Ονόματα-θρύλοι στο 10ο Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής «Φάρος»

Για 10η χρονιά διοργανώνεται φέτος το Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος, στο The Shoe Factory στη Λευκωσία, από τις 5 μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου 2018

Γράφει η Κατερίνα Μιχάηλου

Ένα φεστιβάλ που προάγει τη σύγχρονη μουσική, και συγκεντρώνει εδώ και δέκα χρόνια τα μεγαλύτερα ονόματα του είδους αυτού στην Κύπρο, διοργανώνεται και φέτος από το Ίδρυμα Τεχνών «Φάρος». Πρόκειται για τον πρώτο φορέα στην Κύπρο που έχει προάγει το μουσικό αυτό είδος, ακόμη και πριν τη διοργάνωση του πρώτου φεστιβάλ το 2009, προσκαλώντας τα σημαντικότερα ονόματα Κυπρίων και ξένων συνθετών για το σκοπό αυτό.

«Επετειακή διοργάνωση»

Φέτος, στην επετειακή έκδοση του φεστιβάλ, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα «τρίπτυχο επιτυχίας», έτσι όπως το χαρακτήρισε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Ιδρύματος Φάρος Υβόννη Γεωργιάδου, το οποίο αποτελούν οι:  Ensemble Modern,  Klangforum Wien, Pierre–Laurent Aimard και Tamara Stefanovich. Σύμφωνα με την κα Γεωργιάδου «αυτά τα ονόματα είναι θρύλοι στο στίβο της μουσικής, και το ότι συμμετέχουν στο Φεστιβάλ είναι πολύ σημαντικό για τα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου. Στο πρόγραμμα αυτών των μουσικών εντάσσονται τόσο έργα Κυπρίων όσο και έργα ξένων συνθετών, πολλά από τα οποία αποτελούν ’πρεμιέρες’».

Ensemble Modern, Gruppenfoto, Frankfurt am Main

Βήμα στους Κύπριους

Ένας από τους απώτερους στόχους του Φεστιβάλ είναι η προώθηση και η στήριξη ντόπιων ταλέντων. Πολλοί είναι οι Κύπριοι συνθέτες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, διαγράφοντας μία σπουδαία πορεία , και τους οποίους μπορεί να «γνωρίσει» και το κυπριακό κοινό, μέσω αυτού του θεσμού. Με τον τρόπο αυτό «δίνεται βήμα σε Κύπριους συνθέτες να προωθήσουν το έργο τους για ακόμη μια φορά, στην Κύπρο», όπως υπογράμμισε η κα Γεωργιάδου, «και ο κόσμος μπορεί με την παρουσία του να στηρίξει αυτό το νέο αίμα δημιουργικότητας».

«Πολλές φορές ο ήχος είναι πρωτόγνωρος και ξενίζει»

Όσον αφορά την ανταπόκριση του κόσμου η ίδια ανέφερε ότι «υπάρχει ανταπόκριση, αλλά πρόκειται για ένα είδος μου που είναι λίγο εκφοβιστικό στο κοινό. Ίσως γιατί ο ήχος δεν είναι πάντα οικείος.  Ωστόσο εγώ πάντα είμαι ειλικρινής με τον κόσμο. Είναι πραγματικότητα ότι πολλές φορές ο ήχος είναι πρωτόγνωρος και ξενίζει. Όμως αυτή είναι η σύγχρονη τέχνη της μουσικής.  Πολλές φορές ακούμε κάτι που δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε, να το κατανοήσουμε. Ωστόσο η επαφή μας με αυτό το είδος μουσικής είναι μια ευκαιρία να ανοίξουν οι ακουστικοί μας ορίζοντες και κατ’ επέκταση οι πνευματικοί».

Στη διάρκεια δέκα ημερών οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αξιόλογες συναυλίες, καθώς και να λάβουν μέρος σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και διαδραστικά εργαστήρια. Όπως ανέφερε η κα Γεωργιάδου «ο μέσος ακροατής, θα φύγει από το Φεστιβάλ με το πνεύμα του πολύ διευρυμένο, και τους ορίζοντες του ανοικτούς, έτοιμος να εισπράξει διάφορα πράγματα».

*Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος: 5-14 Οκτωβρίου στο The Shoe Factory στη Λευκωσία. Πληροφορίες: 22663871. Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ μπορείτε να ΕΔΩ. 

Στη φωτογραφία απεικονίζεται το μουσικό σύνολο «Klangforum Wien», το οποίο θα πραγματοποιήσει συναυλία την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στις 20:30.

You May Also Like

FANEROMENI21: «Άνθρωποι της Φανερωμένης»

Η ερευνητική ομάδα People of Cyprus και η ομάδα Γιασεμίν, ανεβάζουν στις 2 Σεπτεμβρίου ...

ΠΛΗΜΜΥΡΑ από το Φανταστικό Θέατρο

Τέσσερις Κύπριοι συγγραφείς εμπνέονται από έναν αρχαίο μύθο για να μιλήσουν για το σήμερα. ...

Ηχογραφήσεις με την Eleni Era για τη σειρά eleven63 sessions

Η Λουβάνα Δίσκοι παρουσιάζει τη νέα της σειρά από ζωντανά ηχογραφημένα βίντεο με τίτλο ...

Το Διεθνές Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ με 5 παραστάσεις στο Θέατρο Ριάλτο

Με πέντε σημαντικές παραστάσεις Θεάτρου και Μουσικής το Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια έρχεται και φέτος ...

Έφυγε η φωνή των Cranberries Ντολόρες Ο’ Ριόρνταν

Πέθανε, σε ηλικία 46 ετών, η τραγουδίστρια του ροκ συγκροτήματος Cranberries, Ντολόρες Ο’ Ριόρνταν. ...

Γιασμίν Χαμντάν: η τραγουδίστρια που μας γνώρισε το αραβικό τραγούδι

Την έχουν αποκαλέσει «το μοντέρνο πρόσωπο της Μέσης Ανατολής» κι η συμβολή της είναι ...

X