Δύο τραγικές ηρωίδες

Ο Λέων Τολστόι (θάνατος: 7 Νοεμβρίου 1910) είναι ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών. Για τον Ρώσο συγγραφέα έχουν γραφτεί πολλές εργασίες και μελέτες. Στο πλαίσιο της μικρής μας στήλης, θα αναφερθούμε στις δύο τραγικές ηρωίδες των μυθιστορημάτων “Η Ανάσταση” και “Άννα Καρένινα”.

Η “Ανάσταση” είναι το τελευταίο μυθιστόρημα του Τολστόι και βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Πρόκειται για την ιστορία μιας πόρνης, της Αικατερίνης Μάσλοβα, η οποία κατηγορείται άδικα για τον φόνο ενός πελάτη της και καταδικάζεται σε τέσσερα χρόνια καταναγκαστικά έργα. Στο δικαστήριο παρίσταται ως ένορκος ο πρίγκιπας Ντιμίτρι Ιβάνοβιτς Νεκλούντοφ, ο οποίος διατηρούσε σχέση με την ηρωίδα, όταν εκείνη ήταν υπηρέτριά του. Ο πρίγκιπας είχε εγκαταλείψει την ηρωίδα μαζί με το νόθο τους παιδί και υπέφερε από τρομερές τύψεις, γι’ αυτό την ακολουθεί στον τόπο του μαρτυρίου της. Η πράξη του αυτή σηματοδοτεί τη στιγμή της “ανάστασής” του, αφού ο ίδιος αισθάνεται ηθικός αυτουργός στην ηθική έκπτωση της ηρωίδας.
Στο “Άννα Καρένινα” περιγράφεται ο παράφορος έρωτας μεταξύ της Άννας και του Βρόνσκι. Η Άννα, όμως, είναι ήδη παντρεμένη με κάποιον άλλον και έχει και έναν γιο μαζί του. Ο γάμος της είναι καταπιεστικός, γι’ αυτό και η αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στην οικογένειά της δεν είναι τόσο δυνατή, ώστε να αποτρέψει τον έρωτα για τον Βρόνσκι. Η παράνομη αυτή σχέση τίθεται στο επίκεντρο του κοινωνικού περίγυρου και ο σύζυγος της Άννας μάταια προσπαθεί να κρατήσει την αξιοπρέπεια της οικογένειάς του. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν η Άννα μένει έγκυος από τον Βρόνσκι. Η ηρωίδα εγκαταλείπει τον σύζυγό της και φεύγει με τον εραστή της, αλλά η ευτυχία τους δεν θα διαρκέσει για πολύ. Η κοινωνική κατακραυγή ρίχνει την ηρωίδα σε βαθιά μελαγχολία, η οποία επιδεινώνεται με την υποψία ότι ο εραστής δεν είναι πιστός. Η ηρωίδα καταφεύγει προσωρινά στην απατηλή ηρεμία που της χαρίζει η μορφίνη, αλλά σύντομα ανακαλύπτει ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο. Έτσι, η Άννα αυτοκτονεί στις ράγες ενός τρένου.
Και οι δύο ηρωίδες του Τολστόι είναι τραγικά πρόσωπα, τα οποία πέφτουν θύματα της ψεύτικης και απάνθρωπης κοινωνικής ηθικής. Ο Τολστόι στα έργα του εστιάζει σε ένα από τα κοινωνικά προβλήματα της εποχής του: τις διαπροσωπικές σχέσεις, οι οποίες διαχωρίζουν τους ανθρώπους σε θύτες και θύματα, εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, άρχοντες και δούλους, δυνατούς και αδυνάτους. Πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα, αφού παρατηρείται ακόμα και σήμερα, πράγμα που αποδεικνύει την κρίση του σύγχρονου πολιτισμού.

*Φιλολόγου

You May Also Like

Παρουσίαση του μυθιστορήματος «Ο αρωματοποιός»

O Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής και ο Πολυχώρος Λόγου και Τέχνης ΡΟΕΣ παρουσιάζουν το ...

Κοραλία Δημητριάδης: Το πιο δυνατό όπλο της γυναίκας είναι η φωνή της

Συνέντευξη στη Θεοδώρα Χρυσοστόμου/Φωτογραφία Ελένη Παπαδοπούλου «Just give me the Pills» ονομάζεται η νέα ...

Συλλυπητήρια εκφράζει ο ΘΟΚ για το θάνατο του συγγραφέα Πάνου Ιωαννίδη

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου εκφράζει τη βαθιά του λύπη για το θάνατο του Πάνου ...

Τέσσερις Κύπριες πεζογράφοι (συν)ομιλούν για τη λογοτεχνική γραφή

Το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Δήμος Αγλαντζιάς και ...

Το χρώμα του γαλάζιου υάκινθου

Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, το βιβλίο “Το χρώμα του γαλάζιου υάκινθου” ...

Ιωάννης Καμπούρογλου:Ένας τολμηρός μεταφραστής

Το όνομα του Ιωάννη Καμπούρογλου, που γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1851, συχνά συνδέεται με ...

X