7ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ

«Λαικοί ποιητάριδες, μαντινάδες και τσιαττίσματα Κρήτη, Κάρπαθος, Κάσος, Κύπρος»

Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επιστημονική προσέγγιση της Λαογραφίας διοργανώνοντας διαλέξεις, ημερίδες και συμπόσια.

Το 1978 διοργανώθηκε το Α’ Συμπόσιο Κυπριακής Λαογραφίας και από τότε ακολούθησαν άλλα πέντε καθώς και πέντε Ημερίδες Λαογραφίας, σημειώνοντας πάντοτε μεγάλη επιτυχία.  Τα Πρακτικά των Συμποσίων όπως και της Ημερίδας «Θράκη – Αιγαίο – Κύπρος», έχουν εκδοθεί.

Συμπληρώνοντας φέτος 40 χρόνια από τη διοργάνωση του Α’ Συμποσίου, ο Όμιλος προγραμματίζει την διοργάνωση του 7ου Συμποσίου Λαογραφίας με θέμα: «Οι ποιητικοί διάλογοι στις λαικές παραδόσεις της Κρήτης, της Καρπάθου, της Κάσου και της Κύπρου Λαικοί ποιητάρηδες, μαντινάδες και τσιαττίσματα.»

Η επίσημη έναρξη του Συμποσίου θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, στις 8.00 μ.μ. με Μεγάλη Μουσικοχορευτική Παράσταση.  Οι διάφορες επιστημονικές εργασίες θα παρουσιαστούν στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του ΤΕΠΑΚ, το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Νοεμβρίου σε πρωινές και απογευματινές συνεδριάσεις, (ώρες 10:00-13:00 και 15:30-18:30).  Την έναρξη του Συμποσίου θα κηρύξει η έντιμη Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων κυρία Βασιλική Αναστασιάδου, υπό την αιγίδα της οποίας αποτελεί η διοργάνωση.

Στο Συμπόσιο έχουν προκληθεί και θα συμμετέχουν 13 λαογράφοι, ακαδημαικοί και ερευνητές της παράδοσης από την Ελλάδα και την Κύπρο.  Επίσης θα συμμετέχουν μαντιναδόροι, τσιαττιστές και ποιητάρηδες από τα τέσσερα νησιά πλαισιωμένοι από τοπικούς παραδοσιακούς οργανοπαίκτες.

Το πρωϊ του Σαββάτου ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μηνάς Αλεξιάδης, στην εναρκτήρια ομιλία του θα αναπτύξει το θέμα «Λαϊκοί ποιητές ή ποιητάρηδες: Κύπρος-Κρήτη-Κάρπαθος-Κάσος. Βιβλιογραφικές επισημάνσεις.» Ο ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ερατοσθένης Καψωμένος θα μιλήσει με θέμα «Ελληνικό πολιτισμικό πρότυπο στις λαϊκές ποιητικές παραδόσεις Κύπρου, Δωδεκανήσων και Κρήτης» και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Μιχάλης Πιερής με θέμα «Ρητοί και άρρητοι ποιητικοί (και αντιποιητικοί) διάλογοι στα λαϊκά δίστιχα.»

Στην συνέχεια ειδικά για την Κάρπαθο θα μας μιλήσουν ο ερευνητής Λαογραφίας Ηλίας Βασιλαράς με θέμα «οι μαντινάδες στον κύκλο της ζωής του Καρπάθιου» και ο Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Ζέρβας με θέμα «Γαμήλιες μαντινάδες κατά το γύρεμα του γαμπρού στα χωριά Απέρι και Όθος της Καρπάθου.»

Το απόγευμα του Σαββάτου το Συμπόσιο συνεχίζεται με δυο ομιλητές από την  Κάσο.  Ο Δημοσιογράφος-Πολιτισμολόγος Νίκος Μαστροπαύλος θα παρουσιάσει το θέμα «Ποίηση και νοσταλγία στις μαντινάδες της Κάσου.  Από τη διασκέδαση και την επικοινωνία, στην ταυτότητα,» και ο Συγγραφέας-Αφηγητής Μανώλης Μαυρολέων το θέμα «Μαντινάδα: η πεμπτουσία του προφορικού τραγουδιστού λόγου, ιδιαίτερη αναφορά στην Κάσο».

Στην συνέχεια η Δρ. Σταματία Λαουμτζή από το Σχολείο ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Κύπρου θα αναπτύξει το θέμα «Κυπριακά δίστιχα από την ανέκδοτη συλλογή κυπριακών δημοτικών τραγουδιών του Χριστόδουλου Γαλατόπουλου κατά την περίοδο της φυλάκισης του 1931-1936».

Το Σάββατο τέλος θα έχουμε και την εισήγηση του Συνθέτη-Ποιητή και Συγγραφέα Αδάμου Κατσαντώνη με θέμα «Κυπριακά τσιαττιστά, μερικές στατιστικές και προσεγγίσεις».

Το πρωί της Κυριακής το Συμπόσιο συνεχίζεται με δυο ανακοινώσεις από την Κύπρο.  Η φιλόλογος και ερευνήτρια Καλλιόπη Πρωτοπαπά, θα μιλήσει με θέμα «Η γιορτή του Κατακλυσμού στον Καραβά (1922-1974) με ιδιαίτερη αναφορά στους τσιαττιστές από τον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας.» και ο Φιλόλογος-Συγγραφέας Κώστας Κατσώνης με θέμα «Τσιαττιστά και τσιαττιστές στον Κατακλυσμό της Λάρνακας με ειδική αναφορά στον Αντρέα Μαππούρα».

Στην συνέχεια ο Κρητικός καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Δάσκαλος χορού Λευτέρης Κορναράκης παρουσιάσει την εισήγηση του «Απ’ τη Στεία ως τα Χανιά, η Κρήτη όλη αξίζει….. Ποιο κλώνο του βασιλικού κόβγεις και δε μυρίζει …….» (Γιάννης Βάρδας).

Το Συμπόσιο θα κλείσει με την εισήγηση της Μουσικολόγου Δρ. Αντιγόνης Πολυνείκη με θέμα «Η Σύμβαση της UNESCO για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Προοπτικές και προκλήσεις για τη μελέτη, διαφύλαξη και ανάδειξη της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Κύπρου: «Η περίπτωση των τσιαττιστών.»

Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου στις 8:00μ.μ. στο θέατρο Ριάλτο θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη με μεγάλη μουσικοχορευτική παράσταση στην οποία θα φιλοξενηθούν οι καταξιωμένοι ποιητάρηδες και μαντιναδόροι από την Κρήτη ο Γιάννης Βάρδας, από την Κάσο ο Δημήτρης Περσελής, από την Κάρπαθο ο Μιχάλης Ζωγραφίδης και από την Κύπρο ο Κυριάκος Μαππούρας.  Μαζί τους συμμετέχουν επίσης τσιαττιστές, μαντιναδόροι οργανοπαίκτες και πρωτοχορευτές από την Κρήτη, την Κάρπαθο, την Κάσο και την Κύπρο.

Στο καλλιτεχνικό μέρος της επίσημης έναρης του Συμποσίου, μαζί με τους πιο πάνω γνήσιους εκφραστές των τοπικών παραδόσεων από όλα τα νησιά, θα συμμετέχει και η χορευτική ομάδα του Λαογραφικού Ομίλου Λεμεσού με τις αντίστοιχες φορεσιές και με τον απαραίτητο σεβασμό στις τοπικές παραδόσεις της Κρήτης, της Καρπάθου της Κάσου και της Κύπρου.

Το Σάββατο 17 Νοεμβρίου στις 8:30μ.μ. θα πραγματοποιηθεί Νησιώτικο γλέντι στην αίθουσα ΑΘΕΑ στην Αγ. Φύλα, με την συμμετοχή των ποιητάρηδων, οργανοπαικτών και μαντναδόρων από την Κρήτη, την Κάρπαθο, την Κάσο και την Κύπρο. Για κρατήσεις στο τηλ. 99545629.

Το 7ο Συμπόσιο Λαογραφίας που διοργανώνει ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού, στηρίζουν με την χορηγία τους οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ο Δήμος Λεμεσού, η Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, το TOP KINISIS, το ξενοδοχείο PEFKOS και προβάλλουν το ΡΙΚ, το Κανάλι Έξι, ο Σταθμός της Μητρόπολης Λεμεσού και η εφημερίδα Λεμεσός.  Το Συμπόσιο πραγματοποιείται με τη συνεργασία της βιβλιοθήκης του ΤΕΠΑΚ και του θεάτρου Ριάλτο.

Για κρατήσεις θέσεων στα ταμεία του θεάτρου Ριάλτο, στο τηλ. 77777745 και στην rialto.com.cy

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στον Πρόεδρο του Ομίλου κ. Κωνσταντίνο Πρωτοπαπά στο τηλ. 99545629.

 

 

You May Also Like

Φεστιβάλ Αξιοθέας: «Ρίζα από φως – Από την παράδοση ως τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες» 

Τρία χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση στο Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου μ’ ...

Πέθανε η Μπέτι Ράιτ, βραβευμένη με Grammy τραγουδίστρια της soul, funk και R&B

Η Μπέτι Ράιτ, Αμερικανίδα βραβευμένη με Grammy τραγουδίστρια της soul, funk και R&B πέθανε ...

Η Σ.Ο.Κ. γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Γαλλοφωνίας

Η 20η Μαρτίου είναι καθιερωμένη παγκόσμια ως Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας (Journée Internationale de la ...

The Cyprus Hip-Hop Festival 2018

Επιστρέφει για πέμπτη συνεχή ζρονιά το The Cyprus Hip-Hop Festival, το Σάββατο 25 Αυγούστου  στην ...

13ο Flying Away Art & Music Festival

Το Concepto TORO παρουσιάζει και φέτος το Flying Away Art & Music Festival και ...

Νέο άλμπουμ μετά από οκτώ χρόνια από τον Μπομπ Ντίλαν

Το Rough and Rowdy Ways θα κυκλοφορήσει στις 19 Ιουνίου. Ακολουθούν τρία άλμπουμ με ...

X