To Δοχείο και το Περιεχόμενό του

Γράφει η Μαρίνα Σχίζα

Ποιο από τα δύο είναι πιο σημαντικό; Το δοχείο ή το περιεχόμενο; Πιο από τα δύο έχει περισσότερη ανάγκη το άλλο; Το περιεχόμενο έχει ανάγκη το δοχείο διότι χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει. Το περιεχόμενο μπορεί να υπάρξει αν δεν υπάρχει αυτό που θα το προφυλάσσει; Τι μπορεί να είναι δοχείο; Ένα ποτήρι, το ανθρώπινο μυαλό, η ψυχή; Ερωτήματα με πολλαπλές απαντήσεις και ερμηνείες, που αγγίζουν όχι μόνο φιλοσοφικά και υπαρξιακά ζητήματα, αλλά και θέματα της καθημερινότητας, κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά.

Το τόσο φαινομενικά απλό ερώτημα καλείται η τέχνη να απαντήσει μέσα από μια μεγάλη εικαστική διοργάνωση, όπως την οραματίστηκε ο επιμελητής της Βασίλης Βασιλειάδης. Κατά τον ίδιο, «το θέμα της Μπιενάλε, Δοχείο – Περιεχόμενο, ξεκίνησε με κάτι πολύ απλοϊκό και καθημερινό: με ένα ποτήρι νερό. Εάν το νερό έχει ανάγκη το ποτήρι όση ανάγκη έχει το ποτήρι το νερό, τι χάνει το ένα και τι χάνει το άλλο όταν λείπει το ταίρι του;».

Η πρώτη Μπιενάλε εικαστικών τεχνών που γίνεται στην Κύπρο, η Μπιενάλε Λάρνακας, είναι πλέον προ των πυλών μετά από τρία χρόνια σκέψης, μελέτης και υλοποίησης. Για συμμετοχή στην Μπιενάλε Λάρνακας λήφθηκαν αιτήσεις καλλιτεχνών από 35 και πλέον χώρες, ενώ τελικά επιλέχθηκαν και θα συμμετάσχουν 114 έργα, με τους δημιουργούς τους να προέρχονται από περισσότερες από 20 χώρες από όλες τις ηπείρους. Οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν έργα από όλες σχεδόν τις μορφές εικαστικών τεχνών, εγκαταστάσεις στον χώρο, ζωγραφικά και γλυπτικά έργα, φωτογραφίες, χαρακτικά, performance, video art, digital art κ.ά.

Εξηγώντας ότι το δοχείο δεν χρησιμοποιείται με την κλασική ετυμολογική του σημασία, ο επιμελητής τονίζει ότι ο άξονας πάνω στον οποίο κινήθηκε το σκεπτικό του γενικού τίτλου της Μπιενάλε Λάρνακας είναι ότι «ο ίδιος ο άνθρωπος λειτουργεί ως δοχείο και γεμίζει από σκέψεις, από εμπειρίες, από βιώματα, από αναμνήσεις, από ένστικτο, από υποσυνείδητο». Πρόσθεσε ότι «όλα αυτά δεν μπορούν να υπάρξουν έξω από την ανθρώπινη ύπαρξη και ένας άνθρωπος χωρίς όλα αυτά είναι αμφίβολο εάν μπορεί να ονομαστεί ‘άνθρωπος’, άρα δεν έχει και λόγο ύπαρξης».

 Παράλληλες εκδηλώσεις

 Παράλληλα με τον κύριο εκθεσιακό κορμό της Μπιενάλε θα γίνει και μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις με έναρξη τη 19η Οκτωβρίου: μια σειρά διαδραστικών παραστάσεων, με την ονομασία «Punctum II» από την Once in A Blue Moon Creative Event and Performance Productions, λαμβάνουν χώρα σε παλιό αρχοντικό (Loulous House) όπου οι θεατές βιώνουν ξεχωριστές ιστορίες σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού και αναδεικνύεται η ιδιαίτερη σχέση μεταξύ του χώρου, των ηθοποιών και των θεατών.

Την Κυριακή 21/10 στις 11 το πρωί θα ανοίξει σε εξωτερικούς χώρους του Δήμου Αθηένου η «’Δανειστική Βιβλιοθήκη’». Την ίδια μέρα ξεκινά η πρώτη από τις τρεις διαδραστικές εκδηλώσεις με την ονομασία ’Stepping stone’’ στον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας από την ομάδα καλλιτεχνών Sleep in the deep.

Η εικαστική πρόταση «Size doesn’t matter – Human hopes in a tiny space» θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 24/10 στις 7.30 το απόγευμα στο Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή και την επομένη 25/10 στο Μουσείο Πιερίδη την ίδια ώρα θα γίνει η κύρια διάλεξη από τον επιμελητή της Μπιενάλε Βασίλη Βασιλειάδη για το σκεπτικό «Δοχείο – Περιεχόμενο». Την Τετάρτη 31/10 στις 7.30 το απόγευμα στην γκαλερί Κυπριακή γωνιά φιλοξενείται η έκθεση «Δοχείο – Περιεχόμενο – Σχολείο» με έργα παιδιών των δημοτικών σχολείων της Λευκωσίας, υπό την αιγίδα της ΠΟΕΔ Λευκωσίας.

Την 1η Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ ξεκινά στο Myth Factory η πρώτη από τρεις παραστάσεις διαδραστικού χορού και εγκατάστασης του Πανίκου Πολυβίου, «Choreographic Paper» με τη συμμετοχή της Άντριας Χρίστου.

Η γκαλερί «Elements» φιλοξενεί τις εικαστικούς δρ Νικολέτα Αυγουστή, δρ Τερέζα Μαρκίδου και Κάτια Σαββίδου με το προτζεκτ «Ο καθείς ως δοχείο» την Κυριακή 4/11 από τις 9.00 το πρωί μέχρι και τα μεσάνυχτα. Την Παρασκευή 2/11 εγκαινιάζεται το τριήμερο Διεθνές Φεστιβάλ Εγκαταστάσεων EFE το οποίο διοργανώνεται από το ΕΚΑΤΕ και οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα εγκαταστήσουν τα έργα τους σε διάφορους χώρους στο κέντρο της Λάρνακας.

Την Τετάρτη 7/11 θα γίνει η πρώτη από τις δύο μουσικές εκδηλώσεις της Μπιενάλε. Στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, η σοπράνο Μαρίζα Αναστασιάδη και ακόμη πέντε τραγουδιστές, με συνοδεία πιάνου, τσέλο και φλάουτου, θα μας παρουσιάσουν τη δική τους πρόταση για την Μπιενάλε με επιλεγμένα κλασικά κομμάτια υπό τον τίτλο «Nascita Amore e Morte». Το Σάββατο 10 /11 και ώρα 4.30 το απόγευμα θα γίνει στο Myth Factory το εργαστήρι «Art and the brain» με τον Δημήτρη Χριστοδούλου (NPL Master Practitioner). Τη Δευτέρα 12/11 στις 8 το βράδυ, στο «Σπίτι του Επάρχου» (Youth Makers Space), παρουσιάζεται η πρώτη από πέντε παραστάσεις του θεατρικού μονόλογου «Ύπερος», του βραβευμένου συγγραφέα Κώστα Μαννούρη με τον Δημήτρη Αντωνίου και φιλοξενούμενη την ηθοποιό Λένια Σορόκου σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χαραλαμπίδη. Την Τετάρτη 14/11, στο Myth Factory, ξεκινά η πρώτη από τρεις παραστάσεις με τίτλο «Τον νου σου, ε». Ένα θεατρικό αναλόγιο για την ποιήτρια Κατερίνα Γώγου, με την Ελένη Μωυσέως. Το Σάββατο 17/11 θα γίνει η δεύτερη μεγάλη μουσική εκδήλωση της Μπιενάλε με τους Magic De Spell στο Savino live οι οποίοι, πέραν των μεγάλων επιτυχιών τους, θα προσαρμόσουν και μέρος του προγράμματός τους στο σκεπτικό της Μπιενάλε. Την ίδια μέρα απόγευμα, στο παλιό αρχοντικό (Loulous House), ξεκινά και η πειραματική κινητική εξερεύνηση του ορισμού «Kenophobia» (κενοφοβία < φόβος για το κενό), μια ιδιαίτερη διαδραστική παράσταση με τον ομώνυμο τίτλο από την ομάδα «Fibre Performing Arts». Στις 23/11 ο Δήμος Αθηένου διοργανώνει σεμινάριο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παράλληλα με τη διαδραστική εγκατάσταση «Xymplexis» του εικαστικού Μιχαήλ Ηλία και του δισκοθέτη Αριστόδημου που αφορούν το ίδιο θέμα. Στις 24/11 η Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη Κύπρου θα ταξιδέψει στη Λάρνακα στον χώρο Αποθήκες για να σπάσει τα στερεότυπα και να συναντήσει ανθρώπους οι οποίοι αφηγούνται την ιστορία τους και μπαίνουν σε έναν δημιουργικό διάλογο με τον αναγνώστη. Στις 26/11 στις 8.30 μ.μ. η χορευτική παράσταση του διαδραστικού εργαστηρίου χορού Open FLR Ιταλίας στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας μαζί με 10 νεαρούς Κύπριους/Κύπριες χορευτές/χορεύτριες. Τελευταία παράλληλη εκδήλωση κατά τη διάρκεια της Μπιενάλε την Τετάρτη 28/11 το απόγευμα στο Myth Factory, όπου αποκαλύπτεται η μοναδική σχέση του εσωτερικού μας κόσμου (περιεχόμενο) με το εξωτερικό μας περίβλημα (δοχείο) με το εργαστήριο Yoga και τίτλο «Yin Yoga drumming», που παρουσιάζουν οι Νατάσα Νίρου και Άννικα Νικολάου. Ο κύκλος της Μπιενάλε Λάρνακας 2018 θα κλείσει στις 12 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας με τον απολογισμό της Μπιενάλε από τους διοργανωτές.

Συμμετοχές – Βραβεία

Η Biennale Larnaca 2018, υπό το σκεπτικό-εισήγηση «Δοχείο – Περιεχόμενο», του εικαστικού Βασίλη Βασιλειάδη που την επιμελείται, προσέλκυσε 307 καλλιτέχνες από 37 χώρες. Η τελική επιλογή των καλλιτεχνών έγινε ανώνυμα και μέσα από ψηφοφορία των πέντε μελών της κριτικής επιτροπής. Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν ο επιμελητής Βασίλης Βασιλειάδης, ο γλύπτης Φώτος Δημητρίου (Παγκύπριος Σύνδεσμος Κεραμιστών – Αγγειοπλαστών), η ιστορικός τέχνης δρ Τώνια Λοΐζου, η εικαστικός Τατιάνα Φεραχιάν (ΕΚΑΤΕ) και ο σχεδιαστής Στέλιος Μουσαρρής (Πολιτιστικός Όμιλος ΑΡΤΙΟΝ Λάρνακας). Η επιτροπή επέλεξε 114 προτάσεις.

Η Μπιενάλε Λάρνακας θα απονείμει συνολικά τέσσερα βραβεία. Το Α’ Βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ και τρεις διακρίσεις. Το μεγάλο βραβείο της Μπιενάλε σχεδίασε ο Στέλιος Μουσαρρής.+ 1η Μπιενάλε Λάρνακας, 17 Οκτωβρίου-30 Νοεμβρίου 2018. Λεπτομερής χάρτης της Μπιενάλε κυκλοφορεί σε όλους τους συμβαλλόμενους χώρους, στους επίσημους υποστηρικτές εστίασης της Μπιενάλε και στον χώρο των αφίξεων του αεροδρομίου Λάρνακας. Κατά τη διάρκεια της Μπιενάλε θα λειτουργήσουν τρία γραφεία πληροφοριών, δύο στη Λάρνακα και ένα στην Αθηένου, από τα οποία οι επισκέπτες θα πληροφορούνται σχετικά με όσα αφορούν την Μπιενάλε, αγορά εισιτηρίων για τις εκδηλώσεις, όπως και αγορά αναμνηστικών της Μπιενάλε. Biennale Larnaca 2018! #bepARTofit www.biennalelarnaca.com .

 

 

 

 

You May Also Like

Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας: Ευχές για «καλή πορεία»

«Αυτή η βραδιά λέει πολλά. Μια πολύτιμη παρακαταθήκη της Iστορίας πάνω στην οποία κτίζεται ...

Two days of print + a party

Η Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου (ΕΓΕΚ), πρόκειται να διοργανώσει τρία θεματικά διήμερα που ...

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Ντάνιελ Ντέι Λούις

Αργά το μεσημέρι της Τρίτης επισκέφτηκε το Μουσείο της Ακρόπολης ο ηθοποιός Ντάνιελ Ντέι ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 35η

Της Κυριακής Κώστα/Εικαστικός Κώστας Καρυωτάκης  “Διάκος” Μέρα τ’ Απρίλη... ….Τ’ άνθη ευωδούσαν. Κι είπε ...

Συνέδριο για τις «Δυσλειτουργίες στη Σύγχρονη Τέχνη» 

Οι αξίες της τέχνης, οι έννοιες και τα ζητήματα που σχετίζονται με τις συνθήκες ...

Η Κύπρος σε εικόνες, στο Βερολίνο

Στην υπαίθρια έκθεση Wall on Wall και στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού παρουσιάζεται η Κύπρος ...

X