Ονόματα-θρύλοι στο 10ο Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής «Φάρος»

Για 10η χρονιά διοργανώνεται φέτος το Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος, στο The Shoe Factory στη Λευκωσία, από τις 5 μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου 2018

Γράφει η Κατερίνα Μιχάηλου

Ένα φεστιβάλ που προάγει τη σύγχρονη μουσική, και συγκεντρώνει εδώ και δέκα χρόνια τα μεγαλύτερα ονόματα του είδους αυτού στην Κύπρο, διοργανώνεται και φέτος από το Ίδρυμα Τεχνών «Φάρος». Πρόκειται για τον πρώτο φορέα στην Κύπρο που έχει προάγει το μουσικό αυτό είδος, ακόμη και πριν τη διοργάνωση του πρώτου φεστιβάλ το 2009, προσκαλώντας τα σημαντικότερα ονόματα Κυπρίων και ξένων συνθετών για το σκοπό αυτό.

«Επετειακή διοργάνωση»

Φέτος, στην επετειακή έκδοση του φεστιβάλ, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα «τρίπτυχο επιτυχίας», έτσι όπως το χαρακτήρισε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Ιδρύματος Φάρος Υβόννη Γεωργιάδου, το οποίο αποτελούν οι:  Ensemble Modern,  Klangforum Wien, Pierre–Laurent Aimard και Tamara Stefanovich. Σύμφωνα με την κα Γεωργιάδου «αυτά τα ονόματα είναι θρύλοι στο στίβο της μουσικής, και το ότι συμμετέχουν στο Φεστιβάλ είναι πολύ σημαντικό για τα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου. Στο πρόγραμμα αυτών των μουσικών εντάσσονται τόσο έργα Κυπρίων όσο και έργα ξένων συνθετών, πολλά από τα οποία αποτελούν ’πρεμιέρες’».

Ensemble Modern, Gruppenfoto, Frankfurt am Main

Βήμα στους Κύπριους

Ένας από τους απώτερους στόχους του Φεστιβάλ είναι η προώθηση και η στήριξη ντόπιων ταλέντων. Πολλοί είναι οι Κύπριοι συνθέτες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, διαγράφοντας μία σπουδαία πορεία , και τους οποίους μπορεί να «γνωρίσει» και το κυπριακό κοινό, μέσω αυτού του θεσμού. Με τον τρόπο αυτό «δίνεται βήμα σε Κύπριους συνθέτες να προωθήσουν το έργο τους για ακόμη μια φορά, στην Κύπρο», όπως υπογράμμισε η κα Γεωργιάδου, «και ο κόσμος μπορεί με την παρουσία του να στηρίξει αυτό το νέο αίμα δημιουργικότητας».

«Πολλές φορές ο ήχος είναι πρωτόγνωρος και ξενίζει»

Όσον αφορά την ανταπόκριση του κόσμου η ίδια ανέφερε ότι «υπάρχει ανταπόκριση, αλλά πρόκειται για ένα είδος μου που είναι λίγο εκφοβιστικό στο κοινό. Ίσως γιατί ο ήχος δεν είναι πάντα οικείος.  Ωστόσο εγώ πάντα είμαι ειλικρινής με τον κόσμο. Είναι πραγματικότητα ότι πολλές φορές ο ήχος είναι πρωτόγνωρος και ξενίζει. Όμως αυτή είναι η σύγχρονη τέχνη της μουσικής.  Πολλές φορές ακούμε κάτι που δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε, να το κατανοήσουμε. Ωστόσο η επαφή μας με αυτό το είδος μουσικής είναι μια ευκαιρία να ανοίξουν οι ακουστικοί μας ορίζοντες και κατ’ επέκταση οι πνευματικοί».

Στη διάρκεια δέκα ημερών οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αξιόλογες συναυλίες, καθώς και να λάβουν μέρος σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και διαδραστικά εργαστήρια. Όπως ανέφερε η κα Γεωργιάδου «ο μέσος ακροατής, θα φύγει από το Φεστιβάλ με το πνεύμα του πολύ διευρυμένο, και τους ορίζοντες του ανοικτούς, έτοιμος να εισπράξει διάφορα πράγματα».

*Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος: 5-14 Οκτωβρίου στο The Shoe Factory στη Λευκωσία. Πληροφορίες: 22663871. Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ μπορείτε να ΕΔΩ. 

Στη φωτογραφία απεικονίζεται το μουσικό σύνολο «Klangforum Wien», το οποίο θα πραγματοποιήσει συναυλία την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στις 20:30.

You May Also Like

Το Χάνι ως αλληγορία για την ιστορία της Κύπρου

Συνέντευξη στον Παύλο Νεοφύτου «Το Janus χρησιμοποιεί τον χώρο του Χανιού του Ιμπραήμ ως ...

Μπαρόκ μουσική στο The Shoe Factory

Η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος,  παρουσιάζει ...

Επανεκδόσεις των τεσσάρων πρώτων άλμπουμ της Joni Mitchell

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 50ών γενεθλίων του άλμπουμ Blue, καταφθάνει στις 25 Ιουνίου ...

Πέτρος Στυλιανού: Απογοήτευση και αναμονή

Την απογοήτευσή του για την κατάληξη της διαδικασίας σχετικά με τη θέση του καλλιτεχνικού ...

Crowdfunding για Κύπριους μουσικούς

Χρηματικό ποσό ύψους 20 χιλιάδων δολαρίων αποτελεί τον στόχο διαδικτυακής εκστρατείας συλλογής χρημάτων για ...

FENGAROS REACTS|George Sidiropoulos

Το ΠΑΡΑΘΥΡΟ παρουσιάζει τους μουσικούς που συμμετέχουν στο διαδικτυακό φεστιβάλ Fengaros Reacts που πραγματοποιείται από τις ...

X