Το μεγαλείο της ζωής

Το μεγαλείο της ζωής
Ο τελευταίος έρωτας του Φραντς Κάφκα
Μίχαελ Κούμπφμύλλερ – Εκδόσεις Άγρα

Άρχισα να το διαβάζω με κάποια επιφύλαξη… πώς είναι δυνατόν ένας συγγραφέας μέσα από τα ημερολόγια και την αλληλογραφία του Φραντς Κάφκα να μπορεί να φανταστεί και να μας περιγράψει τα τελευταία χρόνια της ζωής του και τον τελευταίο έρωτά του;

Από τις πρώτες κιόλας σελίδες οι ενδοιασμοί μου σβήστηκαν διά μαγείας και η αφήγηση με συνεπήρε… οι μεγάλες προτάσεις, ο πλάγιος λόγος και οι ενσωματωμένες σκέψεις καταβυθίζουν τον αναγνώστη στον συναισθηματικό κόσμο του Κάφκα, αλλά και της Ντόρας.
Το μυθιστόρημα, που χωρίζεται σε τρία κεφάλαια “Φτάνοντας”, “Μένοντας”, “Φεύγοντας”, αναβιώνει τη Βαλτική, το μεσοπολεμικό Βερολίνο, τη λαίλαπα που προλογίζει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Μίχαελ Κούμπφμύλλερ καταφέρνει να μεταμορφώνει την αληθινή ιστορία του τελευταίου χρόνου που έζησε ο Φραντς Κάφκα σ’ ένα θαυμάσιο μυθιστόρημα αγάπης, ζωντανεύοντας για μας όχι μόνο τον διάσημο συγγραφέα, αλλά και την Ντόρα Ντιαμάντ, τη γυναίκα που στάθηκε δίπλα του.
Ο συγγραφέας ερεύνησε συστηματικά τον Τύπο της εποχής, την αλληλογραφία και τα τετράδια με τις σημειώσεις του Κάφκα και εμβάθυνε στην ψυχή και στο ύφος του.

Το συγκλονιστικό του μυθιστόρημα μάς αποκαλύπτει ένα πρόσωπο του Κάφκα που δεν γνωρίζαμε:
Ποιος ήταν ο Φραντς Κάφκα; Χάρη στον Μίχαελ Κούμπφμύλλερ μπορούμε να φανταστούμε τον διάσημο συγγραφέα σαν ευτυχισμένο άνθρωπο που στο τέλος της ζωής του βρίσκει τον μεγάλο έρωτα:
Καλοκαίρι του 1923 σε μια λουτρόπολη της Βαλτικής, το Μύριτς. Ο φυματικός Φραντς Κάφκα, που έχει μόλις κλείσει τα σαράντα, γνωρίζει την εικοσιπεντάχρονη Ντόρα Ντιαμάντ και τολμά, λίγο πριν από το τέλος της ζωής του, να κάνει ένα βήμα που δεν είχε επιχειρήσει ώς τότε: Μετακομίζει στο Βερολίνο και ζει για πρώτη φορά μαζί με μια γυναίκα – και μάλιστα κόντρα στην οικονομική κρίση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης που κορυφώνεται, κόντρα στους γονείς του, κόντρα στη θανάσιμη αρρώστια του… Θα είναι ο τελευταίος του έρωτας, ο μεγαλύτερος ίσως στη ζωή του, σίγουρα ο πιο σημαντικός.

Αυτή τη σχέση αναπλάθει στο βιβλίο του ο Γερμανός συγγραφέας Μίχαελ Κουμπφμύλλερ. Στις σελίδες του παρακολουθούμε τη γνωριμία του Κάφκα του “Καθηγητή” με την Ντόρα, την προσπάθεια του Κάφκα “που τώρα φαίνεται πιο αδύνατος, πιο εύθραυστος από ποτέ” να συνέλθει από τα προβλήματα της υγείας του, την απόφασή τους να ζήσουν στο Βερολίνο, τη δυσκολία και τις προσπάθειες του Κάφκα να γράψει αλλά και τους απαισιόδοξους προβληματισμούς του:

“Δεν είναι η πρώτη φορά που αναρωτιέται τι θα μείνει. Έχει γράψει κουτσά στραβά τρία μυθιστορήματα, δυο-τρεις ντουζίνες ιστοριούλες, και γράμματα, όλη του τη ζωή γράμματα, τα περισσότερα σε γυναίκες που δεν ήταν κοντά του, που προσπαθούσαν να εξηγήσουν γιατί δεν ήταν μαζί τους, γιατί δεν μπορούσε να ζήσει μαζί τους”, τους φίλους του, μεταξύ των οποίων βέβαια ο αιώνιος Μαξ Μπροντ, εκτελεστής της πνευματικής του κληρονομιάς, με τον οποίο η Ντόρα συγκρούεται μετά τον θάνατο του Κάφκα για τα γραπτά που έχει αφήσει πίσω του ο συγγραφέας… στο τέλος “μεσημέρι πεθαίνει στην αγκαλιά της”.

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια Γερμανία που καταρρέει “οι εφημερίδες γράφουν καθημερινά για το μάρκο, που πέφτει ασταμάτητα και παρασύρει μαζί του τους Γερμανούς όλο και πιο βαθιά σε μίαν άβυσσο φτώχειας και δυστυχίας, για την οποία υπεύθυνοι είναι μόνον οι ίδιοι”, ενώ ο εφιάλτης έχει αρχίσει πια να γίνεται πραγματικότητα, “οι Εβραίοι είναι η δυστυχία της Γερμανίας”, της είπε. Ήταν ιστορικός και ήξερε για ποιο πράγμα μιλούσε, της είπε”.

Η Ντόρα Ντιαμάντ κράτησε τα τελευταία σημειωματάρια του Κάφκα, καθώς και τις επιστολές που είχαν ανταλλάξει, παρά την επιθυμία του συγγραφέα που ήθελε όλα τα γραπτά του να καούν. Όλα αυτά, όμως, κατασχέθηκαν από την Γκεστάπο το 1933, όταν εισέβαλε στο σπίτι της Ντιαμάντ, και τίποτε απ’ αυτά δεν έχει διασωθεί.

Όλα περιγράφονται ανάλαφρα αλλά εκπέμπουν μεγάλη δύναμη, ανθρωπιά και αξιοπρέπεια, ένα μυθιστόρημα αγάπης, που βρίσκει τους τρόπους να νικάει προσωρινά τον θάνατο, ένα έξυπνο, συγκινητικό μυθιστόρημα για την αγάπη, την πλήρωση και την αξία κάθε μιας μέρας που ζει κανείς με προσοχή και φροντίδα.

Το μεγαλείο της ζωής ή καλύτερα το μεγαλείο του έρωτα!

You May Also Like

Παρουσιάση βιβλίου “Amir’s Blue Elephant” στην Πάφο

Η δημοσιογράφος, συγγραφέας και ανθρωπίστρια Melissa Hekkers θα παρουσιάσει το βιβλίο της “Amir’s Blue ...

Πέθανε ο συγγραφέας Ντέιβιντ Κόρνγουολ, παγκοσμίως γνωστός ως Τζον Λε Καρέ

Ο βρετανός πεζογράφος Ντέιβιντ Κόρνγουολ, διάσημος σε όλο τον κόσμο με το λογοτεχνικό του ...

The Umbrella Project από το Bomba Picnic

Απομακρυσμένη από την ιδέα της “απλοϊστικής” ή και “χαριτωμένης” τέχνης που απευθύνεται συνήθως σε ...

Ο Σταύρος Χριστοδούλου παρουσιάζει το βιβλίο του «Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός»

Το νέο του βιβλίο με τίτλο «Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός», που κυκλοφορεί από ...

Παράδοση βιβλίων κατ’ οίκον

Παράδοση βιβλίων κατ’ οίκον προσφέρουν βιβλιοπωλεία σε Λευκωσία και Λεμεσό, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας ...

Το χρονικό της κυπριακής τυπογραφίας 1878-1978

Το βιβλίο «Το χρονικό της κυπριακής τυπογραφίας» του ακαδημαϊκού Ανδρέα Κλ. Σοφοκλέους, ο οποίος ...

X