Δύο νέες εκδόσεις από το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών

Το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (Κ.Ε.Ε.) του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού παρουσιάζει δύο εκδόσεις για την περίοδο Οκτώβριος-Νοέμβριος 2018.

Η πρώτη έκδοση φέρει τον τίτλο «Laura Balletto: Aspetti e Momenti della Storia di Cipro (secc. XIII-XV) [= Πτυχές και στιγμές της Ιστορίας της Κύπρου 13ος-15ος αι.] Συναγωγή Μελετών αρ. 4, Λευκωσία 2018, Διαστάσεις 17 x 24,  658 σελίδες, ISBN: 978-9963-0-8148-6, Τυπογραφείο Imprinta.»
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κ.Ε.Ε. το παρόν βιβλίο περιέχει 21 συνολικά μελέτες για την ιστορία της Κύπρου επί Φραγκοκρατίας, από τις οποίες 20 είναι στην ιταλική γλώσσα και μια στην αγγλική. Αυτές οι μελέτες, αρχικά δημοσιευμένες σε διάφορα πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων καθώς και σε επιστημονικά περιοδικά από το 1980 μέχρι το 2008, καλύπτουν ευρύ φάσμα θεμάτων μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της ιστορίας του κυπριακού μεσαίωνα.

Μεταξύ αυτών των θεμάτων είναι η παρουσία και οι δραστηριότητες των εμπόρων από τη Γένουα, τη Φλωρεντία, την Πιεδμόντη, την Τοσκάνη και τη Βενετία στη Κύπρο, η κατάσταση στην Κύπρο κατά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, μελέτες για τις διάφορες εθνότητες και τις διαπολιτισμικές τους σχέσεις στην Κύπρο του 15ου αιώνα, για το βασιλιά Ιάκωβο Β΄ της Κύπρου, για τον γνωστό Γάλλο ιστορικό της μεσαιωνικής Κύπρου Louis de Mas Latrie και τη σημασία του στην ιστοριογραφία της Γένουας.

Άλλες μελέτες πραγματεύονται την μετανάστευση γυναικών από τη Γένουα στην Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο γενικότερα κατά τον 15ο αιώνα, τη χρονολόγηση μιας κυπριακής διπλωματικής αποστολής που έφθασε στη δυτική Ευρώπη επί της βασιλείας του Πέτρου Α΄ και πως παρουσιάζεται η Κύπρος στις αρχές του 14ου αιώνα στο εμπορικό εγχειρίδιο του Φλωρεντινού εμπόρου Francesco Balducci Pegolotti. Αυτές οι μελέτες ατομικά αλλά και στο σύνολό τους αποτελούν πολύτιμη συμβολή στην ιστορία της Κύπρου κατά τον ύστερο μεσαίωνα.

Η δεύτερη έκδοση φέρει τον τίτλο «Gérard Dédéyan, Les Arméniens en Chypre (577-1211) de Justin II à Hugues Ier de Lusignan [= Οι Αρμένιοι στην Κύπρο (577-1211) από την εποχή του Ιουστίνου Β΄ μέχρι την εποχή του Ούγου Α΄ ντε Λουζινιάν] Πηγές και Μελέτες της Κυπριακής Ιστορίας αρ. 81, Λευκωσία 2018, Διαστάσεις 19 x 28, 304 σελίδες, ISBN: 978-9963-0-8149-3, Τυπογραφείο Cassoulides Masterprinters.»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κέντρου, αυτό το βιβλίο, μονογραφία γραμμένο στα γαλλικά εξετάζει τη διαχρονική εγκατάσταση και την κοινωνική ενσωμάτωση των Αρμενίων στην Κύπρο από την εποχή της όψιμης αρχαιότητας μέχρι τις αρχές της Φραγκοκρατίας, καθώς και τον στρατηγικό ρόλο της Κύπρου σε αυτούς τους αιώνες.

Βασίζεται σε ιστορικές πηγές, χρονικά και συλλογές εγγράφων σε διάφορες γλώσσες, την αρμενική, ελληνική, λατινική, ιταλική και γαλλική. Αξιοποιεί επίσης σε ειδικό κεφάλαιο τις πληροφορίες των βυζαντινών μολυβδόβουλλων που ανακαλύφθηκαν στην Κύπρο και αλλού.

Η εγκατάσταση και οι δραστηριότητες του αρμενικού στοιχείου στην Κύπρο αναλύονται μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ του Βυζαντίου και των Αράβων ενώ οι επιδράσεις στην αρμενική παρουσία στο νησί που είχαν οι εισβολές των Σελτζούκων Τούρκων στην Μικρά Ασία και οι Δυτικές σταυροφορίες στην ανατολική Μεσόγειο συζητούνται εκτενώς.

Προς το τέλος της μονογραφίας υπάρχουν και ξεχωριστά κεφάλαια για την εγκατάσταση των Μαρωνιτών και των Γεωργιανών στην Κύπρο καθώς και για την προσαρμογή του αρμενικού στοιχείου στη νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε στην Κύπρο ως αποτέλεσμα της κατάκτησης της από τον Άγγλο βασιλιά Ρικχάρδου Α΄ και την εκεί εγκαθίδρυση της γαλλικής δυναστείας των Λουζινιανών.

Το έργο διανθίζεται από έγχρωμους και μαυρόασπρους χάρτες, αρκετές από τις οποίες είναι στην αρμενική γλώσσα, φωτογραφίες βυζαντινών μολυβδόβουλλων που βρέθηκαν στην Κύπρο και απεικονίζουν Αρμένιους αξιωματούχους, και γενεαλογικούς πίνακες.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

You May Also Like

Παρουσίαση Παιδικού Βιβλίου: «Aria Goes to School / Η Άρια πάει σχολείο»

Η Luzdary Hammad-Σταύρου, μητέρα δύο παιδιών, σύζυγος και ενθουσιώδης καθηγήτρια γυμνασίου δημοσίευσε πρόσφατα το ...

«Τα μη αρσενικά» της Πωλίνας Λιασή Μιχαήλ

Οι Εκδόσεις Αρμίδα πληροφορούν το κοινό για την παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέως Πωλίνας ...

Marieke Lucas Rijneveld: Για πρώτη φορά το Βραβείο Booker σε non-binary άτομο

Σε ηλικία 29 ετών, με το ντεμπούτο του «The Discomfort of Evening», κατάφερε να ...

PASHIAS και Δάφνη Νικήτα «στο πάτωμα»

Μια ζωντανή performance στη Λεβέντειο Πινακοθήκη παρουσιάζουν ο εικαστικός PASHIAS και η ποιήτρια Δάφνη ...

Νίκος Φιλίππου: Xαϊκού για το κυπριακό τοπίο

Λέκτορας στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και φωτογράφος, ο ...

Συναντήσεις Συγγραφέων από το Βιβλιοτρόπιο

Το Βιβλιοτρόπιο με την υποστήριξη των εκδόσεων Πατάκη διοργανώνει Συναντήσεις Συγγραφέων, αυτή τη φορά ...

X