδηλώνει τα πρώτα δείγματα της φυματίωσης. Γεγονός το οποίο οδήγησε τον συγγραφέα στο ποτό και στο να διακόψει τη συνεργασία του με περιοδικά και εφημερίδες. Παρότι η δημοσίευση του ποιήματος με τίτλο “Το Κοράκι” (1845) χάρισε τεράστια αναγνώριση στον συγγραφέα, το οικονομικό του πρόβλημα δεν λύθηκε εξαιτίας της έλλειψης νόμων για τα πνευματικά δικαιώματα. Ο θάνατος της γυναίκας του, ο αρραβώνας με μια άλλη ποιήτρια και η ματαίωση του γάμου του οδήγησαν στην πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας. Παρ’ όλα αυτά, ακολούθησε ένας δεύτερος αρραβώνας.
Σε επαγγελματικό ταξίδι του στη Φιλαδέλφεια το 1849, ο συγγραφέας εντοπίστηκε σε παραληρηματική κατάσταση στους δρόμους της Βαλτιμόρης από έναν περαστικό, ο οποίος καθ’ υπόδειξη του συγγραφέα έστειλε επιστολή στον γιατρό J. E. Snodgrass. Ο γιατρός φρόντισε τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, όπου προέκυψε ο θάνατός του. Οι τελευταίες λέξεις του, “Κύριε βοήθησε τη φτωχή ψυχή μου”, δηλώνουν ένα φωτεινό διάλειμμα στη διασάλευση του μυαλού.

Η πραγματική αιτία του θανάτου του Poe δεν οριστικοποιήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα να παραμένει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Πιστοποιητικό θανάτου δεν βρέθηκε ποτέ, ενώ ο γιατρός Snodgrass βεβαίωνε πως ο θάνατός του ήταν απόρροια αλκοολισμού. Από την άλλη, ο γιατρός Moran υποστήριξε πως ο θάνατός του δεν σχετιζόταν με τη χρήση κάποιου είδους τοξικής ουσίας. Άλλες θεωρίες υποστηρίζουν πιθανή σύφιλη, επιληψία, δηλητηρίαση, δολοφονία, λύσσα κ.λπ., αλλά κανένα ιατρικό έγγραφο δεν στηρίζει καμία θεωρία.

Παρ’ όλα αυτά, το 1848 σε επιστολή του Poe προς τον Eveleth (φοιτητή ιατρικής) καταγράφονται τα επαγγελματικά και λογοτεχνικά του σχέδια, σχολιάζονται εχθροί και πνευματικές αυθεντίες. Συνάμα, για μοναδική φορά στο πλαίσιο της ιδιωτικής του αλληλογραφίας ομολογεί την ψυχική του κατάρρευση: “Είμαι, όμως, ευαίσθητος από την κράση μου – νευρικός σε εξαιρετικά ασυνήθιστο βαθμό. Ήμουν τρελός, ανάμεσα σε μεγάλα διαλείμματα φρικτής λογικής. Κατά τη διάρκεια αυτών των κρίσεων πλήρους ασυνειδητότητας έπινα, ένας Θεός ξέρει πόσο συχνά ή πόσο πολύ. Ως εκ τούτου, οι εχθροί μου απέδωσαν την τρέλα στο ποτό και όχι το ποτό στην τρέλα” (βλ. το βιβλίο “Περί τρέλας”, 2016).

You May Also Like

Ο Ντενκτάς στον Νότο

Του Γρηγόρη Ιωάννου Εκδόσεις Ψηφίδες Αν και πολιτικού περιεχομένου, το βιβλίο του Γρηγόρη Ιωάννου ...

Τα απομεινάρια μιας μέρας

Με αφορμή τη βράβευση του Καζούο Ισιγκούρο με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017, η ασημαντότητα ...

«Ανθολογία Κυπριακής Ποίησης 1960-2018»

Με απαγγελίες από τους ίδιους τους ανθολογημένους ποιητές θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, ...

«30» – Μυθιστόρημα Ράνιας Ιακώβου

Μόλις έχει κυκλοφορήσει το πρώτο μυθιστόρημα της Ράνιας Ιακώβου, με τίτλο «30» από τις ...

Αδημοσίευτα έργα του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν για τη Μέση Γη θα εκδοθούν το 2021

Μια συλλογή έργων του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν για τη «Μέση Γη» θα εκδοθεί για πρώτη ...

7ο διεθνές φεστιβάλ ΣΑΡΔΑΜ: Η λογοτεχνία αλλιώς

Το διεπιστημονικό φεστιβάλ λογοτεχνίας ΣΑΡΔΑΜ, έχοντας τιμηθεί με το EFFE LABEL 2019-2020 ως ένα ...

X