Συνέντευξη στον Δημήτρη Γεωργίου

Ένα από τα αριστουργήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας που γράφτηκε από το 1943 έως το 1945 και τυπώθηκε το καλοκαίρι του 1945, η «Αστροφεγγιά» μεταφέρεται στο σανίδι σε διασκευή και σκηνοθεσία Σπύρου Αντωνέλλου, από το Θέατρο Κράμα.

Η Αστροφεγγιά, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στη γενιά εκείνη που δοκιμάστηκε στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, για να βιώσει, ωριμάζοντας στη συνέχεια, τη φρίκη της Μικρασιατικής Καταστροφής και την αγωνιώδη αβεβαιότητα του διαστήματος μεταξύ των δύο μεγάλων πολέμων, του λεγόμενου μεσοπολέμου.

Κορυφαία και συνάμα δραματικά γεγονότα, όπως ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος, η Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή, οι κοινωνικές συνέπειές τους, η κρίση των αξιών και η έκπτωση των ηθών προσδιορίζουν το ιστορικό της υπόβαθρο.

Με αφορμή την αυριανή πρεμιέρα του έργου, οι ηθοποιοί Ελεάνα Χαραλάμπους και Σωκράτης Κυριακίδης μίλησαν στο ραδιόφωνο του «Π», για την ξακουστή αυτή διαχρονική ιστορία που θα δούμε επί σκηνής, στο πλαίσιο των παραστάσεων.

Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του έργου;

Ε: Η «Αστροφεγγιά» αναφέρεται στη γενιά του Μεσοπολέμου, που επιβιώνει από τον Α’ Παγκόσμιο  Πόλεμο και βιώνει ακολούθως τη Μικρασιατική Καταστροφή. Οι χαρακτήρες του έργου είναι μία ετερόκλιτη παρέα εφήβων 16-17 ετών που βρίσκονται στην Αθήνα, επιβιώνουν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και είναι γεμάτοι ελπίδες για μία καινούργια αρχή. Παρόλο που προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, άλλοι είναι πλούσιοι άλλοι είναι φτωχότεροι, ωστόσο το νεαρό της ηλικίας τους, τους φέρνει μαζί. Έρχεται όμως η Μικρασιατική Καταστροφή και ξανακαταστρέφει τα όνειρα αυτών των παιδιών. Είναι η λεγόμενη γενιά της ήττας και της φθοράς που μπορεί να παραλληλιστεί δυστυχώς με τη νέα γενιά στις μέρες μας.  Πρόκειται για ένα διαχρονικό έργο, που αγγίζει λίγο περισσότερο τις ευαίσθητες χορδές των Κυπρίων, καθώς μιλά για προσφυγιά.

Πρόκειται για ένα λογοτεχνικό έργο που μεταφέρεται επί σκηνής σωστά;

Ακριβώς. Πρόκειται για μία θεατρική μεταφορά που έγινε από τον σκηνοθέτη Σπύρο Αντωνέλλο. Το λογοτεχνικό αυτό αριστούργημα γράφτηκε από τον Ιωάννη Μ. Παναγιωτόπουλο, το 1945. Έγινε σίριαλ το 1980 από την ΕΡΤ, και μάλιστα μέχρι σήμερα κάποιοι Κύπριοι, όταν λέω ότι ανεβάζουμε Αστροφεγγιά, θυμούνται με ενθουσιασμό αυτή τη σειρά κι αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

 Πρόκειται για ένα διαχρονικό έργο, που αγγίζει λίγο περισσότερο τις ευαίσθητες χορδές των Κυπρίων, καθώς μιλά για προσφυγιά

Σωκράτη ο δικός σου ο ρόλος τι αφορά;

Σ: Εγώ κάνω το ρόλο του Πασπάτη ο οποίος  είναι ένας νέος, πολύ ώριμος και σοφός για την ηλικία του, ο οποίος είναι από την επαρχία και πηγαίνει στην Αθήνα με σκοπό να σπουδάσει στη σχολή Ευελπίδων. Όμως δυστυχώς αρρωσταίνει από φυματίωση. Ο συγκεκριμένος χαρακτήρας θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικός για το έργο διότι λειτουργεί σαν ένα alter ego του Άγγελου, ο οποίος είναι ο κεντρικός χαρακτήρας του έργου, γύρω από τον οποίο περιβάλλονται όλοι οι υπόλοιποι. Δυστυχώς ο Πασπάτης πεθαίνει.

Είναι βαρύ για έναν ηθοποιό να αφομοιώνει μία αρρώστια

Υπάρχει κάτι που σε δυσκόλεψε στο συγκεκριμένο ρόλο;

Για να είμαι ειλικρινής με δυσκόλεψε αρκετά ο συγκεκριμένος χαρακτήρας διότι πρέπει σαν ηθοποιός να αφομοιώσεις την αρρώστια, κάτι το οποίο κάθε φορά τόσο στις πρόβες όσο και στις παραστάσεις που έρχονται, είναι πολύ βαρύ για ένα ηθοποιό. Να πρέπει να νιώσει ότι κουβαλά μαζί του όλη αυτή την αρρώστια.

Συντελεστές:

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Σπύρος Αντωνέλλος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Φανή Πέτσα

Σκηνικά: Γιάννης Λαζάρου

Κοστούμια: Σπύρος Αντωνέλλος – Άννα Τσαγγάρη

Μουσική και στίχοι τραγουδιού έναρξης: Άγγελος Αντωνέλλος

Πρωταγωνιστούν:

Αλέξανδρος Μαρτίδης:  Άγγελος Γιαννούζης

Αστέρω Κυπριανού: Μητέρα

Φανή Σωκράτους: Δάφνη

Κυριάκος Βιολάρης: Νίκος Στέργης

Γιώργος Χριστοδούλου: Πατέρας

Κώστας Κωνσταντίνου: Δημήτρης Πετρόπουλος

Χριστιάνα Μούζουρα:  Έρση

Σωκράτης Κυριακίδης: Πασπάτης

Ελεάνα Χαραλάμπους: Λένα

Σταύρος Κωνσταντίνου: Αλέξης

**Πρεμιέρα αύριο Παρασκευή 2 Νοεμβρίου στο Θέατρο Πάνθεον, στις 20:30. Τακτικές παραστάσεις κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30 και κάθε Κυριακή στις 18:30. Πληροφορίες: 99 758131

 

You May Also Like

Masterclass στο “Σαλόνι των Ξένων”

Το σαλόνι των ξένων ανακοινώνει masterclass “Βασικές Αρχές Δραματουργίας”, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ...

«Μια Ζωή Γερμανική» – Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη επιστρέφει για λίγες παραστάσεις

Για 6 μόνο παραστάσεις επιστρέφει η Δέσποινα Μπεμπεδέλη στην παράσταση «Μια Ζωή Γερμανική» του ...

Η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

Το Θέατρο Ρουσταβέλι, το μεγαλύτερο και ένα από τα παλαιότερα θέατρα της Γεωργίας, παρουσιάζει ...

Ένα μήνυμα από τη στέγη του Θἐατρου Ριάλτο

Στις 10 Σεπτεμβρίου στον χώρο στάθμευσης πίσω από το κτίριο του Θεάτρου Ριάλτο ανέβηκε ...

Θέατρο Αντίλογος: «1964» του Μιχάλη Παπαδόπουλου

Το θέατρο Αντίλογος και ο Μιχάλης Παπαδόπουλος συνεχίζουν τη δημιουργική τους συνεργασία που καταπιάνεται ...

Θεατρική Παράσταση “RAM” της Μαρίας Βαρνακκίδου

Μια γυναίκα, απογοητευμένη από την πραγματικότητα γύρω της, καταφεύγει σε αναμνήσεις. Νομίζει ότι αν ...

X