«Ο άπατρις λαός των Ροχίνγκια στο Μπαγκλαντές»|Έκθεση φωτογραφίας Κάτιας Χριστοδούλου

Η διεθνώς βραβευμένη φωτογράφος Κάτια Χριστοδούλου παρουσιάζει έκθεση φωτογραφίας από την αποστολή των ”Εθελοντών Γιατρών – Κύπρου” στο Μπαγκλαντές . Η αποστολή ταξίδευσε εκεί για τους πρόσφυγες της εθνικής μειονότητας Ροχίνγκια της Μιανμάρ, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα Μπαγκλαντές Μιανμάρ.

Η διακεκριμένη φωτογράφος Κάτια Χριστοδούλου,ακολουθώντας για ακόμη μια φορά ως εθελόντρια την ανθρωπιστική και ιατρική αποστολή της Οργάνωσης «Εθελοντές Γιατροί – Κύπρου», αποτύπωσε σε 60 καρέ πορτραίτα ανθρώπων και σκηνές από την ζωή τους.

Οι περισσότερες φωτογραφίες τραβήχτηκαν στον δεύτερο σε μέγεθος καταυλισμό Ναγιαπάρα του Μπαγκλαντές όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες της εθνότητας των Ροχίνγκια και ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Σχεδόν 690.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια είχαν διαφύγει από την Μιανμάρ τον Αύγουστο του 2017, όταν ο στρατός της χώρας επιχείρησε εναντίων τους. Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε την επιχείρηση αυτή εκστρατεία «εθνοκάθαρσης». Οι εικόνες που θα αντικρίσουν οι επισκέπτες της έκθεσης φωτογραφίας είναι συγκλονιστικές.

Μεταφέρουν τις πολύ δύσκολες συνθήκες, κάτω από τις οποίες ζουν οι άνθρωποι αυτοί και ταυτόχρονα αποτυπώνουν την αξιοπρέπεια με τη οποία αντιμετωπίζουν την μοίρα τους. Πορτραίτα με βλέμματα διαπεραστικά γεμάτα θλίψη, αλλά και χείλη με πλατιά χαμόγελα.

«Όταν μου έγινε η πρόταση από την Οργάνωση «Εθελοντές Γιατροί – Κύπρου» να συμμετάσχω για να καλύψω φωτογραφικά την αποστολή στο Μπαγκλαντές, είπα αμέσως ναι, γιατί θεώρησα πως ήταν μια καλή ευκαιρία να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο μας για τον άπατρι λαό των Ροχίνγκια, την πιο διωκόμενη μειονότητα του κόσμου».

Η Κάτια Χριστοδούλου προέρχεται από μια επιτυχημένη πορεία 30 χρόνων στο χώρο της φωτογραφίας με σημαντικές συνεργασίες και διακρίσεις όπως, το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό ALLIANCE OF MEDITERRANEΑN NEWS AGENCIES στην κατηγορία BestPhoto για το 2008-2009, 2ο βραβείο στο διαγωνισμό «Φωτογράφοι κατά της Φτώχειας» στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MEDIP για το 2009 και Βραβείο Δημοσιογραφικής Προσφοράς 2017, για την μεγάλη συμβολή της στην πρόοδο και ανάπτυξη της Κυπριακής Φωτοδημοσιογραφίας.

Έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι:

«ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΑΤΤΙΛΑ» 1997 – 1998 (Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Λευκωσία) με παράλληλη έκδοση φωτογραφικού λευκώματος,
«ΑΪΤΗ ΜΙΑ ΠΛΗΓΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» 2010-2011 (Λευκωσία και Λεμεσός)
«Μαδαγασκάρη » 2011, «Αιθιοπία » 2013 και «ΣΙΩΠΗΛΟΙ ΗΧΟΙ» 20 Πορτραίτα ανθρώπων με τη νόσο του Alzheimer’s 2016.
Εργάζεται στο ΚΥΠΕ (ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ) και συνεργάζεται με το Διεθνές πρακτορείο ΕΡΑ (EUROPEAN PRESSPHOTO AGENCY), έχει συμμετάσχει σε πολλές ανθρωπιστικές αποστολές και καλύπτει ανελλιπώς όλες τις συνομιλίες για το Κυπριακό που γίνονται μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας στη «Παλιά Αγορά Παλουριώτισσας». Τα εγκαίνια θα τελέσει την Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 7:30 μ.μ. η Δρ Ελένη Θεοχάρους Πρόεδρος Κινήματος Αλληλεγγύης, Ευρωβουλευτής και Επίτιμη Πρόεδρος της Οργάνωσης ”Εθελοντές Γιατροί – Κύπρου”.

Διάρκεια έκθεσης : 12 – 18 Οκτωβρίου 2018
Ώρες : 10:00 – 13:00 & 16:00 – 19:00
(Σαββάτο και Κυριακή κλειστό)

You May Also Like

Μια ιστοσελίδα για νέους καλλιτέχνες

Μια ιστοσελίδα για καλλιτέχνες από την Κύπρο μέχρι 35 ετών ανέβηκε χθες στο διαδίκτυο. ...

«Το Σπίτι» της Αλιγέ Ουμμανέλ στη Νέα Σκηνή του ΘΟΚ

Στο πλαίσιο του θεσμού «Ο ΘΟΚ Φιλοξενεί» και υπό την αιγίδα της Δικοινοτικής Τεχνικής ...

Rialto Residency σε Πλάτρες και Καληδόνια

Το Rialto Residency ανηφορίζει και φέτος προς τις Πλάτρες και τα Καληδόνια εστιάζοντας στην παραδοσιακή ...

Εύφημη μνεία σε Κύπρο και Λιθουανία, στην Μπιενάλε Βενετίας

Eύφημη μνεία εξασφάλισαν στην Μπιενάλε Βενετίας η Κύπρος και η Λιθουανία, για την κοινή ...

Σημαντικές εκθέσεις στο μουσείο Μπενάκη από τον Σεπτέμβριο

Σημαντικές εκθέσεις θα φιλοξενηθούν από το Σεπτέμβριο μέχρι και τους πρώτους μήνες του καινούριου ...

Nicosia Pop Up Festival 2020

Για μια ακόμη χρονιά ο Δήμος Λευκωσίας σε συνεργασία με το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο ...

X