«Ο άπατρις λαός των Ροχίνγκια στο Μπαγκλαντές»|Έκθεση φωτογραφίας Κάτιας Χριστοδούλου

Η διεθνώς βραβευμένη φωτογράφος Κάτια Χριστοδούλου παρουσιάζει έκθεση φωτογραφίας από την αποστολή των ”Εθελοντών Γιατρών – Κύπρου” στο Μπαγκλαντές . Η αποστολή ταξίδευσε εκεί για τους πρόσφυγες της εθνικής μειονότητας Ροχίνγκια της Μιανμάρ, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα Μπαγκλαντές Μιανμάρ.

Η διακεκριμένη φωτογράφος Κάτια Χριστοδούλου,ακολουθώντας για ακόμη μια φορά ως εθελόντρια την ανθρωπιστική και ιατρική αποστολή της Οργάνωσης «Εθελοντές Γιατροί – Κύπρου», αποτύπωσε σε 60 καρέ πορτραίτα ανθρώπων και σκηνές από την ζωή τους.

Οι περισσότερες φωτογραφίες τραβήχτηκαν στον δεύτερο σε μέγεθος καταυλισμό Ναγιαπάρα του Μπαγκλαντές όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες της εθνότητας των Ροχίνγκια και ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Σχεδόν 690.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια είχαν διαφύγει από την Μιανμάρ τον Αύγουστο του 2017, όταν ο στρατός της χώρας επιχείρησε εναντίων τους. Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε την επιχείρηση αυτή εκστρατεία «εθνοκάθαρσης». Οι εικόνες που θα αντικρίσουν οι επισκέπτες της έκθεσης φωτογραφίας είναι συγκλονιστικές.

Μεταφέρουν τις πολύ δύσκολες συνθήκες, κάτω από τις οποίες ζουν οι άνθρωποι αυτοί και ταυτόχρονα αποτυπώνουν την αξιοπρέπεια με τη οποία αντιμετωπίζουν την μοίρα τους. Πορτραίτα με βλέμματα διαπεραστικά γεμάτα θλίψη, αλλά και χείλη με πλατιά χαμόγελα.

«Όταν μου έγινε η πρόταση από την Οργάνωση «Εθελοντές Γιατροί – Κύπρου» να συμμετάσχω για να καλύψω φωτογραφικά την αποστολή στο Μπαγκλαντές, είπα αμέσως ναι, γιατί θεώρησα πως ήταν μια καλή ευκαιρία να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο μας για τον άπατρι λαό των Ροχίνγκια, την πιο διωκόμενη μειονότητα του κόσμου».

Η Κάτια Χριστοδούλου προέρχεται από μια επιτυχημένη πορεία 30 χρόνων στο χώρο της φωτογραφίας με σημαντικές συνεργασίες και διακρίσεις όπως, το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό ALLIANCE OF MEDITERRANEΑN NEWS AGENCIES στην κατηγορία BestPhoto για το 2008-2009, 2ο βραβείο στο διαγωνισμό «Φωτογράφοι κατά της Φτώχειας» στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MEDIP για το 2009 και Βραβείο Δημοσιογραφικής Προσφοράς 2017, για την μεγάλη συμβολή της στην πρόοδο και ανάπτυξη της Κυπριακής Φωτοδημοσιογραφίας.

Έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι:

«ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΑΤΤΙΛΑ» 1997 – 1998 (Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Λευκωσία) με παράλληλη έκδοση φωτογραφικού λευκώματος,
«ΑΪΤΗ ΜΙΑ ΠΛΗΓΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» 2010-2011 (Λευκωσία και Λεμεσός)
«Μαδαγασκάρη » 2011, «Αιθιοπία » 2013 και «ΣΙΩΠΗΛΟΙ ΗΧΟΙ» 20 Πορτραίτα ανθρώπων με τη νόσο του Alzheimer’s 2016.
Εργάζεται στο ΚΥΠΕ (ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ) και συνεργάζεται με το Διεθνές πρακτορείο ΕΡΑ (EUROPEAN PRESSPHOTO AGENCY), έχει συμμετάσχει σε πολλές ανθρωπιστικές αποστολές και καλύπτει ανελλιπώς όλες τις συνομιλίες για το Κυπριακό που γίνονται μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας στη «Παλιά Αγορά Παλουριώτισσας». Τα εγκαίνια θα τελέσει την Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 7:30 μ.μ. η Δρ Ελένη Θεοχάρους Πρόεδρος Κινήματος Αλληλεγγύης, Ευρωβουλευτής και Επίτιμη Πρόεδρος της Οργάνωσης ”Εθελοντές Γιατροί – Κύπρου”.

Διάρκεια έκθεσης : 12 – 18 Οκτωβρίου 2018
Ώρες : 10:00 – 13:00 & 16:00 – 19:00
(Σαββάτο και Κυριακή κλειστό)

You May Also Like

Επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κύπρου η Άλκη Ζέη

Επίτιμη διδάκτορας του τμήματος Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου θα ...

Digital παγκάκια, μια διαδραστική ηχητική εγκατάσταση στην καρδιά της Αθήνας

Τα παγκάκια στο Παγκράτι διηγούνται την ιστορία τους! Συγκεκριμένα, σε έξι παγκάκια στην ευρύτερη ...

Φεστιβάλ Φέγγαρος 2015

Το τριήμερο 31 Ιουλίου – 2 Αυγούστου 2015 θα πραγματοποιηθεί το φετινό 5ο Μουσικό ...

7ος Παγκύπριος Μαθητικός Διαγωνισμός ΣύνθεσηςΤραγουδιού και Ενόργανης Μουσικής

Η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνει τη διεξαγωγή του 7ου ...

Υποψήφιος για την προεδρία της Σενεγάλης ο Youssou n’dour

Tην υποψηφιότητά του για την προεδρία της χώρας του, Σενεγάλης, ανακοίνωσε ο Γιούσου ν’ ...

Μια απολαυστική συνέντευξη του Άκι Καουρισμάκι στο «Βήμα»

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο Φινλανδός σκηνοθέτης Άκι Καουρισμάκι και μίλησε στον Γιάννη Ζουμπουλάκη σε ...

X