Το “Press” μιλά για τη φάρα που θες και δεν θες να γνωρίσεις, τους δημοσιογράφους

Δύσκολο πράγμα να αναφέρεσαι σε σειρές που έχουν σχέση με τη δημοσιογραφία, όπως η τελευταία μίνι σειρά “Press” του BBC. Κυρίως, γιατί ξέρεις ως δημοσιογράφος πως το παιχνίδι δεν παίζεται έτσι ακριβώς όπως το βλέπεις στις σειρές που έχουν σχέση με τα μέσα ενημέρωσης: Όλοι βαριόμαστε, σιχαινόμαστε με τις συσκέψεις, δεν πάμε σε γκλάμουρους καφετέριες για να δούμε άλλους συναδέλφους αντίπαλων Μέσων, δεν κλείνουμε τη μέρα μας με ένα ποτήρι ουίσκι αγναντεύοντας τον Σηκουάνα (ούτε καν τον Πηδκιά).

Κανείς όμως δεν ξέρει, πλην των ανθρώπων του χώρου, πώς είναι αυτή η έρμη δημοσιογραφία στην Κύπρο, στην Ελλάδα ή σε όποια άλλη χώρα πάρουμε ως παράδειγμα, αφού πρέπει να αποδεικνύεις σε φίλους και γνωστούς πως δεν είσαι ελέφαντας: πως δεν τα παίρνεις, πως δεν σου επιβάλλουν τι να γράφεις, πως μπορείς να διαχωρίσεις τη θέση σου από τη γραμμή της εφημερίδας. Η δημοσιογραφία είναι όλα αυτά που βλέπεις στις σειρές και ταυτόχρονα τίποτα απ’ όλα αυτά.

Και ας ξεκινήσουμε από τα απλά. Οι δημοσιογράφοι δεν είναι εδώ για να αλλάξουν τον κόσμο. Είναι εδώ για να μεταφέρουν μια είδηση, να πουν δυο πράγματα στο κοινό περισσότερα απ’ όσα ξέρει. Δεν είναι η αποστολή τους η αλήθεια, όπως ουτοπικά παρουσιάστηκε λόγου χάρη στο εξαιρετικό -μόνο από άποψη σπιρτάδας και ερμηνείας- “Newsroom” του HBO. Ούτε είναι πάντα η μάχη της ηθικής ανηθικότητας, όπως παρουσιάζεται και στο “Press”.

Αν το μεταφέρουμε στην Κύπρο, στο “Press” θα ήταν ο Άριστος Μιχαηλίδης του “Φιλελευθέρου” και ο Κώστας Κωνσταντίνου του “Πολίτη”. Δεν θα συναντηθούν ποτέ. Δεν θα συμφωνήσουν ποτέ. Θα συνυπάρχουν όμως για πάντα σε έναν κόσμο στον οποίο, όπως και στην πραγματική ζωή, οφείλεις να επιλέξεις τη μεριά που θες να ακολουθήσεις.

Αν κάνει κάτι καλά η σειρά του BBC είναι η πραγματική μάχη, το κυνήγι της είδησης και το άγχος γύρω από αυτήν. Έστω και αν μιλάμε για το κυνήγι μέσα από τις πιο τυπικές διασκέψεις Τύπου ή ακόμη και από τις πιο μπουρδολογικές και από καφενείο συνεδριάσεις της Βουλής.

Τεχνηέντως στο “Press” παρακολουθούμε την αρχετυπική σύγκρουση ακεραιότητας – διαφθοράς που ζούμε όλη στην καθημερινότητά μας (π.χ. να πάρω τηλ. τον τάδε για να βάλω το παιδί μου στο Δημόσιο), αλλά γίνεται πιο ελκυστική όταν τη βλέπεις μέσα από τα μάτια δύο αντίπαλων Μέσων: Από τη μια η σκανδαλοθηρική “Post”, η οποία παρουσιάζει την είδηση χωρίς φραγμούς, και από την άλλη η “Herald”, ιδεαλιστική και αφοσιωμένη στο ρεπορτάζ. Σαν να λέμε δηλαδή “Guardian” και “Sun” αν είμαστε στη Βρετανία, “Τα Νέα” και “Εφημερίδα των Συντακτών” αν είμαστε στην Ελλάδα, “Πολίτης” και “Φιλελεύθερος” αν είμαστε στην Κύπρο. Φυσικά, σε Ελλάδα και Κύπρο η μάχη είναι περισσότερο συγκρουσιακά πολιτική για δεξιούς και αριστερούς, για “όχι” και “ναι”, αν όχι ακόμη και πατριωτική.

Στο “Press” δεν περιορίζονται στη μάχη του καλού με το κακό, αφού η μάχη δεν ήταν ποτέ τόσο απλή. Ακόμη και οι πιο κίτρινοι δημοσιογράφοι έχουν στιγμές ηθικής διαύγειας, ακόμη και οι πιο ηθικοί έχουν στιγμές της απόλυτης κατάπτωσης και σκύβουν το κεφάλι για χάρη της ιντριγκαδόρικης είδησης. Άλλοτε ρεαλιστικό, άλλοτε όσο πρέπει μυθοπλαστικό, το “Press” στο τέλος της ημέρας είναι μια αλληγορία του post truth πολέμου, των fake news, της προπαγάνδας και των συμφερόντων, αλλά ταυτόχρονα και η αποτύπωση της αλήθειας που ούτε οι δημοσιογράφοι, ούτε το κοινό θέλει να παραδεχτεί: Οι αντιθετικές δυνάμεις στον πραγματικό κόσμο αλληλοσυμπληρώνονται, αλληλοπροσδιορίζονται και, τηρουμένης μιας ισορροπίας, η μία αποτελεί προϋπόθεση για την ύπαρξη της άλλης.

You May Also Like

Το The Hot zone είναι πραγματική… αρρώστια

Αν το “Chernobyl” είναι η σειρά με την οποία έχουμε καταφέρει να κοιτάζουμε περίεργα ...

Το «The morning show» είναι η τρέλα των Μέσων

Η τηλεόραση, τα μέσα ενημέρωσης, η εξάρτηση από την εξουσία, η χρυσόσκονη από τηλεαστέρες, ...

Βρήκαμε την πιο… Safe επιλογή του καλοκαιριού

Γενικότερα είναι καλό σημάδι πως το Netflix, στην προσπάθειά του να γίνει η πλέον ...

Tο βελγικό «The Day» είναι για καλοκαιρινό binge watching

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε μπάτσους στις αστυνομικές σειρές οι οποίοι είναι βγαλμένοι από το ...

Αυτός ο Dracula θα σου ρουφήξει την προσοχή

Υπάρχει άραγε κάτι που δεν έχει ειπωθεί ή δεν έχουμε δει για τον κόμη ...

Μια ματιά στην (κυπριακή) 10άδα του Netflix

Βλέποντας κανείς τη 10άδα των δημοφιλέστερων παραγωγών στο Netflix αυτή την περίοδο στην Κύπρο, ...

X